header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Момир Лазић: О изјави митроп. Амфилохија поводом дешавања у Епархији рашко-призренској Штампај Е-пошта
субота, 24 април 2010

Момир Лазић

СВЕ МОЖЕ АЛИ НА КОЈИ НАЧИН

          Уз сво дужно поштовање према митрополиту црногорско – приморском Амфилохију, морам признати да сам недавно остао затечен његовом изјавом коју је дао поводом дешавања у епархији рашко – призренској, односно боље речено „одмазди“ над владиком Артемијем.

-   Мислим да у епархији рашко – призренској све иде здравим током. На жалост, дошло је до тога до чега није требало, али многе ствари не зависе од нас, као уосталом и друга искушења која настају у нашим личним животима. Мислим да једну установу као што је епархија рашко – призренска није здраво везивати за једну, било коју личност, јер по народној „кога нема, без њега се и може“.

Изјава је пре свега неукусна, јер се владици Артемију замера да је „своју“ епархију везао за своју личност. Зато се поставља суштинско питање. За кога се то вежу епархије, ако не за своје владике? Друга је ствар како који ради и њоме управља. Нема сумње да је најтеже било остати и радити баш у тој епархији. Владика Артемије је остао са својим народом.  Није дао да на Косову и Метохији ради „како ко хоће“.  Такође, треба истаћи да је био за то да се наше светиње обнављају под окриљем српске руке, а не зликовачке која их је порушила и бомбардовала.

Како је онда та епархија у којој се  смерно и одано радило за рачун своје земље постала трн у оку наших „пријатеља“?  И да ли је ово био „грех“ владике Артемије што је епархију везао са „своју“ личност. Очито је да је имао велики углед међу народом, како он, тако и његов рад. То је сметало моћницима који планирају да Косово и Метохију отргну из српског духовног и националног бића. Тако је наш Синод је хтео то да призна или не постао послушник оних који су нам највише зла нанели. Епископ Артемије је склоњен.

А шта значи пословица „кога нема, без њега се и може“? То кратко и јасно значи да ће наши „пријатељи“ који воде „бригу“ о Косову и Метохији завршити посао са најцрњим сценаријом по српки народ, цркву и државу. Ако то не види господин Амфилохије, онда је то његов проблем.

О понашању владике Атанасија нећу да говорим. О њему најбоље казују сами монаси који су саблажњени његови понашањем према њима. Ако је то „здрави ток“ који тече у рашко – призренској епархији, онда нека нам је Бог у помоћи. Сви ми поштовани, митрополите Амфилохије, очекивали смо хладне главе и мудре потезе нашег Синода, а поготово Вас који без сумње уживате велики углед у српском народу. До тога на жалост није дошло. Изгледа да је  Синоду главна тема када ће нам и на који начин доћи папа. О јереси у властитим редовима и проблемима наше цркве као да треба да расправља неко други.

Мудри владика банатски Никанор овако је одоговорио на новинарско питање што су се толико о избору новог патријарха интересовали фризери, месари, правници, студенти...

-   Зато што нашем народу није свеједно ко ће му бити патријарх и да ли ће бити у стању да води цркву. То је право народа.

И зато господине Амфилохије искористите углед, знање и мудрост да се ова рана ка Косову и Метохији са владиком Артемијом зацели на добробит читавог српског народа и наше цркве. Амин.

Последњи пут ажурирано ( субота, 24 април 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.