header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Господе, помилуј нас, Твоје грешне Србе! Штампај Е-пошта
петак, 21 мај 2010
                         "Духовске свечаности“ на Калемегдану отворио Бреговић

„Жуте дуње“ за патријарха!

Четвртак - 20.05.2010

 У присуству патријарха српског Иринеја, славни музичар Горан Бреговић је 18. маја, извођењем музике из филмова „Краљица Марго“ и „Кудуз“, отворио „Духовске свечаности“, које ће трајати до 25. маја.

На манифестацији која је одржана на платоу испред цркве свете Петке на Калемегдану приликом извођења композиција Бреги је помогао Београдски мушки хор, којим је дириговао ђакон Владимир Руменић.

- Горану је била част да у цркви Ружици изведе музику коју приватно много воли, а то су теме из филмова „Краљица Марго“ и „Кудуз“. Између осталог, свирао је и „Жуте дуње“, а посебна част му је била што је Патријарх седео у првом реду. По завршетку наступа Брега се спаковао јер је јуче морао да путује у Осло, где има концерт у организацији српске амбасаде, а специјални гост је наш представник на „Евросонгу“ Милан Станковић - рекао нам је Рака Марић, менаџер Горана Бреговића.

После благослова Његове светости Патријарха српског Иринеја на отварању програма, осим Бреговића, учествовали су Љиљана Хабјановић-Ђуровић, хор цркве Ружице и свете Петке „Станковић“, којим је дириговао Небојша Цвијановић, оперски студио „Оперетика“, као и глумци Танасије Узуновић и Ненад Окановић, познатији као син Драган.

          Б. П.

http://www.alo.rs/ljudi/27371/Zute_dunje_za_patrijarha

***

ИНДЕКСИ-ЖУТЕ ДУЊЕ

(Пева: Даворин Поповић)

Вољело се двоје младих,
Шест месеци и годину,
Кад су хтјели да се узму,
Да се узму,
Аман, аман,
Душмани им не дадоше.

Разбоље се лијепа Фатма,
Јединица у мајке,
Пожељела жуте дуње,
Жуте дуње,
Аман, аман,
Жуте дуње из Стамбола.

Оде драги да донесе,
Жуте дуње цариградске,
Ал га нема три године,
Три године,
Аман,аман,
Нит се јавља нити долази.

Дође драги са дуњама,
Нађе Фатму на носилима
Двјесто дајем,спустите је,
Тристо дајем,откријте је,
Да још једном Фатму љубим ја.

 ***

Из Википедије, слободне енциклопедије

Даворин Поповић је један од најбољих и најпознатијих певача забавне (поп) музике бивше Југославије. Публика и пријатељи га памте по надимцима Давор и Пимпек.

Рођен је 23. септембра 1946. године у Сарајеву (Босна и Херцеговина), а умро 18. јуна 2001. године у Сарајеву.

Најпознатији је као певач поп групе Индекси из Сарајева. Са Индексима је наступао од 1964. године па до своје смрти 2001. године.

Антологијске су песме: „Ти си ми била нај, нај“, „Жуте дуње“, „Сањам“, „Плима“, „Јутро ће промјенити све“...

У оквиру музике за филм Кудуз коју је припремио Горан Бреговић, Даворин Поповић је отпевао обраду старе севдалинке "Вољело се двоје младих" која је под именом “Жуте дуње” објављена на плочи “Кудуз” (Дискотон 1989.).

***

КУДУЗ

 Kuduz je igrani film bosanskohercegovačkog redatelja Ademira Kenovića.

         

         Radnja

Prvotna bračna sreća Kuduza, bivšeg robijaša i lokalne zavodnice, pretvara se u izmjenu svađa i mirenja, potjere i preklinjanja koji vode tragičnom završetku. Nježan odnos Kuduza i njegove petogodišnje posvojene kćeri isprepliću se svo vrijeme burne veze supružnika.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Kuduz

***

 КРАЉИЦА МАРГО

Реч је о француском филму који прати историјске догађаје на француском двору који резултирају масакром над хиљадама хришћанских протестаната у Француској у ноћи између 23. и 24. августа 1574. године. Овај догађај је у историји познат као Вартоломејска ноћ

Вартоломејска ноћ је ноћ покоља хугенота у целој Француској.

Француска краљица Marguarite de Valois, последња је владарка те династије која се, према плану њезине мајке, Фирентинке Katarine Medici, удала за хугенота Henrika od Navare.

Katarina Medici, иначе препредена и мудра, одлучила је «очистити» пут ка престолу своме сину Хенрику III., а иза леђа свом супругу краљу Karlu IX.

Чак ни усред верских ратова, хугеноти нису сложни. Margot је у средишту збивања јер јој је супруг био хугенотски вођа, а љубавник La Mole преобраћеник.

Књига о краљици Марго доживела је екранизацију 1994. с Isabelle Adjani у насловној улози.

Главне улоге у филму играју Изабела Ађани, Данијел Отеј, Винсент Перез, Јеан-Хугуес Англаде. Музику је написао Горан Бреговић.

Последњи пут ажурирано ( петак, 21 мај 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.