header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Патријарх Иринеј: Потребан дијалог са папом Штампај Е-пошта
субота, 15 мај 2010

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: ПОДЕЛА КОСМЕТА НЕОСТВАРИВА

Петак, 14. Мај, 2010.| Аутор: Агенција БЕТА

 Србија без Косова није Србија. За мене је то биће без главе. Наша земља не може да буде обезглављена и лишена Косова, поручио патријарх

КУРШУМЛИЈА - Патријарх Иринеј изјавио је данас да је неприхватљива и неостварива идеја о подели Косова и Метохије и додао да је ситуација у покрајини врло тешка.

"Србија без Косова није Србија. За мене је то биће без главе. Наша земља не може да буде обезглављена и лишена Косова. Надам се да ће се наћи довољно разума и мудрости код нас и света, који многима кроји капу", рекао је патријарх новинарима у Пролом бањи.

Он је додао да као патријарх не може да замисли да Пећка патријаршија не буде у Србији већ у некој другој држави и оценио да је тако нешто неприхватљиво. Говорећи о дијалогу са представницима католичке цркве и њеним поглаваром папом, патријарх Иринеј је рекао да је тај разговор нужан и користан и да Српска православна црква не бежи од тога, јер разговор може да помогне да се превазиђу поделе које постоје у хришћанској цркви.

"Ја се не плашим и не бих бежао од тих сусрета. Сматрам их неопходним и потребним јер римски папа има велику моћ у свету и зашто са таквом личношћу не разговарати о нашим и другим проблемима", рекао је патријарх Иринеј.

Према његовој оцени, потребно је прво да се саопшти мишљење о одвајању римокатоличке и православне цркве након чега "време раздвајања треба да крене ка зближавању", јер су те две цркве "једна другој најближа".

Патријарх је учествовао на дводневном научном скупу "Стефан Немања" у Пролом бањи, на којем су црквени великодостојници и професори из Србије и Грчке расправљали о српском владару Стефану Немањи. Патријарх Иринеј је предложио да Куршумлија понесе своје старо име из доба Немањића и да се убудуће зове Беле цркве, као у време када је тај град био прва престоница Стефана Немање.

Он је оценио да је Стефан Немања из тог града почео државничку, световну и политичку мисију династије Немањића и да је из Куршумлије почело стварање српске државе. "То је био напоран пут. Немањина престоница је била Куршумлија, где многобројни откривени темељи великих цркава сведоче о томе. Управо у том граду је Немања створио визију будуће српске државе. Он је био велика личност и није гледао само своје време, већ и будућност српског народа", рекао је он.

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/patrijarh-irinej-podela-kosmeta-neostvariva-34148.php

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 15 мај 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.