header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Отац Ксенофонт: СПЦ предњачи у признању Космета Штампај Е-пошта
понедељак, 21 јун 2010

21. 06. 2010. 12:00h | Ј. Л. Петковић - Вести

СПЦ предњачи у признању Космета

            Због неслагања са одлукама Синода Српске православне цркве, део монаха епархије Рашко-призренске је напустио манастире. Манастир Светих архангела остао је готово празан, а јеромонах Ксенофонт Томашевић у разговору за "Вести" каже да је "верујући народ свестан колико је одлука о одласку била тешка".

- Добро су упознати и разумеју због чега одлазимо. Наш останак би још мање помогао, јер бисмо испали лицемерни мирећи се са оним са чиме се не слажемо - каже он.

Цркве на Космету су имале велику улогу у животу народа. Јесте ли ви оставили тај народ?

- У хришћанском смислу ако се молите за неког, ви га нисте оставили. А молитва делује и километрима далеко. Народ нисмо ни оставили, ни заборавили. Нама је јако тешко, али не можемо да прихватимо и помиримо се са нечим са чиме се не слажемо. Не можемо да будемо лицемери. Нисмо побегли од страха, и братија се није плашила и у најтежим околностима и ситуацијама је остајала и била уз свој народ. Знамо да је одлазак тежак и да није решење, али и да давање таквог легитимитета није корисно. Народ нас зове и нада се да ћемо да се вратимо. Што се тиче питања о остављању нашег народа, ипак би то питање требало да поставите патријарху и владикама. Да ли је то било на корист Цркве и да ли је сада заиста све у реду када нема владике Артемија, чијим прогоном с Косова смо себи несумњиво дали аутогол.

Да ли вас је неко контактирао од политичара?

- Нисмо имали неке контакте, али је јасно да су активно учествовали у смени владике Артемија. Ипак, мислим да су у великом проблему. Нису очекивали овакав обрт ситуације, да ћемо отићи и да нећемо посустати. Ми не можемо да будемо саучесници лоших одлука, али иако одлазимо, наше срце остаје овде, у Светим архангелима. Никоме није лако. Свима је јасно да је то велики бол у народу. Срби су слаби и разједињени, па ни не може да нам буде другачија ситуација у Цркви, јер је јерархија у народу и од народа.

Да ли је овде реч о проблемима у цркви или утицају политике?

- Несумњиво! Некако је кључно и симболично било када је владика Артемије ускратио гостопримство Џозефу Бајдену у Дечанима, и када је замерио председнику Борису Тадићу што није затражио благослов за долазак. Чак чујемо упозорења да је реч о својеврсној спрези државне и црквене олигархије, а како ми се чини, Црква преузима водећу улогу у такозваном меком признању Косова, почевши са причама о подели епархије.

Сматрате да КПС нема капацитете за чување манастира?

- Прво, из моралних разлога не можемо да им препустимо чување, јер 2004. године су структуре КПС помагале демонстрантима да пале и руше наше светиње. Друго, и странци кажу да на нивоу професионалности нису дорасли ни многим другим задацима. И не само да немају капацитете, и њихово чување би било симболично.

 

Хаотична црквена политика

Кфор, који чува манастире, се повлачи?

- Кфор би требало да ускоро препусти КПС-у чување манастира Гориоч и Будисавци. За неколико месеци се очекује да би то требало исто да се уради са Пећком патријаршијом, Високим Дечанима, Грачаницом, Зочиштем... Епископ Теодосије је то критиковао, јер сматра да је Кфор статусно неутралан, али у тој својој одбрани светиња не спомиње Резолуцију 1244 на основу које је та мисија ушла и распоређена по Космету, а она није статусно неутрална, већ каже да Космет има суштинску аутономију у оквиру Србије. Подсетићу да је епископ Теодосије препустио чување КПС-у Богородицу Љевишку и Саборну цркву у Призрену. Црквена политика поводом Космета је, нажалост, чудна и хаотична.

 

Ко зна боље, широко му поље

Шта и како даље?

- Намера свих нас је да видимо да ли постоји добронамерни епископ да нас прими. Ово је наш живот. А, они нека виде шта ће - да ли ће да нас ставе на суд, да нас рашчињавају, да нас најуре на улицу. На Косову смо учинили колико смо могли, а ако чинисмо лоше: Ко зна боље, широко му поље!

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/62150/SPC-prednjaci-u-priznanju-Kosova

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 65 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.