header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Патријарх Иринеј: На прославу Миланског едикта биће позвани представници свих цркава Штампај Е-пошта
недеља, 30 мај 2010

Папа у Србији добродошао

         НА прославу 1.700 година Миланског едикта, која ће бити одржана 2013. у Нишу, биће позвани представници свих цркава и нема никаквог разлога да се мимоиђе и Римска црква, са којом смо били заједно до 11. века.

Овако је, за „Новости“, Његова светост патријарх српски Иринеј прокоментарисао најаву да ће прослави у Нишу 2013. присуствовати папа Бенедикт XVI.

Заједнички циљ Римске и Српске православне цркве је, каже патријарх Иринеј, да се пронађе начин да се споје та два пута.

- Намера је да се вратимо себи, својим проблемима и да о догматским и другим темама расправљамо на начин који је својствен црквама - указује патријарх Иринеј. - Лично сматрам да ће прослава у Нишу бити прилика да се успостави дијалог између представника свих цркава, јер ту има штошта да се каже. Али, у тону који одговара том скупу и људима који представљају своје цркве. Надам се да ће то бити повод једног новог односа између западне и источних цркава.

Патријарх српски Иринеј истакао је захвалност Светој столици, која је најавила да неће мењати свој став о непризнавању једностране независности Косова.

- То је за нас велико охрабрење и сигирно је да они имају у виду нашу цркву и да не желе да учине нешто што би отежало њен положај у решавању проблема Косова и Метохије - каже поглавар Српске православне цркве. - На Космету је и даље тешко. Свет је довео до проблема на тим просторима, па он мора и да га решава.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=180506&title_add=Papa%20u%20Srbiji%20dobrodo%C5%A1ao&kword_add=patrijarh%20irinej

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 50 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.