header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јавни позив еп. Артемија одбеглом монаштву ЕРП да се врати у своје матичне манастире Штампај Е-пошта
среда, 21 јул 2010

Одбеглом монаштву

среда, 21 јул 2010 04:54

Епископ Артемије упутио је, сагласно одлуци светог Синода СПЦ, позив монаштву које је напустило Епархију рашко-призренску да се врати у своје манастире. Позив је прослеђен инфо-служби СПЦ као и Епархији рашко-призренској. Сајт Епархије пренео је следећу вест о томе:

http://www.eparhija-prizren.com/

У наставку достављамо целовити текст позива упућеног од стране Епископа Артемија.

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ОДБЕГЛОМ МОНАШТВУ ИЗ ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ 

Одлука Светог архијерејског синода Број 593/, 663 и 673/ зап. 421 од 20. маја 2010. године, између осталог садржи и следећу одредницу без икаквог ближег одређења:

Умолити Преосвећеног Епископа Г. Артемија да је, самим тим што је разрешен дужности и обавеза у Епархији рашко-призренској, престало и његово право и обавезе духовног руковођења (духовништва) монаштвом Епархије рашко-призренске“.

Наше монаштво, следујући Нашем примеру, прихватило је све одлуке СА Сабора и СА Синода којима смо уклоњени и разрешени управљања ЕРП, иако се са њима нису слагали (као и Ми, уосталом), горе наведену одлуку СА Синода доживели су као покушај насилног прекида нераскидиве духовне везе са њиховим духовним родитељем. Ипак, поштујући црквено-канонски поредак у СПЦ, обратили су се редовним путем надлежном Епископу (Администратору) ЕРП за канонски отпуст, који, нажалост, нису добили. Тиме су били принуђени да и без канонског отпуста напусте своје манастире и потраже себи ново место где би наставили свој монашки подвиг у крилу и послушности СПЦ.

Такав поступак једног дела монаштва (мушког и женског) ЕРП изазвало је многе непотребне и нежељене коментаре у нашој СПЦ и нашем српском народу. Ради решавања новонасталог проблема, а у циљу очувања мира и јединства у СПЦ, Свети архијерејски синод у својој седници од 9. јула ове 2010. доноси одлуку Број 864 којом Нас „умољава“ да одбегло монаштво званично и јавно позовемо да се врате у своје матичне манастире, што Ми овим јавним саопштењем и чинимо.

Остајући доследни себи, како Ми тако и наше монаштво, да нити желимо, нити стварамо РАСКОЛ у СПЦ, зашта нас неки упорно оптужују, Ми и овога пута, извршавамо Одлуку СА Синода, коју, ради детаљнијег упознавања нашег одбеглог монаштва, овде у целини доносимо, а која гласи:

Умолити Његово Преосвештенство Епископа умировљеног рашко-призренског Г. Артемија да званично и јавно позове одбегле свештеномонахе, монахе и монахиње из више манастира Епархије рашко-призренске, који су своје манастире напустили без благослова и канонског отпуста да се сместа врате у манастире свог покајања и монашког пострига, у сагласју са добровољно датим монашким заветом послушности.

Умолити, пак, Његово Преосвештенство Епископа сремског Г. Василија, чије гостопримство у богоспасаваној Епархији сремској ужива Преосвећени Епископ Г. Артемије, да се придружи горе наведеном позиву Његовог Преосвештенства Епископа умировљеног рашко-призренског Г. Артемија“.

У наставку своје Одлуке, СА Синод додаје: „У исто време, умолити Његово Преосвештенство Епископа умировљеног рашко-призренског Г. Артемија да својој досадашњој деци у свештеномонашком и монашком чину забрани било какво публиковање или посредно учешће на сајтовима „Борба за веру“, „Ихтис“, „Новинар.де“, „Истина је само једна – Владика Артемије“, „Пастир добри“, и другим сличним антицрквеним сајтовима“.

У овом задњем одељку Одлуке СА Синода крије се једна логичка недоследност и једна стварна немогућност. Ако су одбегли монаси тек само „наша досадашња деца“, а не и „садашња“, како се може очекивати, или чак захтевати, да им ми нешто „наређујемо“ (повратак у манастире), или нешто „забрањујемо“ (јавно изражавање или учешће у појединим медијима)?

Било како било, Ми учинисмо што смо били дужни чинити: Упознасмо наше монаштво, нашу духовну децу, са одлуком Светог архијерјског Синода, позивајући их да љубави ради, мира и јединства СПЦ ради, прихвате синодску одлуку и по њој поступе, полажући сву наду на Подвигоначалника Господа Исуса Христа, живећи у Цркви Светој Православној, следујући духу и примерима Светих Отаца и Светих подвижника.

Епископ сремски              Епископ умировљени ЕРП

+ВАСИЛИЈЕ                        + АРТЕМИЈЕ                                                                    

http://www.mancr.org/

+++


Саопштење Црквеног Суда

Епархије Рашко-призренске и Косовско-метхијске

20. Јул 2010 - 19:26

Саопштење Црквеног Суда Епархије Рашкопризренске

Поводом позива одбеглом монаштву из Епархије Рашко-призренске Његовог Преосвештенства Епископа умировљеног Рашко-призренског Г. Артемија

20. јули 2010. год.

Призрен-Грачаница

Обавештавамо црквену јавност да је, сагласно одлуци Св. Арх. Синода, број 864 од 9. јула 2010. године, којом је умољен Епископ Артемије, умировљени Рашко-призренски, да „званично и јавно позове одбегле свештеномонахе, монахе и монахиње из манастира Епархије Рашко-призренске да се сместа врате у манастире свог покајања и монашког пострига“, Његово Преосвештенство Г. Артемије, заједно са Његовим Преосвештенством Епископом Сремским Г. Василијем, дописом од 16. јула 2010. године, упознао именовано одбегло монаштво о томе и позвао га „да љубави ради, мира и јединства СПЦ ради, прихвате синодску одлуку и по њој поступе, полажући сву наду на Подвигоначалника Господа Исуса Христа, живећи у Цркви Светој Православној, следујући духу и примерима Светих Отаца и Светих подвижника“.

Овим поводом Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије, Мјестобљуститељ Рашко-призренски, Председник Епархијског Црквеног Суда, изражава своју благодарност Његовом Преосвештенству Г. Артемију у нади да ће одбегли свештеномонаси, јерођакони, монаси и монахиње смирено и са страхом Божјим прихватити овај његов очински позив и у најскорије могуће време вратити се својим обитељима и својим свештеномонашким и монашким послушањима и обавезама на распетом Косову.

Истовремено Њ. Високопреосвештенство Г. Амфилохије обавештава именоване, пошто се нису вратили у року од месец дана од напуштања своје дужности и својих обитељи, да су свештеномонаси и јерођакони предати Црквеном Суду Епархије Рашко-призренске на Црквено-судски поступак, почевши са 14. јулом 2010. г., с тим да им се тиме продужује забрана свештенодејства до окончања поступка. Уколико се одазову позиву на повратак Њ. Пр. Еп. Артемија, Црквено-судски поступак ће бити обустављен. Што се тиче одбеглих монаха и монахиња, њима се продужује забрана Светог Причешћа такође до повратка у обитељи свога пострига и послушања.
Из Црквеног Суда Епархије Рашко-призренске и Косовско-Метохијске

http://www.eparhija-prizren.com/

Последњи пут ажурирано ( среда, 21 јул 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.