header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Грешни Милоје: Поводом текста "'Информбиро' владике бачког'' Штампај Е-пошта
уторак, 20 април 2010

Грешни Милоје

 ПОВОДОМ ТЕКСТА „ИНФОРМБИРО“ ВЛАДИКЕ БАЧКОГ

         У тексту „Информбиро владике Иринеја Буловића“ (http://borbazaveru.info/content/view/2256/1/) се полемише са ставовима Информативне службе. Ја се у ставове Информативне службе не бих упуштао. То су већ учинили многи, па и аутор наведеног текста, али бих поставио два принципијелна питања:

Прво, да ли Информативна служба (ма ко иза ње стајао) сматра монаштво и верни народ, у земљи Србаља, слободним људима, који имају право на здрав разум и на своје мишљење?

И друго, да ли монаштво и верни народ, у земљи Србаља, имају легитимно право да се обрате своме Патријарху, и својим владикама, који саборно творе највишу црквенозаконодавну власт у пословима вере, богослужења, црквеног поретка и унутрашњег уређења Цркве, као и врховну судску власт?

Био бих захвалан онима који чине Информативну службу, ако би нам помогли да у љубави, без етикетирања и осуда, разјаснимо ову дилему, имајући у виду чињеницу да се монаси и верни народ својим Апелом не обраћају било коме (нити папи, нити некој сатанској организацији, нити некој војној сили, нити ма којој световној институцији), него се обраћају Поглавару наше свете Цркве и нашим архипастирима.

Подсетио бих све добронамерне људе да је иза нас остао стравично опомињући период световне организације друштва у коме се оспоравало право на сопствено мишљење; период у коме су „одабрани“ имали „тапију“ на истину; период у коме су одабрани својом недодирљивошћу гурнули народ у јад и чемер, па су они на том згаришту изградили своје земаљско царство, не сетивши се да је оно за малена.

Ако би мени неко поставио ова питања, ја бих, по својој немоћи и неукости, рек'о: нека Патријарх наш и епископи наши чују вапај и глас јагњади Божје, па нека кажу: Децо наша духовна, овде сте у праву. А овде сте у криву. Овде сте  се сагубили и ми вам пружамо, ево, родитељску руку, да вас изведемо на стазу светосавску, светоотачку, којом су ходили наши благочестиви преци и наши Свети Оци, едаби и ви била благочестива и сложна деца Божија, па вас у том циљу, као духовни вођи ваши, благосиљамо на многаја љета!

Нека би тако било, да Бог да!

Нека би се уместо осуда и прекора међу нас повратили мир, слога и љубав, и нека би Господ ниспослао благослов свој на пастире наше и на стадо њихово.

 

7. / 20. април 2010. г. Господње                         Грешни Милоје

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 20 април 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.