header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Федерико Ломбарди: Папа је веома заинтересован за дијалог са источним Црквама Штампај Е-пошта
среда, 26 мај 2010

Ватикан остаје при непризнавању Косова

 Интервју са портпаролом Св. Столице, оцем Федериком Ломбардијем

Montag, 24. Mai 2010 um 00:00 Uhr

            (РИМ / ВАТИКАН) Отац Федерико Ломбарди је једна од најзаузетијих и уједно најприступачнијих личности Ватикана. У овом случају то није парадокс, јер Ломбарди је портпарол Свете Столице, те генерални директор Радио Ватикана и телевизијске станице «Centro Televisivo Vaticano» (CTV): човек који управља целокупним медијским радом римокатоличког града-државе.

У току нашег разговора у Ломбардијевој канцеларији у седишту Радио Ватикана у Риму сваких неколико минута звоне телефони. На вези је између осталог и коресподент Њујорк Тајмса. У Ломбардијевој канцеларији се спајају нити комплексне и непрегледне светске медијске мреже. Упркос томе, овај стрпљиви језуита и искусни новинар на сва питања одговара смирено и прецизно. Федерико Ломбарди говори више језика, а и о најосетљивијим темама је у стању да говори разложно и компетентно. Делује можда помало уморно, али не зрачи стресом карактеристичним за врх новинарске пирамиде: управо идеална личност за директора двеју глобално активних црквених медијских кућа. У интервјуу за информативну службу Српске православне епархије средњоевропске «СОК АКТУЕЛ», гласноговорник Бенедикта XVI говори о екуменском дијалогу, Папином држању према Православнима и актуелним проблемима на Балкану.

Година 2010. стоји у знаку православно-римокатоличког дијалога. Нови Патријарх Српски је почетком године сигнализирао спремност да дочека Папу у Нишу 2013. године поводом јубилеја «Миланског Едикта» из 313. године. У септембру се у Бечу поново састаје мешовита православно-римокатоличка Комисија за дијалог. Како процењујете држање Бенедикта XVI у погледу дијалога са Православнима?

Ломбарди: Папа је екуменски веома отворен: то је извесно један од приоритета његовог понтификата. Он је такође веома заинтересован за дијалог са источним црквама. Има много тога заједничког у држању наших двеју цркава. Важно је да одржавамо у животу заједничке корене наше цивилизације и да заједнички деламо. Православна црква је блиска католичкој када се ради о проблемима данашњег света. Има и разлика које морамо да обрадимо да бисмо нашли заједнички пут. Мислим да садашњег Папу и многи представници Православља посматрају као важан ослонац екумене. Он је веома отворен за даљи развој екуменских односа. У овом контексту би требало схватити и сусрет планиран за 2013. у Нишу, за који је идеју дао Патријарх Српски.

Кога би карактера био овај сусрет, ако до њега дође?

Ломбарди: После свих путовања са Папом у којима сам учествовао, мислим да ће најважнији бити духовни и екуменски аспект. Миротворни рад је исто тако важан моменат, пошто је у историји региона било много конфликата и многе рана из најновијих времена нису још зацељене. Све што доприноси миру – то помаже. Папа зна да не може да реши све проблеме, али може да понуди своју сарадњу у области разумевања међу народима. Верујем да је важно радити и на признавању учешћа Балкана у европској историји и култури. Но, религиозна и екуменска страна су приоритет: духовна перспектива човека. То је и основни допринос који Црква и хришћани треба да дају у данашњем свету, јер је потреба за духовном храном велика.

Да се вратимо на политичке аспекте о којима сте малочас причали. Може ли се Ваша изјава о важности признања «учешћа Балкана у европској историји и култури» схватити и као сигнал да би Св. Столица била спремна да се изјасни у корист пријема Србије у Европску Унију?

Ломбарди: Папа је више пута јасно рекао да није у домену његових компетенција да се изјашњава о таквим питањима. Тако се примера ради изјаснио и приликом посете Турској. Но, он је такође увек изнова наглашавао да морамо да радимо на стварању заједнице народа; морамо да радимо на заједничким вреднстима и коренима, као и на способности за дијалог. Тада ће политички аспекти представљати признавање стварности. А за нас је битна стварност. Ако постоји стварно заједништво, онда и његове политичке димензије имају свој смисао. Ако то бива наметнуто одозго, без основа у области људског, религиозног, друштвеног и културног, онда је и политичко површно и непотребно.

Чињеница да Св. Столица није признала Косово је позитивно допринела имиџу Ватикана у Србији. Који су били разлози за такав став?

Ломбарди: Још увек се сећам драматичне кризе и насиља на Косову. То је за све нас представљало велики проблем. Но, човек мора бити опрезан и односе међу народима посматрати уз велико поштовање и пажњу. Св. Столица у том смислу не дела преурањено. Ситуација у региону се паживо прати, увек у намери да се унапреди мир. На Косову Св. Столица позива на помирење, правду и мир.

Постоје ли иницијативе да се држање Св. Столице у вези са признањем Косова промени?

Ломбарди: Када се ради о Косову није ми познато да постоје иницијативе за промену статуса. Свима народима и културама региона прилазимо са љубављу и поштовањем. Наше држање остаје какво јесте. То је држање унапређења мира и нема посебних иницијатива да се заузму нове позиције.

Интервју са оцем Ломбардијем водио је у Риму одговорни уредник Информативне службе Епархије средњоевропске, СОК АКТУЕЛ, Тихомир Поповић.

http://www.serbische-diozese.org/03/index.php?option=com_content&view=article&id=649%3A2010-05-25-07-11-13&catid=66%3A2009-01-03-03-52-46&lang=de

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 85 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.