header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Данас": Потерница за Виловским и даље на снази Штампај Е-пошта
уторак, 13 јул 2010

Врховни суд Грчке одлучио да бивши архимандрит Српске православне цркве не буде изручен Србији

Потерница за Виловским и даље на снази

Аутор: А. Рокнић

         Београд - Међународна потерница за бившим архимандритом Симеоном Виловским, који је јуче пуштен из екстрадиционог притвора у Грчкој, где је чекао на изручење Србији, и даље је на снази, потврдила је за Данас Душица Ристић, портпаролка Вишег суда у Београду.

- Потерница за Симеоном Виловским је и даље на снази - истиче Ристићева. Она додаје да суд није добио никакав званичан допис од Министарства правде Србије у вези са одбијањем захтева за екстрадицију Виловског Србији, па се суд неће о томе изјашњавати.

Виловски је пуштен на слободу након што је Врховни суд Грчке одбио захтев Србије за његову екстрадицију.

Како је за Данас рекао његов бранилац Бранислав Тапушковић, највиши суд у Грчкој, такозвани „аеропаг“ са седиштем у Атини, саопштио је да нису испуњени услови за изручење Виловског Србији и укинуо му екстрадициони притвор.

- Суђење је било 6. јула пред аеропагом, а Врховни суд Грчке је дао саветодавно мишљење да нису испуњени услови за изручење Виловског Србији. Министарство правде Грчке би могло да се умеша и обори ову пресуду, али би то значило да се држава меша у рад суда, а ја не могу да верујем да ће се Министарство правде мешати у судске послове - каже Тапушковић. Према његовим речима, разлог зашто је суд одбацио захтев Србије за изручењем Виловској јесте што никакви докази нису прибављени, „као ни у поступку пред Вишим судом у Београду“. На констатацију да је за Виловским расписана међународна потерница, Тапушковић истиче да Виловски не сме да напушта територију Грчке, али и да нема разлога да путује у неку другу државу, пошто студира у Грчкој.

Виловски је у екстрадиционом притвору провео више од месец дана чекајући коначну одлуку суда. Првостепени суд у Солуну првобитно је прихватио захтев Србије да Виловски буде изручен Србији, али је Врховни суд одлучујући по његовој жалби одлучио да нема места изручењу.

Виловски је ухапшен 11. марта у Солуну, по потерници српског Интерпола, расписаној по налогу Вишег суда у Београду. Против Виловског и власника грађевинског предузећа „Раде Неимар“ Предрага Суботичког води се истрага због сумње да су незаконито присвојили 350.000 евра из фонда Епархије рашко-призренске намењених реконструкцији манастира на Косову и Метохији.

Српска православна црква је овом блиском сараднику владике Артемија недавно одузела монашки чин и враћено му је световно име.

Министарство правде није званично информисано

Београд - Министарство правде Србије саопштило је јуче да још није добило званично обавештење од надлежних органа Грчке о статусу захтева за изручење бившег анхимандрита Симеона Виловског. Министарство истиче да није, нити ће коментарисати судске одлуке као ни поступке.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/poternica_za_vilovskim_i_dalje_na_snazi_.55.html?news_id=194930

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.