header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проф. др Слободан Костић: Господе, "браћу Јосифову" умудри и опомени! Штампај Е-пошта
среда, 14 април 2010

Проф. др Слободан Костић

 ГОСПОДЕ, „БРАЋУ ЈОСИФОВУ“ УМУДРИ И ОПОМЕНИ!

 О Свеблаги, Свемилостиви Господе Исусе Христе, ми многогрешни и  сталнострадални, преклонивших колена,  вапајно Те, са сузама, молимо: млакост нам и малодушност, и смућеност садашњу отклони; презри преступе, и немоћи наше намали; од страсти страха нас и смутње, скоро посејане, и безнађа - избави; од саб­лаз­­ни саклони, од отуђења  одбрани.

И свеумудрујућу благодат Духа Светог нам, Господе, ниспошљи, да оснажили бисмо се за наступајуће дане, да не попустимо и поклекнемо; да од Тебе, Источника светлости и живота,  не устукнемо; да не од­сту­пимо. Да се пред Светим угодницима Твојим, прецима нашим, не поругамо; да  на уском путу не посрнемо; да душом не поцрнимо и умом не умркнемо. Да из Завета не испаднемо и - западнемо. Да Цркву Твоју Свету, Лађу спасења нам, ма колико од брига и бура,  олуја - оронула, - не  напустимо, и у неку нову лажи-лађу  ух­рам­љемо.

Стога, архипастире наше, Господе, („браћу Јосифову“), умудри и  опомени: да не одвајају свог смиреног брата од  повереног му маленог  стада, да га не прогоне и стадо му не распуде, да Свету Лазарију не опусте и (туђину) препусте. И  да неколебиво и недухоклоно крмане Лађом Твојом; да се, на мамљиве повике и по­ка­не с других, пребојаних палубишта, не помаме и  прекораче; не преваре и  превере. Јер све  ће те лажи-лађе, по Промислу Твом, Боже  и  Господе наш, у глиб угњурати и сасвим сатрунути, а само  ће Твоја, посведочена и потврђена, дивна Лађа-нада наша - до мирног пристаништа допловити; до Царства Твога, до Вечности.

О, Господе наде и Боже Косова, укрепи и подржи правоверне монахе  метохијске, косовске и старорашке - пастиру свом верне, а „Тебе ради луде“, лишене „Светиња светима“ у најсветије дане, да све претрпе и не прогневе се, да не смркну се и не смлаве, но да и  даље светле свету - Лазаревим отачеством,   да соле србску   За­­ветну Земљу - да не обљутави и не потуђини. Да моле се за све пале и гордоумне, за „преуредитеље“ и сво­је оспоритеље и пресудитеље, еда  бисмо заједно, затим, измирени и смирени,  благочестиво славили и ве­ли­ча­­ли Име Твоје, са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у све векове и сву вечност. Амин.

Последњи пут ажурирано ( среда, 14 април 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.