header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Црквено - народни сабор Св. Николаја у Берлину Штампај Е-пошта
среда, 12 мај 2010

          12. 05. 2010. 12:01h | Б. Б. - Вести| фото: Б. Божин

Сабор постаје традиција у Берлину

           За други по реду црквено-народни сабор Светог Николаја српског, који је организован у новом православном храму у берлинском округу Темпелхоф, рано је можда рећи да је традиционалан, али он то полако али сигурно постаје.

Празник владике и свеца Николаја Велимировића обележен је, иначе, према црквеном календару још у понедељак, 3. маја, а настављен у недељу великим народним окупљањем у раним преподневним сатима.

Гости и домаћини Сабора

После свечане литургије, коју је служио старешина храма Драган Секулић, у црквеној порти се окупило више стотина душа. Били су ту и увек драги гости из Руске, Грчке и Бугарске православне цркве, који су увеличали овај догађај.

Старија постава "Младости"

У културно-забавном делу програма наступио је фолклорни ансамбл "Младост", најпре његова најмлађа постава, а затим и прва секција играча. Организаторима славља је тога дана све ишло на руку: изузетно лепо и сунчано време, за којим су сви у Берлину већ тако дуго чезнули, погодности пространог и лепог травњака црквене порте, добра музика за коју су се побринули Мића Томић и оркестар Пеце Бошњаковића и наравно изванредна храна и пиће.
 

Највећа вредност је ипак, по мишљењу многих присутних, било мноштво народа, који је и на овај начин доказао своју приврженост цркви и потребу да се одржи заједништво и у времену када неки догађаји можда не говоре у прилог томе.

 

Атракција на ражњу

Једна од главних гастрономских атракција био је бик на ражњу, којег су мајсторски испекли Ђуро Бједов, његова супруга Зорица и помагачи Здравко Нестеровић и Раде Николић. За припрему ражња и печења било је потребно 13 сати, а свега пар сати је требало да се поједе чак 150 килограма меса!

http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Nemacka/Vesti/52246/Sabor-postaje-tradicija-u-Berlinu

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.