header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Хрватски државни врх у Јасеновцу Штампај Е-пошта
недеља, 18 април 2010

Јасеновац: Хрватска данас обиљежава 65. годишњицу пробоја логораша

          24СИ - Код споменика Цвијет у Спомен-подручју Јасеновац данас ће у организацији власти Хрватске бити одржана комеморативна свечаност поводом обиљежавања 65 година од пробоја логораша из злогласног усташког логора у Јасеновцу.

Преживјелим логорашима и члановима породица логораша концентрационог логора у Јасеновцу и бројним посјетиоцима Спомен подручја обратиће се предсједник Хрватске Иво Јосиповић, предсједник Сабора Лука Бебић, премијер Јадранка Косор, бивши хрватски предсједник Стјепан Месић, представник заточеника јасеновачког логора Рефик Пискавица и предсједник Савјета Спомен подручја Јасеновац Катица Седмак.

Прошле недјеља у Спомен подручју Доња Градина служен је парастос и помен жртавама усташког злочина геноцида, а скупу поводом 65 година од пробоја логораша у Јасеновцу присуствовали су члан Предсједништва БиХ из Републике Српске (РС) Небојша Радмановић, предсједник РС Рајко Кузмановић, премијер РС Милорад Додик, предсједник Србије Борис Тадић и министар просвјете Србије Жарко Обрадовић.

На дан пробоја, 22. априла 1945. године, у логору је било 1 073 логораша. Њих 600 је кренуло у пробој, а до слободе их је дошао само 91. Преостали логораши, који због немоћи и болести нису учествовали у пробоју, убијени су или спаљени заједно са логорским објектима.

Истог дана, прије 65 година, почео је и пробој заточеника Кожаре, дијела логора у самом Јасеновцу. Од 167 заточеника њих 11 преживјело је пробој.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома закључила је у априлу прошле године да су Хрвати успјели да у Јасеновцу и Доњој Градини убију више од 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и око 80 000 Рома.

Логор у Доњој Градини налазио се у БиХ, преко пута Јасеновца, одмах иза ушћа ријеке Уне у Саву и формиран је 1941. године.

Градина и није била логор у правом смислу те ријечи, већ само масовно јасеновачко стратиште, тј. "прихватни логор" док усташе не ликвидирају многобројно српско становништво доведено из БиХ и других крајева злогласне НДХ.

Према неким процјенама, у Градини је убијено и закопано више од 360 000 људи, претежно Срба. У концентрационом логору Јасеновац усташе су у Другом свјетском рату убиле више од 700 000 Срба, Јевреја и Рома.

НДХ је проглашена 10. априла 1941. године под покровитељством нацистичке Њемачке и фашистичке Италије и обухватала је Хрватску, БиХ и област Срем са 6,3 милиона становника, од тога више од трећине Срба.

Један од видова организованог злочина тадашње хрватске државе били су логори, од којих је највећи био Јасеновац.

НДХ је била једина савезница Сила Осовине, у Другом свјетском рату, која је организовала и специјалне логоре за дјецу. У њима је било заточено око 33 000 малишана, а само у систему логора Јасеновац убијено је 19 432 дјеце, узраста од неколико мјесеци до 14 година.

За злочин геноцида у НДХ Анти Павелићу никад није суђено, чак ни у одсуству, а министар полиције НДХ Андрија Артуковић и управник Јасеновца Динко Шакић, који су се до дубоке старости успјешно скривали са друге стране Атлантика, осуђени су у Хрватској 1986. односно 1989. године за ратни злочин против цивилног становништва.

(срна)

http://www.24sata.info/vijesti/regija/30727-Jasenovac-Hrvatska-danas-obiljezava-godisnjicu-proboja-logorasa.html

                                                          +++

недеља, 18. апр 2010, 07:45 -> 17:19

Хрватски државни врх у Јасеновцу

Одржана комеморација жртвама јасеновачког логора. Јосиповић и Косор изразили најдубље жаљење због жртава усташког логора у Јасеновцу.

У Јасеновцу је обележено 65 година од пробоја логораша, који су 22. априла покушали да побегну из усташког логора. Комеморацији су присуствовали највиши званичници Хрватске.

Председник Хрватске Иво Јосиповић изразио је најдубље жаљење због свих жртва усташког логора у Јасеновцу и свих других логора.

На обележавању пробоја логораша из усташког логора у Јасеновцу, Јосиповић је истакао да ниједан злочин не сме да буде правдан другим злочином и да се користи у политичке сврхе за распиривање зала.

"Историју не можемо променити, али је морамо разумети, суочити се са њом и прихватити истину, и онда када она говори о нашим победама и успесима, али и онда када указује на грешке и зло које смо учинили и другима", рекао је председник Јосиповић.

"То може бити болан процес, процес у којем морају учествовати сви, сви који желе добро нашем народу", нагласио је председник Хрватске и додао да "Јасеновц пуно зна, али да се не памти довољно колико је невиних овде страдало".

Премијерка Јадранка Косор изразила је најдубље жаљење због свих жртава концентрационог логора Јасеновац.

Хрватска осуђује злочин

"Снажно осуђујемо злочине против невиних. Зло се не сме заборавити, мржња нас не сме заразити", истакла је хрватска премијерка у Јасеновцу и додала да се хрватски народ "злу нацизма и фашизма супротставио борећи се за слободу и мир".

"Слободна, демократска и независна Хрватска створена је на темељима антифашизма на чему жели да гради и европску будућност", нагласла је Јадранка Косор.

Комеморацији жртвама усташког логора смрти Јасеновац присуствовали су и потпредседник Сабора Владимир Шекс, неколико министара у Влади и бивши председник државе Стјепан Месић.

Окупљени грађани извиждали су премијерку и њене министре, док су громогласним пљеском испратили појављивање и говоре садашњег и бившег председника Иве Јосиповића и Стјепана Месића, преноси хрватски Јутарњи лист.

На дан пробоја у логору су била 1.073 логораша. Њих 600 кренуло је у пробој, а само 91 логораш је преживео и дошао до слободе.

Пеосталих 473 логораша, који због немоћи и болести нису учествовали у пробоју убијени су и спаљени заједно с логорским објектима.

Истог дана почео је и пробој затвореника Кожаре, дела логора у самом месту Јасеновац. Од њих 167 пробој је преживело 11 логораша.

Званичници Србије и РС, представници удружења преживелих логораша и борачких организација присуствовали су 11. априла комеморативном скупу у Доњој Градини поводом 65 година од пробоја логораша у Јасеновцу.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/Region/639041/Hrvatski+dr%C5%BEavni+vrh+u+Jasenovcu.html

Последњи пут ажурирано ( недеља, 18 април 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 50 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.