header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Нуклеарки на Уралу прети пожар; Анти-смог центри за Московљане Штампај Е-пошта
понедељак, 09 август 2010

09. 08. 2010. 03:16h | Vestionline

Нуклеарки на Уралу прети пожар

           Руски министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу затражио од припадника свог министарства да раде 24 сата како би угасили пожар који је избио око нуклеарне централе Снежињск на Уралу.

 

"Препоручићу да се ради и ноћу када је у питању Снежињск", рекао је Шојгу на састанку представника региона који су захваћени шумским пожарима.

"Остало је седам хектара, што није много. Надам се да ћете успети да локализујете пожар", додао је он.

Шојгу је рекао да је друга нуклеарна централа, у Сарову, око 500 километара источно од Москве, безбедна. Локалне власти су у неколико наврата рекле да та централа није угрожена и да су радиоактивне супстанце евакуисане почетком недеље.

До сада су у пожарима, изазваним до сада незапамћеним врућинама које Русијом харају више од месец дана, погинуле 52 особе, а 2.000 кућа је спаљено. Око 10.000 ватрогасаца учествује у гашењу пожара.

У Москви и западном део Русије температура ваздуха јуче се приближила 38. степену Целзијусове скале, што је знатно више од просечне летње температуре на том подручју која износи 23 степена.

Власти Москве отвориле су данас више од 120 климатизованих просторија у којима ће Московљани моћи да потраже уточиште и "свеж ваздух". Више о томе можете прочитати у посебној вести.

+++

 09. 08. 2010. 05:15h | Вестионлине

Анти-смог центри ЗА Московљане

Страхота у Москви

Московске власти отвориле су више од 120 "анти-смог" центара у којима Московљани могу да побегну од топлоте и дима и удахну мало свежег ваздуха, пренео је АП.

Московљани могу у 123 климатизоване собе, које су отворене за јавност у владиним зградама и болницама, да "дођу до ваздуха" и спасу се од смога и топлоте у својим становима, изјавио је градски званичник Владимир Петросиан.

Министарства за венредне ситуације навело је да је у близини Москве данас регистровано 49 пожара, укључујући и 14 жаришта пожара, указујући да се, имајући у виду око 830 шумских пожара почетком недеље, може рећи да је земља издржала највећи топлотни талас за последњих 130 година,

Према званичним подацима, најмање 52 особе су погинуле, а више од 2.000 домова је уништено у пожарима, читава села су уништена, а само у суботу је горело 193.500 хектара шуме.

Руски званичници наводе да је 10.000 ватрогасаца, који учествују у гашењу пожара, недовољно.

Московски еколошки центар је саопштио да је концентрација загађујућих материја, као што је угљен-моноксид, најмање три пута већа од дозвољеног нивоа.

Према прогнозама метеоролога, дим се неће разићи пре среде, а високе температуре које су почетком јула захватиле Русију, неће попустити ни ове недеље.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/73369/Antismog-centri-za-Moskovljane

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.