header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Данас": Покушај смене управе у Светим Архангелима Штампај Е-пошта
четвртак, 06 мај 2010

Покушај смене управе у Светим архангелима

Аутор: Ј. Тасић

Призрен, Београд - Игуман и братство Светих архангела код Призрена јуче нису прихватили одлуку привременог администратора Епархије рашко-призренске (ЕРП) епископа бившег захумско-херцеговачког Атанасија о промени управе у овом средњевековном манастиру.

Како Данас незванично сазнаје, владика Атанасије најавио је да ће се због одбијања игумана Светих архангела јеромонаха Бенедикта да потпише одлуку о својој смени обратити Светом архијерејском синоду. Он је одбио молбу осам светоархангелских монаха да им одобри прелазак у неку другу епархију, тврде извори нашег листа.

Привремени администратор је на прекјуче завршеном пролећном заседању Светог архијерејског сабора повукао раније изречене казне братствима Светих архангела, Црне реке и Девиних вода због одбијања да прихвате синодске одлуке о увођену привремених мера управе у ЕРП.

Владика Атанасије је јуче, на Ђурђевдан, заједно са викаром ЕРП епископом липљанским Теодосијем први пут од мартовског погрома над косовским Србима 2004, служио литургију у саборној цркви светог Ђорђа у Призрену. Како јавља Радио КиМ из Чаглавице, он је окупљеним верницима говорио о потреби измирења и љубави међу људима и обавестио их о одлукама Светог архијерејског сабора о трајној смени епископа рашко-призренског Артемија.

- Сабор је мудро послао владику Артемија да се одмара. Стар је човек, умара се, помало и оболева, али је послат да се одмара. Од њега су уклоњени они који су злоупотребљавали њега, али и невољу овога народа. Трошили новце намењене сиротињи. Сабор је мудро поступио и немојте се око тога колебати - поручио је владика Атанасије.

У званичном саборском саопштењу, које је на сајту СПЦ објављено у ноћи између среде и четвртка, наводи се да је Сабор „размотривши укупно стање и немиле појаве, као и канонску одговорност епископа Артемија за њих, а посебно за крајње деструктивно, канонски и морално неприхватљиво деловање једног броја његових блиских сарадника, већином гласова трајно разрешио дужности епархијског архијереја и ставио га на располагање Цркви у статусу умировљеног епископа“.

Како је Данасу незванично објашњено у врху СПЦ, владика Артемије није пензионисан - Сабор га је разрешио дужности активног епархијског архијереја, о чему говори и његова нова титула епископа умировљеног рашко-призренског. Умировљени не значи пензионисан, него да није активан у епархији, тврде извори нашег листа, уз напомену да је једини „пензионер“ у СПЦ владика Атанасије, који је тренутно „активиран“ као привремени администратор ЕРП. Црквено законодавство предвиђа да Сабор може да „уклони са управе епископа само по канонској осуди“ или да га разреши по доказаној немоћи, за шта је потребно одговарајуће лекарско уверење, ако престане неки од услова потребних за избор у епископски чин, а који се тичу се образовања, живота и духовног рада, као и на лични захтев за пензионисање.

Устоличење 3. октобра

Сабор СПЦ одредио је да свечано устоличење патријарха Иринеја у Пећкој Патријаршији буде 3. октобра, наводи се у саборском саопштењу.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/pokusaj_smene_uprave_u_svetim_arhangelima_.55.html?news_id=189676

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.