header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Сарадник "Борбе за веру" Предраг Р. Драгић Кијук у лексикону "Ко је ко у свету" Штампај Е-пошта
петак, 09 јул 2010

КИЈУК У ЛЕКСИКОНУ "КО ЈЕ КО У СВЕТУ"

         У издању чикашких "Марквиз публикација", најстаријег издавача у свету лексикона "Ко је ко у свету", управо је објављен годишњак за 2010. годину. У овом издању које обухвата избор из 215 земаља и садржи 60000 одредница најзначајнијих и најпознатијих стваралаца из различитих сфера друштвеног живота - заступљен је и угледни ерудита и српски есејиста Предраг Р. Драгић Кијук.

За разлику од сличних енциклопедијских издања, у којима је могуће закупити простор, "Марквиз" објављује личне профиле лидера који су прошли издавачку редакцију и рецензију и на које заступљени аутори немају никаквог утицаја.

Предраг Р. Драгић Кијук је аутор двадесет књига студија и есеја (од којих су неке објављене на енглеском и француском језику) међу којима се издвајају: Пекићева сага о лету (1988), Кушач и искупитељ (1990), Catena mundi I-II (1992), Мало Завештање (1999), Уметност и зло (2005), Огледи из омилитике (2008).

Уз ово, несумњиво вредно признање српској стваралачкој мисли, истичемо и појединост за коју наша културна јавност није показала веће интересовање иако је "Политика" о томе опширно извештавала. Наиме, сер Џон Тавенер, најугледнији британски композитор са репутацијом "класичног уметника", два пута је користио текстове из књиге П. Р. Драгића Кијука "Mediaeval and Renaissance Serbian Poetry 1200-1700": први пут 2001. за музички сет "Посланица љубави", а потом 2003. за своје монументално дело "Покров храма" (у извођењу четири хора, неколико оркестара а у трајању од седам сати).

Последњи пут ажурирано ( петак, 09 јул 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.