header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Питер Фејт: СПЦ омекшала став о Косову Штампај Е-пошта
среда, 23 јун 2010

23. 06. 2010. 19:40h | Вестионлине

Фејт: СПЦ омекшала став о Космету

             Специјални представник Европске уније на Косову и Метохији Питер Фејт поздравио је промену става Српске православне цркве према питању јужне српске покрајине. Као сметњу на путу Космета ка Европској унији, Фејт је означио постојање, како је рекао, паралелних структура власти које се финансирају из Србије.

Говорећи о ситуацији на Космету пред Одбором за спољне послове Европског парламента у уторак, Фејт је као позитивну окарактерисао “транзицију СПЦ према умеренијем приступу по питању Космета”.

Наводећи да је недавно посредник за верско и културно наслеђе СПЦ на Космету покренуо низ активности за доношење конкретних решења за проблеме на терену, Фејт је рекао да је једно од њих и омогућавање дијалога између Српске православне цркве и привремених албанских локалних власти.  

“У свом недавном говору пред УН министар за иностране послове Србије (Вук) Јеремиć је указао на то да је Србија охрабрена првим знацима посредникових достигнуćа. Транзиција СПЦ према умеренијем приступу по питању Косова је такође још један позитиван помак”, нагласио је Фејт.  

Он је нагласио и да “тренутна ситуација на северном Космету није одржива”.  

“Ову ситуацију карактеришу друштвено економска стагнација, политичко занемаривање, одсуство спровођења закона и корумпирана администрација. Ово не може да се настави у региону са европском перспективом и сви становници тог дела Космета заслужују уређене животне услове и бољу перспективу напретка. Да будем потпуно јасан: Космет ће бити генерални оквир за побољшање тих услова живљења”, сматра Фејт.  

Фејт, који је именован за специјалног представника ЕУ на Космету у фебруару 2008. године одмах пошто су албанске власти једногласно прогласиле независност, похвално је говорио и о учешћу Срба на локалним изборима који су организовале косметске институције.  

“У новооснованим општинама, избори су омогућили косметској српској заједници да узме учешће. Новим општинама Грачаница, Клокот-Врбовац и Ранилуг, као и постојећом општином Штрпце, сада управљају изабрани представници косметских Срба, захваљујући бирачима који су искористили прилику да кажу своју реч у вези са стварима које их се тичу. Скупштине општина и председници општина су установљени и рад на испуњивању очекивања бирача је започео. На пример, у Грачаници је нова управа започела више инфраструктурних активности ради поправке и побољшања дуго запостављаног главног пута који пролази кроз општину”, казао је Фејт.  

Говорећи о локалним изборима одржаним пре неколико дана у новој општини Партеш, Фејт је рекао да “веома висока излазност од преко 62 одсто представља импресиван показатељ велике спремности већине косметског српског становништва Партеша да ухвати шансу коју нуди децентрализација, као и вредности отелотворене у Уставу: слободну, демократску, мултиетничку земљу, која је домовина свим својим грађанима”.

“Успешни избори у Партешу јасно показују да су се времена променила. Иако је Партеш раније био познат као место које се противило свакој сарадњи са УНМИК-ом и властима у Приштини, сада је то постала општина са највећим нивоом учествовања. Живимо у новој ери сарадње уместо бојкота и све већи број косметских Срба је спреман да узме у своје руке права да одлучује о стварима које се тичу њих самих”, рекао је Фејт одборницима Европског парламента.

Међутим, он је указао и да “без обзира на јасно видљиву вољу многих косметских Срба да се обрате Приштини за дуго тражене општинске услуге, неке препреке, и даље постоје”.

“У свим овим местима, структуре које су финансиране из Србије настављају да функционишу паралелно са легитимним локалним управама. У неким областима је пронађен ‘модус вивенди’, док је у другима то још увек процес који траје. Поред тога, трансфер средстава и општинских надлежности у неким случајевима није текао онако глатко како је предвиђано”, указао је Фејт.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/62822/Fejt-SPC-promenila-stav-o-Kosmetu

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.