header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"РТС": Пронађене мошти Св. Јована Крститеља Штампај Е-пошта
уторак, 03 август 2010

Пронађене мошти Јована Крститеља

        На острву Свети Иван код Созопола у Бугарској, некадашње Аполоније, бугарски археолози пронашли део моштију Светог Јована Крститеља.
 

Бугарски археолози су ископали део моштију Јована Крститеља за које се сматрало да су  после Турског освајања Цариграда неповратно изгубљене, јављају бугарски медији.

На острву Свети Иван у Црном мору код града Созопола, древне Аполоније, они су још 28. јула пронашли мермерни реликвијар раскошне израде.

Своје откриће употпунили су два дана касније када су само метар од места проналаска реликвијара наишли на кутију малих димензија израђену од пешчара. На њој је натпис на грчком алфабету који се преводи као: Господе, помогни свом робу, са потписом Томас.

Професор Казимир Попконстантинов га сматра кључем загонетеке, јер је по њему то име човека који је из Константинополиса пренео реликвијар заједно са моштима оног који је прореко Христа и кога на балканским просторима зову Свети Јован Претеча.

Сем тога према професору Попконстантинову у Созополу је све у знаку Светог Јована. Од острва на коме је светиња пронађена,  па до катедралне цркве која носи његово име и бројиних представа тог свеца у храмовима Созпола. У Историјском музеју Созопола реликвијар је отворен и у њему је пронађен део моштију Јован Крститеља, јављају бугарски медији.

Поред археолога том чину присуствују и чланови Светог Синода Бугарске православне цркве. Очекује се да ће упркос захтева црквених власти мошти Јована Претече бити изложене у Музеју у Созополу.

Тиме ће, сматрају стрчњаци, оне задржати своју духовну важност али ће моћи да их види и велики број људи и туриста који посећује некадашњу Аполонију, како се све више испоставља ипак најзаначајнији град  Понтске колонизације старих Грка.

 

Путешествије моштију

Рођен је пола године пре Исуса Христа. Своје детињство и рану младост Св. Јован је провео у побожном дому својих старих родитеља - Захарије и Јелисавете.

Свети Јован је завршио свој овоземаљски живот тако што му је, на захтев зле царице Иродијаде, одсечена глава.

Јеванђелист Лука пожелео је да пренесе тело Јованово из Севастије, где је велики пророк и посечен у Антиохију. Но, успео је само да добије и пренесе једну руку која се у Антиохији чувала до десетог века, па је после пренета у Цариград, одакле је и нестала у време Турака.

http://www.rts.rs/

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 02 август 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.