header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Представници католичке цркве и РПЦркве у Украјини Штампај Е-пошта
недеља, 25 јул 2010

24/07/2010 18.10.11

Predstavnici Katoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini

          Ukrajina je ovih dana stjecište visokih katoličkih i pravoslavnih predstavnika. U zemlji je proteklog tjedna boravio predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Angelo Bagnasco, a 20. srpnja je u Ukrajinu doputovao patrijarh Moskve i cijele Rusije Kiril. To potvrđuje da je Ukrajina središnja zemlja vjersko-političke djelatnosti Ruske pravoslavne crkve. Za to je područje međutim zainteresirana i Katolička crkva, jer je problem Ukrajinaca, koji su tijekom povijesti prešli na katoličku vjeru, jedan od ključnih problema koji otežavaju susret patrijarha Ruske pravoslavne crkve i rimskog Pape.

Posjet najvišeg predstavnika Talijanske biskupske konferencije kardinala Angela Bagnasca Ukrajini imao je ekumensko značenje. Kardinal se susreo s grkokatoličkim biskupima, koje pravoslavci nazivaju unijatima kao i biskupima latinskog obreda te s predstavnicima pravoslavnih Crkava. U Ukrajini postoje tri pravoslavne Crkve. Prva i najmoćnija je ona koja je povezana s Moskovskim patrijarhatom, druga podliježe Kijevskom patrijarhatu i treća je autokefalna Ukrajinska pravoslavna crkva. Sve se one suprotstavljaju grko-katoličkoj ukrajinskoj zajednici, koja je tijekom komunističkog režima bila gotovo nestala, jer je bila prisilno uključena u pravoslavnu. Izborom proruskog predsjednika Janukovića pojačao se dijalog među raznim sastavnicama ukrajinskog pravoslavlja. Kardinal Bagnasco je u pratnji apostolskog nuncija Ivana Jurkovića posjetio i grko-katoličkog nadbiskupa kardinala Lubomira Husara i predsjednika Ukrajinske biskupske konferencije nadbiskupa latinskog obreda Mieczyslawa Mokrzyckog u Lavovu.

U Pohanevu, gdje se nalazi čudotvorna slika Bogorodice sudjelovao je s osamdesetak tisuća hodočasnika u procesiji, a u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, susreo s metropolitom Vladimirom. Neposredno nakon toga u Ukrajinu je stigao patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril. Službeni razlog njegovog posjeta je obljetnica pokrštenja Rusina. Krajem ljeta 988. godine princ Vladimir sazvao je pučanstvo Kijeva na obalu Dnjepra i dao ih pokrstiti od bizantinskih svećenika. Taj događaj Ruska pravoslavna crkva slavi 28. srpnja. Nedavno je u Rusiji to postao čak nacionalni praznik. Tim pokrštavanjem započeo je dugi proces pokrštenja ruskih krajeva.

Prema uvjerenju patrijarha Kirila Ukrajinci su u prošlosti pridonijeli stvaranju ruskog carstva i ruske Crkve. Zbog toga je to carstvo bilo djelomično i ukrajinsko. Poglavar Ruske pravoslavne crkve je predbacio Ukrajincima što su neki pokušali preći na Zapad, ali – kako je rekao – tamo ih nije dočekalo ništa dobra. Vrhovni poglavar Ruske pravoslavne crkve se tom prilikom vrlo pozitivno očitovao i o suglasnosti s nekim stajalištima pape Benedikta XVI., što – prema njegovim riječima – budi optimizam. U mnogim društvenim i moralnim pitanjima njegova se stajališta podudaraju sa stajalištima Ruske pravoslavne crkve, rekao je patrijarh Kiril te istaknuo kako to omogućuje jaču zajedničku obranu kršćanskih vrednota, posebno pred međunarodnom zajednicom i sekulariziranim društvom.

To je treći posjet patrijarha Kirila Ukrajini nakon njegovog izbora u siječnju 2009. godine. I protekle godine prilikom obilježavanja pokrštenja Rusina posjetio je Ukrajinu, ali su tada održani oštri prosvjedi posebno onih koji se nastoje odcijepiti od Moskve i stvoriti samostalni ukrajinski pravoslavni patrijarhat u Kijevu. Promjenom predsjedništva ove godine njegov posjet zadobiva međutim drukčije značenje, jer se taj posjet više promatra pod političkim negoli duhovnim vidikom.

http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=410652

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.