header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Новости": Цркви враћају имања Штампај Е-пошта
субота, 21 август 2010

Цркви враћају имања

          У последње две године верским заједницама враћена трећина одузетог земљишта и 12 одсто објеката. Највише СПЦ - 28.023 од тражених 73.150 хектара њива и шума

ВЛАСНИЦИ имовине одузете после Другог светског рата и даље чекају да им буду враћени станови, земља и фабрике, а "на папиру" и у пракси поседи се враћају само црквама. Током последње две године верским заједницама враћена је трећина одузетог земљишта и 12 одсто објеката. Тако сада манастири поново газдују шумама, ораницама, кућама и становима. Неки од њих већ су основали предузећа која управљају имовином, а манастирска братија упослена је вођењем имања.

Последњи подаци Дирекције за реституцију, чији посао је враћање имовине црквама, показују да је од тражених 82.581 хектар враћено 28.315 хектара земље. Највише је добила Српска православна црква - 28.023 од тражених 73.150 хектара њива и шума.

Од 390.392 квадрата станова и кућа, колико су цркве тражиле, Дирекција је донела одлуку о враћању 48.258 метара квадратних. За неке не постоји ваљана документација, а за део захтева још траје процедура.

Епархије су се углавном добро снашле и успешно управљају имовином која им је враћена. Прави пример је Шабачка епархија, којој је враћено 1.799 хектара шуме и земље, што је готово 60 одсто од онога што су тражили. Они су основали предузеће "Манастирске шуме" које успешно управља шумским газдинством - каже за "Новости" Владимир Тодоровић, директор Дирекције за реституцију. - И око земље која је враћена Бачкој епархији свештенство и монаси одмах су се ангажовали. Посебно тридесетак монаха манастира Ковиљ, који обрађују оранице, су им враћене прошле године.

Богатији је, објашњава наш саговорник, и манастир Прохор Пчињски, коме је на граници са Македонијом враћено око 800 хектара земље и шуме.

Богатија је и Београдска епархија којој су враћени земља, и десетине станова у центру, локали на Теразијама, у Балканској, Булевару краља Александра... Црква светог Марка поново управља делом парка, на коме се богомоља и налази (24 ара) и зградом у Булевару краља Александра, из које је исељена пословница "Јат ервејза", са осам пословних простора и два стана. Овом пословном простору, као и великом локалу код Хотела "Москва" на Теразијама, још није нађена намена.

 

ПОД СПОРОМ

САБОРНОЈ цркви враћено је 25 станова на Студентском тргу 8, површине скоро 900 квадрата. Ови станови, међутим, имају станаре, са документацијом која и њима даје право становања или власништва. Зато су ови станови у центру Београда предмет судског спора.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:296988-Crkvi-vracaju-imanja

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 21 август 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 57 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.