header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Оставите мртве на миру! Штампај Е-пошта
среда, 17 септембар 2008

ОСТАВИТЕ МРТВЕ НА МИРУ!

   Image   Узнемирени одржавањем светогрдних манифестација над хришћанским и другим гробовима у археолошком налазишту Виминацијум, грађани Костолца и околине обратили су се апелом Министарству културе Републике Србијe.

 

+++

Министарству   културе  Републике  Србије

Министру господину Небојши Брадићу                                                                 

АПЕЛ

Поводом недавних збивања -  музичке манифестације под називом „Римска ноћ“ на археолошком налазишту „Виминацијум“- желимо да Вам се обратимо овим писмом, и да Вас укратко обавестимо о неким појединостима о којима наша јавност није довољно упозната.

Све се то одиграва у „античком маузолеју“, пространој дворани својеврсног облика под чијом се конструкцијом налази део откопаног античког гробља. На домак посматрача у неравномерно распоређеним гробовима леже полуоткопани људски костури. Ту је, наводно, и гроб римског императора Хостелијана, који се по облику и величини издваја од других и налази се у централном делу овог објекта који нас својим изгледом и унутрашњим садржајем подсећа на древно паганско светилиште (идолиште).

Сматрамо да не приличи да се на таквом месту одржавају „музички спектакли“, и да се томе придаје велики медијски и културни значај. Позивају се високи гости (VIP званице), министри, амбасадори. Занимљиво је да су поједине званице и гости били костимирани, обучени у тоге-традиционалну римску ношњу, римске војне униформе и слично. У таквој атмосфери и на таквом месту, овакав музички наступ личи на саставни део ритуала приликом жртвоприношења код старих паганских народа. Својеврсно жртвоприношење је и обављено на прошлогодишњој „Римској ноћи“ (погледати прилог из локалних новина придодат уз ово писмо)1.

Још нешто је веома важно да се зна. Међу поменутим гробовима, отприлике северозападно од централног, само у другом нивоу, налазе се три гробнице изнутра фрескописане, где се може видети хришћанска симболика (крстови, Христов монограм и сл. - види слику 1).

Тако да све ово што се догађа на бини изнад гробова представља још и невиђено светогрђе, гробоскрнављење, а  у јавности се представља као културни догађај.  

Главни организатор и идејни творац свега овога археолог др. Миомир Кораћ, има намеру да и следеће године нешто слично организује на још вишем нивоу. С обзиром на чињеницу  да је у свету,  а и код нас, све више деструктивних секти, које своје обреде врше на гробљима, и да покрет неопаганизма узима маха, сматрамо да је  свака даља популаризација „Виминацијума“ на овакав начин штетна и недопустива (види слику 2).

 Молимо Вас да  узмете у обзир наше примедбе и сходно вашим овлашћењима предузмете одређене мере. 

Група грађана из Костолца  и околине

 12. септембар 2008.

Следе потписи:

            слика 1. Христов монограм               

Image

слика 2. "Туриста" у Виминацијуму

Image

+++

                   1 РИМСКА НОЋ – ТРЕЋИ ВЕК У ДВАДЕСЕТ И ПРВОМ

 Спектаклом који није запамћен на просторима Браничевског округа, 7.јула је археолошко налазиште Виминацијум постало део глобалне еколошке акције "С.О.С. Спасимо планету" чије су манифестације у седам градова света, а под називом "Земља уживо", преношене путем телевизије, радија и интернета. Виминацијум је те ноћи стао раме уз раме са Њујорком, Рио де Женеиром, Лондоном, Јоханесбургом, Шангајем, Токијом и Сиднејом. Порука која је у свет послата са концерата који су одржавани широм планете пренета је у више од 100 земаља, а пре свега се односи на напоре у борби да се зауставе климатске промене. На челу целог пројекта налази се Удружење за заштиту климе и бивши заменик америчког председника Ал Гор.

Обраћање боговима

Неколико хиљада посетилаца били су сведоци оживљавања прошлости, а обичаје, начин облачења. опхођења, ратовања, исхране, дочарали су им костимирани актери дефилеа, којим је започела "Римска ноћ" на Виминацијуму. Свечани дефиле, односно Ротра укључивао је музичаре са заставама који су свирали на римским дувачким инструментима, а у поворци су се налазили сенатори, легионари, ратници, даме. као и двоколице у којима су се возили угледни грађани онога времена. На платоу поред таверне (гостионице), крај велике ватре, одржана је церемонија приношења жртве зрневља и вина, боговима Јупитеру, Јунони, Минерви, Диани, Херкулу, Данубиусу. На традиционално    римски    начин, боговима се обратио костимирани заменик министра културе, доскорашњи директор Пројекта Виминацијум, Др Миомир Кораћ и свечаност прогласио отвореном.

Борба "прса у прса"

Током свечаности организовани су и обиласци "подземног света", односно дела налазишта у коме се налазе очуване фреске из хришћанског периода, јединствене у свету. На централном месту налазишта, у Маузолеју цара Хостелијана концерт је одржао гудачки квартет Интермецо, а љубитељи борилачких вештина могли су лично, испред заштитне куполе да се увере како је то изгледало у доба Римљана, у демонстрацији борбе "прса у прса" копљима, мачевима и секирама.

Ван Гог и ЕКВ на великој сцени

Пред поноћ, на великој сцени која је  постављена  поред саме заштитне  куполе, концерт је одржала рок група Ван Гог, а након овог састава наступио је некадашњи члан групе Екатарина Велика, Иван Ферце – Фирчи са групом музичара који су обрадили музику култног бенда и представили је публици на Виминацијуму у неуобичајеној форми, комбиновањем спотова и видео записа са концерата Екатарине и надахнутим музицирањем, на опште одушевљење публике.

+++   

ЗА ДОБРОБИТ СРБИЈЕ

 Спектаклу у Виминацијуму присуствовали су и представници локалне самоуправе, а председник Општине Пожаревац, Душан Вујичић каже:

     -"Утисци су изванредни, наравно ово пуно значи и за град Пожаревац, Костолац, општину и за целу нашу Србију. Цео свет ће видети  шта  Србија   има.   Свака   част, људима   који   раде   у Виминацијуму, поготово доктору Кораћу, то је стварно ентузијаста, вредан, честит човек и ми желимо да он успе у свему, а  наравно локална самоуправа пружа и пружаће трајну помоћ да се то оствари  и да буде још боље. Пут је асфалтиран, а после невремена које је нанело штету Виминацијуму она је веома брзо отклољена и локална самоуправа је притекла у помоћ, драго нам јешто је све овако лепо и што ће трајно остати за добробит свих житеља Републике Србије, а поготово општине Пожаревац.

+++

Лари Кинг – Go Viminacium!

Министарство културе Републике Србије било је главни организатор „Римске ноћи“ на Виминацијуму, а у њој су учествовали и представници дипломатских корова, страни студенти и туристи, као и велики број представника медија. Одговарајући на питања новинара, др Миомир Кораћ је, између осталог рекао:

-"Био је то један несвакидашњи догађај овде на овом простору, где су музичари, а како би другачије, него путем рокен рола дали нову димензију свему овоме. Прво што бих поручио становницима Браничевског округа је: дођите да се дружимо на једном оваквом археолошком локалитету који зрачи, не само посебном енергијом, него заиста има нешто чиме можемо да се подичимо. Јесте порука овде да спасимо планету, хајде да ту планету оставимо будућим генерацијама онаквом, плавом, какву су је и претходне генерације виделе и ове вечери заједно са Рио де Женеиром, Њујорком, Лондоном, Јоханесбургом... ето и малог, али светског Виминацијума, малог, за који се ја надам да ће постати велики и следеће године традиционалан, дакле          једног Виминацијума који у ствари хоће, уз спој музике, маште, антике, прошлости да повеже све те ствари, како би их касније предао млађим генерацијама. Мени је јако драго што пуно младих видим овде, њима остаје, не само Виминацијум, него сва наша планета и ја се надам да ће ова ноћ остати таква да ће сутра они који су били рећи: Е, стварно смо учествовали у нечем сјајном, а они који нису били: причај ми, молим те још једанпут како је то било.

Овде више не постоји обезбеђење, измешале су се дипломате са ректорима, са деканима, са ВИП гостима, министрима, угледним пословним људима, дакле овде имате једну симбиозу људи које не бисте могли да видите на другим местима, у сваком случају стварно их има јако много, скренуо бих пажњу да се ове вечери на Виминацијуму, и то је за нас велика част слави 169     година     Универзитета     у Београду.

Овде су и амерички студенти, као и централна личност за међународну сарадњу, ми хоћемо да укључимо све људе који могу да помогну томе да Виминацијум добије на значају. Ево и једне ексклузивне информације, синоћ је у својој емисији Лари Кинг поменуо Виминацијум и рекао је: "Go Viminacium, go, према томе идемо напред и да направимо један нови бренд српски који ће бити препознатљив у свету. Ово је један од оних када када смо свакако пуни адреналина, пуни среће и ово је у ствари наш заједнички успех и на томе хвала свима вама. Ми већ правимо планове да следеће године овде буде 150 000 гледалаца. Цела екипа је једна радна екипа, ми не стајемо и увек има много да се уради, само три посто Виминацијума је ископано, а ту нас чекају палате, храмови, тргови, позоришта, улице, хиподроми, амфитеатри, шта све не, пазите десет хиљада становника је имао више него Помпеја. Ми желимо да направимо економски одржив пројекат који ће нам омогућити да заједно са другима кажемо: ево и на овом  простору нечега што је светско, а онда када направимо ово, направићемо још других ствари код нас, не заборавите да су ту и Сирмијум и Сингидунум и Гамзиград и Феликс Ромулијана, Царичин град, Медијана... Као Италија смо, на сваких 30 километара имате једно светско место, зар је то мало?

Обиље садржаја

Током „Римске ноћи“ посетиоци су имали прилике да се провозају у римским двоколицама, да лете балоном, или пробају гурмански специјалитет – месо вола које се окретао на ражњу. У таверни је за ВИП госте приређен коктел, а сва дешавања могла су се пратити путем видео бимова, распоређених на неколико места, путем којих је емитован и званични спот Министарства културе, намењен самој акцији „Спасимо планету“, као и промоцији археолошког локалитета од светског значаја.

Л.Л.

„Реч народа“, уторак 10. јул 2007.

+++

      VIMINACIUM 2008. 

ИАКО је концерт француске неокласичне диве Еме Шаплен "Римска ноћ" у античком војном логору и граду Виминацијум, заиста био спектакл за уши и очи, многи посетиоци су са њега отишли незадовољни.

По процени полиције, бесплатном концерту одржаном под медијскимпокровитељством "Вечерњих новости", присуствовало је 10.000 људи из читаве Србије.

Ипак, привилегију да слушају Емин божанствени глас на сцени коју је представљао реконструисани антички маузолеј, имало је тек 300  ВИП званица, који су могли да седе на столицама и клупама и то искључиво уз позивнице.

Нажалост, сви остали посетиоци наступ су могли да прате са два видео бима, али, стојећи на ливади.

- Потегао сам 200 километара из Ваљева са пријатељима и децом како бих уживао у концерту, али, ево, враћам се назад а да наступ није ни почео - рекао нам је резигнирано Предраг Тодоровић из Ваљева. - Знао сам да је концерт бесплатан, али не и да ћу од паркинга до локалитета пешачити три километра, а онда у мрклом мраку стајати на ливади, док око нас, готово директно на бину, пролазе џипови, лимузине, полицијска пратња са уваженим званицама. Испада да смо ми плебс, док су се они поистоветили са римским императорима. Ема Шаплен представила је публици у римском граду оригиналан стил, амалгам класичне и савремене музике. У пратњи хора РТС и интернационалног оркестра (међу њима и наши Александар Симић, Драгољуб Ђуричић) под вођством Огњана Радивојевића, оперска дива је у изузетном једночасовном наступу на староиталијанском језику извела композиције са својих албума „Кармине мео" и Етерна", као и песму из филма "Црвена планета" и гласом очарала публику. Концерт су пратиле сцене из живота Римљана, као и прикази мозаика из Виминацијума на видео биму, а звездано небо и ватромет употпунили су "Римску ноћ".

ВИП званице, све у духу пројекта "Путевима културе  римских императора", имале су могућност да спектаклу присуствују обучени у римске тоге. Тако су се у њих оденули и ректор Београдског универзитета Бранко Ковачевић, Бојан Суђић, Дејан Мијач, Предраг Бајчетић, Марина Рајевић - Савић, Весна Да Винча, Борка Вучић, јапански  и корејски амбасадори, те дојучерашњи помоћник министра за културу и археолог Миомир Кораћ... После су тако одевени присуствовали коктелу, на којем су служени савремени "секс на плажи" и "менхетн" коктели, али, у античким пехарима. Међути највећем делу ВИП званица тоге су се толико допале, да их по завршетку концерта задржали за успомену, иако није било дозвољено. За Риплија звучи и податак да министар културе Небојша Брадић, иако је имао ВИП позивницу, није имао своје место, па је столицу све време делио са једном београдском новинарком.                  

В. М. П

"Вечерње Новости"

+ + +

РУШЕЊЕ ПРАВОСЛАВНЕ СВЕТИЊЕ КОРАБРЕ    

У исто време док се од некадашњих римских градова праве неопаганска светилишта, руше се немилосрдно  православне светиње.

У близини села Дрмно код Костолца (на истом потесу где се налази и Виминацијум), налазила се до скоро велика православна светиња Корабе. Управа површинских копова угља Дрмно, одлучила је да се ова Светиња сруши, јер се налазила на путу ширења површинских копова.  Светиња је порушена у лето 2006.г.

По предању, светиња Корабе саграђена је изнад бунара, поред кога су биле одложене мошти Преподобне матере Параскеве, када их је царица Милица преносила из Румуније у Србију. У спомен овог догађаја, а у част Свете Петке, изнад бунара саграђена је капела. Светиња је била стара више стотина година, и била је веома поштована од стране побожног народа.

Епископ браничевски Игњатије био је упознат са намером „Површинских копова Дрмно“ да светињу сруше. Епископ Игњатије је наложио надлежном свештенику да пре рушења из капеле изнесе иконе, што је овај и учинио.

Управа површинских копова Дрмно дуго времена није могла да пронађе раднике који би обавили светогрдан посао рушења велике православне светиње.  После дугог тражења, на крају се јавио радник - багериста, који је на вандалски начин срушио капелу (види слику 3). Овај радник (изоставићемо име,  презиме и националну припадност), припадник је секте Јеховиних сведока.

Слика 3. Вандалско рушење светиње Корабе

Image

На табли која се налазила у капели посвећеној Светој Петки, писало је (наводимо по сећању):

„Ко овај бунар оскрнави, дабогда боловао од стомака“.

После 3-4 дана од рушења капеле, човеку који је вандалски булдожером срушио капелу, завезала су се црева. У великим боловима превежен је у болницу, у којој је лечен месец дана.  По повратку из болнице престао је да ради посао који је до тада радио.

На тридесетак метара од места на коме је некада била православна светиња Корабе, налази се заштићена зона Виминацијум, где пише:

„Римски град и војнички логор“.

Док је православна светиња Корабе срушена  немилосрдно булдожером, археолошко налазиште Виминацијум постепено се, уз свесрдну помоћ државних органа, уздиже у неопаганско светилиште.

Нама, житељима Костолца и околине, остаје једино да апелујемо на надлежне државне органе да заштите од скрнављења хришћанске и друге гробове у Виминацијуму, ако већ нису сачували светињу Корабе од вандалског рушења.

Житељи Костолца и околине 

Последњи пут ажурирано ( субота, 21 март 2009 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 42 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОЗИВАМО ВАС ДА СВОЈИМ ДОНАЦИЈАМА ПОМОГНЕТЕ ОПСТАНАК И СТАБИЛНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"

+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.