header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Правда": Правници у борби за Веру Штампај Е-пошта
четвртак, 27 мај 2010

Свима који буду прогоњени на било који начин судовима само зато што исповедају светосавску веру обећана правна помоћ

ПРАВНИЦИ У БОРБИ ЗА ВЕРУ

Одлука Светог архијерејског сабора о трајном разрешењу дужности епископа Артемија, озбиљно угрозила правни поредак СПЦ, каже се у апелу који су потписали и најугледнији правници у Србији, међу којима је академик Коста Чавошки, проф. др Милан Петровић, адвокати Бранислав Тапушковић и Родољуб Лазић и многи други

 

***

Одлуком Светог архијерејског сабора, да „већином гласова трајно разреши дужности епархијског архијереја епископа Артемија", озбиљно је угрожен правни поредак СПЦ, каже се у Апелу за одбрану правног поретка СПЦ упућеном свим српским правницима, у отаџбини и расејању, који бригу за српску цркву и српски народ претпостављају свим другим бригама.

- Окупљајући се око овог апела, ми српски правници се не окупљамо око личности владике Артемија, већ око цркве Светог Саве, њених канона и Устава. У такозваном поступку утврђивања канонске одговорности епископа Артемија, од стране Синода и Сабора грубо су прекршене све процесне црквено-правне норме. Алелујемо на Оце Архијереје, да због очувања канонског поретка цркве, на ванредном заседању Сабора пониште Одлуку о трајном разрешењу епископа рашко-призренског Артемија, као и претходну противуставну Одлуку Синода о именовању администратора за Епархију рашко-призренску. Тиме би се поништиле тешке последице које је у цркви произвео такозвани поступак за оцену канонске одговорности епископа Артемија, који је, по свим својим обележјима, а нарочито по позицији оптуженог који се унапред сматрао нечасним, подсећао на средњовековни римокатолички кривични поступак. У супротном, владика Артемије ће бити тек прва жртва оваквог беспоретка, јер ће исто страдање задесити све оне који буду слушали заповест светих канона, насупрот вољи гласачких већина - наводи се у Апелу који су потписали и најугледнији правници и професори правних факултета у Србији, међу којима је академик Коста Чавошки, проф. др Милан Петровић, адвокати Бранислав Тапушковић и Родољуб Лазић и многи други.

Асистент Правног факултета у Крагујевцу, Зоран Чворовић, у име потписника апела, рекао је за Правду да се правници не окупљају само око владике Артемија, већ је главни разлог инцијатива која ће спречити да овакав случај тешког безакоња у цркви постане извор нејединства и саблазни за многе вернике.

- Демонстрираћемо снагу правних аргумената у скаладу са канонима и Уставом СПЦ и пружити правну помоћ свима који буду прогоњени на било којим судовима, само зато што исповедају православну светосавску веру. А у јавности већ постоје најављени случајеви будућих прогона исповедника православља. Пошто канони нису плод само људског интелекта већ и Духа Светога, рушење канона у којим он пребива значи да у Цркви влада неки други дух, дух политике и разноразних глобалистичких идеологија - нагласио је Чворовиђ.

Он истиче да се правници као потписници апела не јављају у улози адвоката владике Артемија већ су браниоци правног поретка и Устава СПЦ.

- Борба за каноне правника окупљених око апела биће чврсто јемство да црква неће склизнути у безакоње и раскол. Снага правних аргумената врло брзо ће се показати, а овом борбом отвара се питање слободе и права не само у области црквеног живота, већ у свим другим областима духовности српскога народа које су дубоко оболеле. Потписници, међу којим ће се појавити имена и неких адвокатских кацеларије и из Европе и Северне Америке, свесни су да осим вере, правног знања и личног угледа немају ни државну ни црквену власт. Личним и заједничким деловањем на овај начин кренућемо у обнову духовног живота српског народа - истакао је Чворовић.

Редовни професор Правног факултета у Крагујевцу, Марко Павловић је казао за Правду да је апел потписао због уверења да освајање слободе и правне државе, што, како је навео, иде заједно, може и треба да крене из СПЦ и то поводом једног правно дирљивог случаја.

- То је случај у коме се владика Артемије супротставио „правном" хајдуклуку, тражећи да му се омогући право на одбрану и фер суђење. Речју, уверен сам да српске морална и правна обнова треба да крене из СПЦ. Својим студентима предајем да се у Законоправилу Светог Саве, које је и данас важећи правни акт у СПЦ, налази прапочетак идеје о владавини права, као и многих модерних правних установа. Каквог утицаја ће имати апел, не могу да предвидим, јер и кад сам ставио потпис, нисам био руковођен могуђим ефектима, него великом идејом владавине права која је суштина апела - закључио је Павловић.                         

 

 

Чувари поретка и јединства цркве

„Поштовање црквеноправног поретка јесте услов очувања јединства цркве и општа обавеза свих чланова цркве. Подсећамо да су се у својеручно написаној и јавно положеној заклетви сви наши епископи на дан хиротоније обавезали да ће чувати свете каноне и да неће предузимати радње које су противне канонском поретку цркве. Потписивањем алела почиње се са формирањем Иницијативног одбора српских правника, чији јe први задатак бити брига за очување правног поретка и јединства Цркве, као и заштита права пред судовима свих оних чланова СПЦ који пострадају због исповедања Вере Отаца", наводи се у Апелу.

М. Карић

Извор: „Правда“ бр. 983, 26. мај 2010, стр.8-9.

Приређивач: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( среда, 26 мај 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.