header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владика Артемије за "Новости": Не дају ми на Косово Штампај Е-пошта
петак, 23 јул 2010

Не надам се повратку

Ђорђе ВУКМИРОВИЋ | 22. јул 2010. 20:57

 Умировљени епископ рашко-призренски Артемије, ексклузивно за ”Новости”: Не дају ми на Косово. Одбегли монаси одлучиће сами о повратку

НЕ могу ни да прогнозирам, ни да пророкујем да ли ће монаси и монахиње који су напустили своје манастире прихватити мој позив за повратак. Верујем, међутим, да ће саопштење у којем је и тај позив и којим сам се, заједно са владиком Василијем, обратио јавности, допринети разрешењу проблема насталог у СПЦ и да ће страсти, постепено, почети да се стишавају, каже, у манастиру Шишатовац, у ексклузивном разговору за “Новости”, умировљени епископ рашко-призренски Артемије.

* Није мало ни оних који сумњају у искреност вашег позива за повратак одбеглих монаха и монахиња...

- То је ствар оних који сумњају. Монаси и монахиње су манастире напустили по својој слободној одлуци, по своме нахођењу, по своме осећању... Не могу, нити желим, да обраћам пажњу на коментаре који долазе са разних страна. А да ли је искрено и колико је искрено, ту је Бог да суди, а време ће показати.

* Владика бачки Иринеј, портпарол СПЦ, оптужио вас је да сте својим сведочењем пред грчким Ареопагом, одбеглог бившег секретара Епархије рашко-призренске Симеона Виловског спасили изручења српским властима...

- Не, они су на основу свога труда на испитивању чињеница, утврдили да не постоји разлог за екстрадицију оца Симеона.

* Да ли је то једнострано посматрање целог процеса.

- Било би исувише препотентно тврдити да је то урађено на основу сведочења једног човека. Тај суд, пред којим је било много сведока, имао је седам чланова, они су добро проучили целу ствар, неколико месеци се бавили тиме и донели одлуку какву су донели.

* Када сте били у Атини?

- Заседање Ареопага било је 6. јула.

* Да ли сте заиста пред судом рекли да је отац Симеон све што је радио, радио по Вашим налозима?

- Ја сам рекао оно што је истина и то је забележено, нема потребе да то сада понављам, али ће се, сигуран сам, ускоро појавити одлука Ареопага у свом интегралном виду, где ће они свакако изнети и образложење зашто су такву одлуку донели.

* Патријарху Иринеју су, са више страна, упућене молбе да благослови ваше присуство на молебану у Грачаници за повољно решавање статуса КиМ, као и за трајан повратак у неки од тамошњих манастира...

- Што се тога тиче, никакве поруке ни обавештења нема од Његове светости патријарха Иринеја, па, према томе, за сада, нема ни предуслова ни за једно, ни за друго. Та моја жеља је изражена много пута и на разне начине. И када су доносили одлуку да ме разреше дужности епархијског јереја, ја сам изразио жељу да останем на КиМ, али та моја жеља и молба нису, нажалост, услишене.

* Надате ли се да ће, ипак, једном бити услишена?

- Нада никада не умире. Али мора да има и неку реалну основу. У овом случају је не видим.

 

ЗАХВАЛНОСТ ВАСИЛИЈУ

- КАКАВ је ваш однос са епископом сремским Василијем?

- То је непотребно посебно објашњавати, јер ја сам овде по његовом позиву и по његовом благослову, на чему сам му захвалан. Он је заиста поступио како само брат може да поступи. Уосталом, сама чињеница да сам овде, много говори.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:293450-Ne-nadam-se-povratku

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.