header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јавни позив еп. Артемија одбеглом монаштву ЕРП да се врати у своје матичне манастире Штампај Е-пошта
среда, 21 јул 2010

Одбеглом монаштву

среда, 21 јул 2010 04:54

Епископ Артемије упутио је, сагласно одлуци светог Синода СПЦ, позив монаштву које је напустило Епархију рашко-призренску да се врати у своје манастире. Позив је прослеђен инфо-служби СПЦ као и Епархији рашко-призренској. Сајт Епархије пренео је следећу вест о томе:

http://www.eparhija-prizren.com/

У наставку достављамо целовити текст позива упућеног од стране Епископа Артемија.

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ОДБЕГЛОМ МОНАШТВУ ИЗ ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ 

Одлука Светог архијерејског синода Број 593/, 663 и 673/ зап. 421 од 20. маја 2010. године, између осталог садржи и следећу одредницу без икаквог ближег одређења:

Умолити Преосвећеног Епископа Г. Артемија да је, самим тим што је разрешен дужности и обавеза у Епархији рашко-призренској, престало и његово право и обавезе духовног руковођења (духовништва) монаштвом Епархије рашко-призренске“.

Наше монаштво, следујући Нашем примеру, прихватило је све одлуке СА Сабора и СА Синода којима смо уклоњени и разрешени управљања ЕРП, иако се са њима нису слагали (као и Ми, уосталом), горе наведену одлуку СА Синода доживели су као покушај насилног прекида нераскидиве духовне везе са њиховим духовним родитељем. Ипак, поштујући црквено-канонски поредак у СПЦ, обратили су се редовним путем надлежном Епископу (Администратору) ЕРП за канонски отпуст, који, нажалост, нису добили. Тиме су били принуђени да и без канонског отпуста напусте своје манастире и потраже себи ново место где би наставили свој монашки подвиг у крилу и послушности СПЦ.

Такав поступак једног дела монаштва (мушког и женског) ЕРП изазвало је многе непотребне и нежељене коментаре у нашој СПЦ и нашем српском народу. Ради решавања новонасталог проблема, а у циљу очувања мира и јединства у СПЦ, Свети архијерејски синод у својој седници од 9. јула ове 2010. доноси одлуку Број 864 којом Нас „умољава“ да одбегло монаштво званично и јавно позовемо да се врате у своје матичне манастире, што Ми овим јавним саопштењем и чинимо.

Остајући доследни себи, како Ми тако и наше монаштво, да нити желимо, нити стварамо РАСКОЛ у СПЦ, зашта нас неки упорно оптужују, Ми и овога пута, извршавамо Одлуку СА Синода, коју, ради детаљнијег упознавања нашег одбеглог монаштва, овде у целини доносимо, а која гласи:

Умолити Његово Преосвештенство Епископа умировљеног рашко-призренског Г. Артемија да званично и јавно позове одбегле свештеномонахе, монахе и монахиње из више манастира Епархије рашко-призренске, који су своје манастире напустили без благослова и канонског отпуста да се сместа врате у манастире свог покајања и монашког пострига, у сагласју са добровољно датим монашким заветом послушности.

Умолити, пак, Његово Преосвештенство Епископа сремског Г. Василија, чије гостопримство у богоспасаваној Епархији сремској ужива Преосвећени Епископ Г. Артемије, да се придружи горе наведеном позиву Његовог Преосвештенства Епископа умировљеног рашко-призренског Г. Артемија“.

У наставку своје Одлуке, СА Синод додаје: „У исто време, умолити Његово Преосвештенство Епископа умировљеног рашко-призренског Г. Артемија да својој досадашњој деци у свештеномонашком и монашком чину забрани било какво публиковање или посредно учешће на сајтовима „Борба за веру“, „Ихтис“, „Новинар.де“, „Истина је само једна – Владика Артемије“, „Пастир добри“, и другим сличним антицрквеним сајтовима“.

У овом задњем одељку Одлуке СА Синода крије се једна логичка недоследност и једна стварна немогућност. Ако су одбегли монаси тек само „наша досадашња деца“, а не и „садашња“, како се може очекивати, или чак захтевати, да им ми нешто „наређујемо“ (повратак у манастире), или нешто „забрањујемо“ (јавно изражавање или учешће у појединим медијима)?

Било како било, Ми учинисмо што смо били дужни чинити: Упознасмо наше монаштво, нашу духовну децу, са одлуком Светог архијерјског Синода, позивајући их да љубави ради, мира и јединства СПЦ ради, прихвате синодску одлуку и по њој поступе, полажући сву наду на Подвигоначалника Господа Исуса Христа, живећи у Цркви Светој Православној, следујући духу и примерима Светих Отаца и Светих подвижника.

Епископ сремски              Епископ умировљени ЕРП

+ВАСИЛИЈЕ                        + АРТЕМИЈЕ                                                                    

http://www.mancr.org/

+++


Саопштење Црквеног Суда

Епархије Рашко-призренске и Косовско-метхијске

20. Јул 2010 - 19:26

Саопштење Црквеног Суда Епархије Рашкопризренске

Поводом позива одбеглом монаштву из Епархије Рашко-призренске Његовог Преосвештенства Епископа умировљеног Рашко-призренског Г. Артемија

20. јули 2010. год.

Призрен-Грачаница

Обавештавамо црквену јавност да је, сагласно одлуци Св. Арх. Синода, број 864 од 9. јула 2010. године, којом је умољен Епископ Артемије, умировљени Рашко-призренски, да „званично и јавно позове одбегле свештеномонахе, монахе и монахиње из манастира Епархије Рашко-призренске да се сместа врате у манастире свог покајања и монашког пострига“, Његово Преосвештенство Г. Артемије, заједно са Његовим Преосвештенством Епископом Сремским Г. Василијем, дописом од 16. јула 2010. године, упознао именовано одбегло монаштво о томе и позвао га „да љубави ради, мира и јединства СПЦ ради, прихвате синодску одлуку и по њој поступе, полажући сву наду на Подвигоначалника Господа Исуса Христа, живећи у Цркви Светој Православној, следујући духу и примерима Светих Отаца и Светих подвижника“.

Овим поводом Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије, Мјестобљуститељ Рашко-призренски, Председник Епархијског Црквеног Суда, изражава своју благодарност Његовом Преосвештенству Г. Артемију у нади да ће одбегли свештеномонаси, јерођакони, монаси и монахиње смирено и са страхом Божјим прихватити овај његов очински позив и у најскорије могуће време вратити се својим обитељима и својим свештеномонашким и монашким послушањима и обавезама на распетом Косову.

Истовремено Њ. Високопреосвештенство Г. Амфилохије обавештава именоване, пошто се нису вратили у року од месец дана од напуштања своје дужности и својих обитељи, да су свештеномонаси и јерођакони предати Црквеном Суду Епархије Рашко-призренске на Црквено-судски поступак, почевши са 14. јулом 2010. г., с тим да им се тиме продужује забрана свештенодејства до окончања поступка. Уколико се одазову позиву на повратак Њ. Пр. Еп. Артемија, Црквено-судски поступак ће бити обустављен. Што се тиче одбеглих монаха и монахиња, њима се продужује забрана Светог Причешћа такође до повратка у обитељи свога пострига и послушања.
Из Црквеног Суда Епархије Рашко-призренске и Косовско-Метохијске

http://www.eparhija-prizren.com/

Последњи пут ажурирано ( среда, 21 јул 2010 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОЗИВАМО ВАС ДА СВОЈИМ ДОНАЦИЈАМА ПОМОГНЕТЕ ОПСТАНАК И СТАБИЛНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"

+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.