header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Ало": Протосинђел Николај о мотивима да са монасима напусти Црну Реку Штампај Е-пошта
петак, 11 јун 2010

Хоће да издају православље!

Уторак - 08.06.2010
            „У историји наше цркве ово је ‚небивали‘ догађај. Нас 17 напустило је манастир Црну Реку. На свакоме је било, од најмлађег до најстаријег, да одлучи да ли ће кренути.
 

Жао нам је, године смо ту провели, али није се више могло“, овим речима дочекао нас је од пре неколико дана бивши игуман овог манастира, који се са свештенством склонио у етносело Лозница код Чачка. Мада се чинило да ће разговор с њима бити „немогућа мисија“, Николај је пристао да за читаоце „Ало!“ објасни мотиве њиховог поступка.

- Сменили су нам владику Артемија, сменили и пре него што му је написана оптужница. Прешли смо и преко тога, али одузели су нам га као духовног оца, одвојили из епархије. Ту се чаша прелила. Народ каже да неког можеш упознати само ако са њим поједеш џак соли. Ја сам са владиком Артемијем појео много соли. Знамо се 30 година и све приче о кућама и вилама су бесмислица. Ево, да вам преведем то овако. Ако је вама супруга директор неке фирме, па је смене, нећете бити озлојеђени, али ако вам је одузму као жену, верујем да ће те одреаговати, да ће те се побунити. Тако је и са нама, монасима. Ми се не везујемо за материјално, за место. Ми идемо за Богом, а сада је дошло време да се вера исповеди - каже он.

Протосинђел Николај каже да су пре него што су напустили манастир тражили отпуст из Рашко-призренске епархије, али да га нису добили и да су савршено свесни шта то значи. Наводи и да их казна сигурно чека, али да су спремни да сносе последице.

- Све санкције и епитимије ћемо сносити, а они нека раде и одлуче како их Бог научи. Дошли смо у ово етно-село, немамо цркву, нећемо исповедати, причешћивати, служити... Ништа нећемо злоупотребити. Само ћемо се молити. То нам нико не може забранити. Са владиком Артемијем се нисмо чули, не желимо да му пристајемо на муку, јер ће му и наше поступке приписати, а то не желимо. Једно само знам, да ће овај наш поступак показати шта се „иза брега ваља“- каже Николај.

На наше питање „а шта се то ваља?“, одговара:

- Припрема се нешто због чега ће се многи у гробу преврнути, оно што неки нису могли ни да претпоставе. Припрема се издаја православља, светосавља, српства, а све то да би се ушло у Европу, у унију са Латинима. Припрема се промена календара. Ово сада је битка за веру и време ће то и показати, а само Господ зна да ли ће се ова битка добити. Нисам сигуран да нас сада и сам владика Артемије замоли да се вратимо, да све прихватимо, да би смо послушали, јер знате, има нешто што је достојанство у човеку. Желим да схватите да нисмо отишли због фантазије, неких имагинарних ствари. Отишли смо јер се више није могло - каже Николај. 

„Многи се спремају да иду“

Протосинђел Николај каже да неће и не жели да прави проблеме сада монасима у Жичкој епархији, па је јуче била прва недеља после много деценија откад није служио литургију.

- Не знам шта ће и како бити даље. Ту смо где јесмо и тешко је претпоставити шта ће се даље догодити. Само знам да се многа братства и сестринства у Рашко-призренској епархији спремају да иду, а то није добро. Господња је последња и он ће најбоље знати шта и како даље. Ја вам испричах овако, а ви пишите како вам воља - рече на поздраву.

http://www.alo.rs/vesti/27950/Hoce_da_izdaju_pravoslavlje

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.