header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Дневни лист "Ало": У Врднику више од 700 душа Штампај Е-пошта
уторак, 29 јун 2010

Артемије служио литургију у манастиру Раваница!

Уторак - 29.06.2010
             Више од 700 душа тискало се у манастиру Раваница у Врднику, на првој литургији коју је у њој служио недавно пензионисани епископ рашко-призренски Артемије уз саслужење свештенства СПЦ.
 

Међу присутним верницима, поред мештана и људи из Срема, били су људи из готово свих крајева Србије, а највећи део је дошао из српских енклава на Косову и Метохији. Међу њима је било и петнаестак монахиња из Кончула и Грачанице, односно тридесетак монаха из Црне реке, Сопоћана, Девине воде, Светих архангела... Сви они су тражили канонски отпуст из Епархије рашко-призренске, који им није одобрен, али су дошли да, како су рекли, узму благослов.

- Чули сте да је Шишатовац моје ново место боравка - рекао је непосредно по завршетку трочасовне литургије владика Артемије - Радостан сам што сам поново са вама, а тужан што сам протеран са Косова, на којем сам био 33 године. Често се када нам се нешто дешава питамо зашто је тако, да би нам, 20-30 година касније, неки нови догађаји отворили очи и дали одговор. Верујемо да Бог зна зашто се и све ово десило и да је тако одлучио за добро нас, наше цркве и нашег народа - рекао је Артемије у манастирској цркви Раванице у Врднику.

Иначе, од суботе, пензионисани епископ рашко-призренски Артемије смештен је у манастиру Шишатовац. Ново манастирско братство Шишатовца је, иначе, канонски директно подређено епископу сремском Василију, а чине га игуман Варсануфије и монаси Матеј, Дамјан и Паладин. Сви они су у Шишатовац дошли заједно са епископом Артемијем.

Л. Зубер

http://www.alo.rs/vesti/28581/Artemije_sluzio_liturgiju_u_manastiru_Ravanica

Последњи пут ажурирано ( уторак, 29 јун 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.