header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Данас": Синод утврдио канонску одговорност владике Артемија Штампај Е-пошта
петак, 23 април 2010

Синод утврдио канонску одговорност владике Артемија

Аутор: Ј. Тасић

           Београд - Свети архијерејски синод СПЦ усвојио је акт о утврђивању канонске одговорности епископа рашко-призренског Артемија, за који је био задужен члан „црквене владе“ епископ далматински Фотије, сазнаје Данас у црквеним изворима.

Овај документ о „канонским и другим преступима“ владике Артемија биће поднет Светом архијерејском сабору, чије редовно пролећно заседање треба да почне у понедељак у Патријаршијском двору у Београду. У седишту СПЦ незванично тврде да не постоји оптужница против владике Артемија. Протојереј Велибор Џомић из Митрополије црногорско-приморске негирао је за Данас спекулације да је писао оптужницу.

У појединим медијима јуче је објављен факсимил банкарске инструкције за усмеравање средстава из иностранства, као доказ о постојању приватних банковних рачуна владике Артемија, на који су наводно уплаћивани и прилози из иностранства, мада се на документу не виде износ, валута и врста трансакције. Стручњаци за црквено право, који због осетљивости теме желе да остану неименовани, објашњавају да начелно епископи не би требало да имају приватну имовину, мада канони не искључују такву могућност. У случају да епископ поседује приватну имовину, укључујући и рачуне у банкама, неопходно је да та имовина буде јавна и да се зна шта је црквено, а шта епископово приватно власништво.

- Питање засебне имовине епископа регулисано је 40. апостолским каноном и познато је у Цркви од раних времена. То може бити имовина коју је стекао како пре ступања у клир, тако и током епископске службе, било да је реч о наследству било о законитим пословима, који су у складу с хришћанским моралом. Епископ не може да се користи епархијским приходима и црквеном имовином за стицање личне имовине - изјавио је за Данас правни историчар Зоран Чворовић са Правног факултета у Крагујевцу. Он напомиње да „епископи као сваки титулар права својине може пуноправно да располаже својом имовином, а да је једино ограничење што не може да је завешта лицу које није хришћанин“.

Скупштина заједнице општина АП Косова и Метохије јуче је поглавару и архијерејима СПЦ упутила писмо у коме у име „легалних и легитимних представника српског народа траже се владика Артемије врати на епископски трон“. У писму, које је потписао председник Скупштине заједница Радован Ничић, тврди се да је владика Артемије смењен из политичких разлога због критике државних власти и председника Србије да недовољно чине за одбрану КиМ, као и због противљења екуменизму и доласку папе у Србију.

Патријарх Иринеј је јуче у Патријаршији примио је јуче ректора Универзитета у Крагујевцу Слободана Арсенијевића, декана и професора Правног факултета овог универзитета Предрага Стојановића и Ненада Ђурђевића. Арсенијевић је посебно нагласио да „добри односи између Универзитета и СПЦ не могу и не смеју бити нарушени самовољним и неодговорним иступима појединаца попут асистената Правног факултета Зорана Чворовића и Соње Спасојевић, који су се поводом ситуације у ЕРП укључили у својеврсну кампању против легитимних одлука Синода“, истиче се у саопштењу Информативне службе СПЦ.

Зоран Чворовић и Сања Спасојевић приредили су зборник докумената „Истина о случају владике Артемија“, приватно издање, које би требало да буде достављено свим члановима Сабора. Због најаве појединих медија да руководство Правног факултета у Крагујевцу „чека одговор СПЦ да би решило њихове судбине“, Чворовић и Сања Спасојевић пре два дана обратили су се декану с молбом да им званично одговори да ли су наводи у штампи тачни. Уколико се писање медија покаже истинитим, они најављују да ће се „због повреде основног уставног права на слободу савести и вероисповести“ жалити Министарству просвете, републичком омбудсману и надлежним судским властима, па и судом у Стразбуру, а у супротном тужиће ауторе спорног текста.

 

Предаја петиције у понедељак

Монах Антоније из манастира Црна Река, најавио је јуче на конференцији за новинаре у Медија центру да ће отворено писмо-апел поглавару и архијерејима СПЦ иза ког тврди да стоји већина монаштва Епархије рашко-призренске (ЕРП) и грађани који су га претходних недеља потписивали широм Србије, доставити Сабору преко патријаршијске портирнице у понедељак. „Главни циљ овог писма је очување православне вере која је угрожена изнутра у СПЦ, а у оквиру тога износимо и праве узроке насилне неканонске смене владике Артемија - борба за КиМ и став према екуменизму“, нагласио је монах Антоније. Он је рекао да је недавно преко факса добио оптужницу у канонском процесу за лишавање монашког чина и искључење из Цркве, који би према одлуци Великог црквеног суда против њега требало да се води у Епархији будимљанско-никшићкој.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/sinod_utvrdio_kanonsku_odgovornost

_vladike_artemija.55.html?news_id=188833

Последњи пут ажурирано ( субота, 24 април 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 66 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.