header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митроп. Иларион (Алфејев): Сусрет папе и московског патријарха је данас могућ Штампај Е-пошта
четвртак, 20 мај 2010
         20/05/2010 17.39.04

Dani ruske kulture i duhovnosti

 Ojačati dijalog između pravoslavaca i katolika, cilj je dvodnevnog tečaja o ruskoj kulturi i duhovnosti koji se održava u Vatikanu, a vrhunac je koncert Ruskog orkestra iz Sankt Peterburga, koji je patrijarh Moskve i cijele Rusije Karil I. ponudio u čast Benedikta XVI. a održavao se s početkom u 18 sati u dvorani 'Pavao VI.' u Vatikanu.

Metropolit Hilarion Alfeyev iz Moskovskoga patrijarhata 19. svibnja se susreo s kardinalom Walterom Kasperom, predsjednikom Papinskoga vijeća za promicanje ekumenskog dijaloga, te nadbiskupom Gianfrancom Ravasijem, predsjednikom Papinskoga vijeća za kulturu. O susretu je izvješteno na upriličenoj tiskovnoj konferenciji. Ne može se ne govoriti o duhovnosti kada se govori o kulturi – primijetio je nadbiskup Ravasi, rekavši kako se Dani ruske kulture i duhovnosti održavaju u znaku 100. obljetnice preminuća ruskog pisca Tolstoja, a ujedno su prethodnica godini ruske kulture i duhovnosti koja će se sljedeće godine obilježavati u Italiji.

Govoreći o danima ruske kulture i duhovnosti, kardinal Kasper je rekao kako oni obilježavaju novi korak na ekumenskom putu. Čini mi se da je ovaj kulturni dijalog posebice važan i aktualan kada se govori o dijalogu između Istoka i Zapada. Već je često govoreno i pisano da žalosnu tisućugodišnju razdvojenost između Istoka i Zapada nisu prouzročile samo teološke razlike i politički sukobi, nego je ona posebice plod kulturnoga udaljavanja, zaziranja i otuđivanja, što danas, u znaku integriranja između zapadne i istočne Europe, moramo nadvisiti u smislu izjednačivanja, uzajamnog obogaćivanja, u zajedništvu bez stapanja ili upijanja. To zajedništvo nije samosvojna stvarnost, ono biva čvrsto zajedničko svjedočenje bogatstva europske kulture i njezinih kršćanskih korijena, koji su danas nažalost često zaboravljeni, nijekani čak i odbačeni – ustvrdio je kardinal Kasper.

Dijalog među Crkvama nije samo na razini vrhova nego se također ostvaruje među jednostavnim ljudima – dodao je metropolit Hilarion, spominjući brojne miješane brakove između katolika i pravoslavaca u Rusiji te milijune pravoslavnih iz raznih država prisutnih u Italiji i Europi. Stoga je veoma važno gledati na budućnost misleći na zajedničke izazove za katolike i pravoslavne, koji su pozvani braniti kršćanske vrednote u društvu, naročito u jako sekulariziranim državama. Među katolicima i pravoslavnima je porasla svijest – ustvrdio je metropolit – da se ne natječu nego su saveznici. Natjecanje mora ostati u prošlosti, isto kao i neriješena teološka pitanja, o kojima ćemo ustrajno raspravljati, premda će rasprava dugo potrajati, trajat će puno godina, to ne znači da ne moramo surađivati na drugim područjima – zaključio je metropolit Hilarion.

Osvrnuvši se na eventualni susret između Pape i Moskovskoga patrijarha, rekao je kako osjeća da je on danas moguć, poželjevši da prvi povijesni susret između poglavara Crkvi bude baš susret između Kirila I. i Benedikta XVI., čiji je izbor – podsjetio je metropolit – primljen s velikim zadovoljstvom u Ruskoj pravoslavnoj crkvi upravo zbog njegovih stajališta o moralnim pitanjima i zauzimanju u obrani tradicionalnih kršćanskih vrednota.

http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=394486

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 20 мај 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.