header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екуменски сусрети и заједничке молитве са јеретицима у Епархији средњоевропској Штампај Е-пошта
четвртак, 22 април 2010

21. 04. 2010. 12:00h | Б. Миличић - Вести

Хришћанске цркве на заједничком путу

          Уочи Другог екуменског сусрета хришћанских цркава, који ће се од 12. до 16. маја одржати у Минхену, у суботу је у Црквеној општини Минхен организован Дан отворених врата. Представници Католичке и Евангелистичке цркве и један број наших људи учествовали су у заједничкој молитви у храму Св. Јована Владимира краља српског. Домаћин овог сусрета православаца, католика и евангелиста био је протојереј Бранислав Чортановачки, старешина храма Св. Јован Владимир краљ српски.

После заједничког ручка у сали Црквеног центра о православљу је говорио др Флоријан Шупе, члан Координационог бироа Другог екуменског дана хришћанских цркава.

Његово занимљиво предавање слушало је двадесетак присутних, међу њима је био и Боро Шупут, генерални конзул Републике Србије у Минхену.

Др Флоријан Шупе је истакао да у православној цркви традиција игра велику улогу, а иконе имају изузетну вредност. Он је нагласио да на путу екуменског рада хришћанске цркве морају заједнички тражити путеве уважавајући разлике и специфичности. На основу посета православним црквама и личног искуства, др Шупе је рекао да је на Западу евидентна фасцинација православљем.

Посетиоци Дана отворених врата у Црквеној општини присуствовали су и чину венчања по православним обичајима, а онда је прота Чортановачки отворио изложбу икона др Божидара Митића из Нирнберга.  

Било је занимљиво слушати образложења аутора о томе како су настале иконе рађене на камену, а поготово шта која икона представља и шта значи у православном свету.  

Гости су питали и сазнали доста занимљивости о иконама и православној традицији, а онда је фолклор КУД-а "Растко" извео сплет народних игара из Србије. У оквиру програма наступио је и Црквени хор, а од 18.00 у храму је обављено заједничко богослужење представника три хришћанске цркве.

Други екуменски сусрет

Минхен ће од 12. до 16. маја бити домаћин Другог екуменског сусрета хришћанских цркава и у те дане очекује се више од сто хиљада гостију са свих страна Немачке и Европе.

Припрема се богат програм у читавом граду, који обухвата 3.000 различитих садржаја од заједничких молитви, предавања, изложби, до културно-уметничких и забавних манифестација. Највећи део програма реализоваће се на Новом сајму у Минхену (бивши аеродром Рим).

http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Nemacka/Vesti/46675/Hriscanske-crkve-na-zajednickom-putu

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 108 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.