header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Руска народна линија": Еп. Питирим: Сатански екуменизам на прагу Штампај Е-пошта
среда, 09 јун 2010

Епископ Питирим: "Овакве изјаве говоре о наступајућем сатанском екуменизму"

         08.06.2010

           Сиктивкарски архипастир прокоментарисао је изјаву владике Хризостома да  ће архијереји који су били против посете папе Римског Кипру, бити искључени из Синода...

"Моје мишљење је да све те јунске изјаве екумениста 2010. године говоре о наступајућем сатанском екуменизму, то јест, савременом екуменизму, који фактички искључује наставак саборног дијалога. Када оне који им се противе називају "црквеним маргиналцима", то није никакво сведочење, већ насиље над вољом архијереја и православних људи. Сједињење светиње са јеретичком и паганском гадошћу - то је остваривање "тајне безакоња". То је она база из које ће деловати антихрист. Јесу ли нас православни светитељи, на челу са Самим Христом, учили таквој "братској толеранцији", која уништава истиниту веру? – говори се у интервјуу на епархијском сајту епископа Сиктивкарског и Воркутинског Питирима у вези са изјавом првојерарха кипарске православне цркве архиепископа Хризостома II, да ће они архијереји који су били против посете папе римског Бенедикта XVI Кипру, бити искључени из Светог Синода.

Подсетимо, од 04.06 – 06.06. папа римски Бенедикт XVI налазио се у тродневној посети Кипру. Низ архијереја и свештеника Кипарске православне цркве изјаснили су се против посете папе римског Кипру. Петоро чланова Синода кипарске цркве објавили су да ће бојкотовати сусрет православних јерараха и Бенедикта XVI. Један од њих, епископ града Лимасола Атанасије, изјавио је да ће долазак папе испровоцирати незадовољство становника острва, који сматрају католике јеретицима.

 Коментаришући своју фразу, изречену тим поводом: "Искључити из Синода архијереје који су били против посете папе", архиепископ Хризостом II је појаснио: "Ја сам само рекао да ако они не извршавају одлуке Синода, онда њихово присуство у њему постаје апсолутно бесмислено, штавише, то је увреда нашем епископском већу." Глава кипарске цркве је поступке оних који протестују против екуменског дијалога тада назвао "сатанским егоизмом".

У међувремену, како пише Сибирска католичка газета, директор прес службе Ватикана, о.Федерико Ломбарди, сумирајући резултате јунске папине посете Кипру, рекао је, између осталог, следеће: "Сматрам да се доста тога достигло на пољу екуменизма. Као симбол ове посете заувек ће остати целив мира Бенедикта XVI и Хризостома II. Црква на Кипру је малобројна, али ипак игра значајну улогу у екуменском покрету, нарочито у православноим свету. Папа је високо оценио њен допринос и изразио јој подршку. Протести против папине посете, о којима се много говорило пре времена, носили су, у ствари, маргинални карактер и нису имали никаквог значаја. Ова посета је постала историјска и за невелику католичку заједницу на Кипру".

Раније, у интервјуу "Руској народној линији", познати историчар Цркве, доцент Санкт – Петербуршког универзитета, кандидат филолошких наука, ђакон Владимир Василик, изјавио је да се, " на жалост, уважени православни јерарси узалуд надају на равноправно уједињење. Узалуд се надају на уједињење у пуноћи догматске истине. Са таквим надама некада је путовао у Фиренцу светитељ Марко Ефески. Његове наде, пак, биле су сурово изневерене. И након резултата Фирентинске уније он је постао љути противник латинства и унијатства. Зато што се никада папа римски неће одрећи свога места "намесника Христа" и "видљиве главе Васељенске цркве". Никада он неће истрпети никога који би макар донекле био раван његовом достојанству. Такво признање означило би крај римокатоличкој цркви као васељенској универзалној структури. То разумеју многи архијереји и, између осталих, пет епископа Кипарске православне цркве, који су одбили да учествују у дочеку папе. За то су били подвргнути репресијама од стране владике Хризостома II, што, наравно, изазива велику жалост."

Превео са руског: Д.М.

http://www.ruskline.ru/news_rl/2010/06/8/episkop_pitirim_eti_zayavleniya_govoryat_o_nadvigayuwemsya_sataninskom_ekumenizme/

Последњи пут ажурирано ( среда, 09 јун 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 54 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.