header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Политика": Синод тражи од Еп. Артемија банкарске рачуне Штампај Е-пошта
среда, 21 април 2010

Синод од Артемија тражи банкарске рачуне

         Превирања међу монасима – петицијама се тражи враћање овлашћења владици, у СПЦ кажу да су иницијатори те акције стављени под канонске забране јер не признају црквени поредак

Свети архијерејски синод, како незванично сазнаје „Политика”, затражио је од владике Артемија да достави извештај о томе у којим банкама има отворене рачуне, о каквим је рачунима реч и ко има овлашћења за њих. На тај начин посебна синодска комисија наставља рад на извештају о финансијском пословању Епархије рашко-призренске, који је започет провером материјалног пословања епархије 10. фебруара. Извештај комисије биће представљен члановима Светог архијерејског сабора, на заседању које почиње, како је најављено 26. априла.

Једна од главних тема заседања највишег црквеног тела биће управо стање у Епархији рашко-призренској и утврђивање канонске одговорности владике рашко-призренског Артемија за неправилности у пословању епархије и стање у њој. Озбиљно питање утврђивања одговорности овог епископа данима узбуркава страсти и међу монаштвом епархије којом, до окончања поступка против владике Артемија, по одлуци Синода, управља администратор, умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије.

Због противљења да прихвате ту одлуку „црквене владе”, владика Атанасије у неколико манастира, попут Црне Реке, Свети Архангели и Девине Воде, увео је монасима забрану причешћа и свештенослужења до завршетка заседања Сабора. Упркос томе, део монаштва наставио је међу братијом и сестринством неколико манастира и верницима да прикупља, како истичу, потписе подршке владици Артемију. Игумани и игуманије 14 манастира Епархије рашко-призренске, са клирицима, монасима и искушеницима, у писму упућеном Сабору истичу да „немају намеру да на било кога бацају камен осуде”, али да се слажу у оцени да је синодска одлука о разрешењу владике Артемија „неканонска и противуставна”, због чега нису у могућности да јој се повинују.

На крају писма које су, између осталих, потписали игумани и братства манастира Црна Река, Свети Архангели, Зочиште, Ђурђеви Ступови, али и део монаштва манастира Грачаница, Сопоћани, Бањска, архијереји се умољавају да утврде одговорност прекршилаца уставно-канонских норми и врате на трон епархије рашко-призренске владику Артемија.

У неколико градова Србије, такође, прикупљају се потписи за петицију којом се тражи да се администратор епархије, владика Атанасије, и викарни епископ липљански Теодосије повуку, а да се управљање епархијом врати владици Артемију. У тексту апела „свештенства, монаштва и верног народа СПЦ”, упућеном патријарху Иринеју и Сабору, Синод се оптужује да узурпира врховну власт СПЦ, да делује антиканонски, као и да је владика Артемије нападнут због противљења „расправослављивању и унијаћењу Србије”. Најављено је и да ће потписи бити предати епископима пре почетка заседања Сабора.

У званичном саопштењу, владика бачки Иринеј позвао је верни народ да апел не потписују, истичући да тај текст штети владици Артемију јер га доводи у везу са изнетим „нецрквеним и разбијачким ставовима”. Он је навео и да су монаси који прикупљају потписе подршке стављени под канонске забране, јер не признају црквени поредак и одлуке Синода. „Уношење савременог менталитета петиција и политикантских срочених памфлета у црквени живот не може бити прихватљив начин изражавања мишљења православних хришћана”, наводи се у том саопштењу.

Владика бачки истакао је да ће „о питањима везаним за привремено разрешење од административних дужности владике Артемија и степену његове канонске одговорности за стање у епархији” бити расправљано на заседању највишег црквеног тела „у духу саборности, канонског поретка, црквене одговорности и уједно искрене и истинске помоћи самом владици”. Присталице владике рашко-призренског најављују и да ће архијерејима поделити недавно објављену књигу „Истина о случају владике Артемија”, у којој су прикупљени новински текстови, интервјуи и ауторски текстови у вези са дешавањима у епархији.

Јелена Беоковић

[објављено: 21.04.2010]

http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Sinod-od-Artemija-trazi-bankarske-rachune.sr.html

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.