header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Делегација Pro oriente код патријарха и забрана еп. Артемију да говори на конференцији за штампу Штампај Е-пошта
среда, 29 септембар 2010

 Патријарх Иринеј примио делегацију Фондације Pro Oriente

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, у пратњи Његовог Преосвештенства викарног Епископа хвостанског Г. Атанасија, примио је данас у Српској Патријаршији у Београду делегацију Фондације Pro oriente из Беча.

http://www.spc.rs/sr/patrijarh_irinej_primio_delegaciju_fondacije_pro_oriente

+++

 Артемије послушао патријарха

          29. септембар 2010. | 11:38 -> 14:11 | Извор: ФоНет, Танјуг

Београд - Умировљени епископ рашко-призренски Артемије одустао је, после забране патријарха, од учешћа на данашњој конференцији за новинаре на којој је био најављен.

 

Артемије је на почетку конференције Фонда истине о Србима изјавио да неће учествовати пошто је прочитан допис патријарха Иринеја да не одобрава његово учешће.

"Нећу учествовати на конференији за штампу, ни одговаратина питања, али ћу бити присутан", рекао је Артемије, који је сео међу новинаре и публику.

Патријарх српски Иринеј саопштио је да, као архиепископ београдско-карловачки, не одобрава учешће владике Артемија на конференцији за новинаре у Београду на којој је он најављен у својству епископа рашко-призренског и косовско-метохијског.

"С обзиром да нас, нити Свети архијерејски синод нисте обавестили о планираном учешћу на овој конференцији, нити сте тражили сагласност да на истој учествујете, овим вас као надлежни архијереј архиепископије београдко-карловачке извештавамо да не одобравамо ваше учешће на овој конференцији", наводи се у саопштењу Архиепископије београдско - карловачке које је потписао патријарх српски Иринеј.

Пензионисани владика Артемије најављен је као учесник конференције за новинаре на тему "Тренутно стање у Српској православој цркви".

Због непоштовања одлука Светог архијерејског сабора и синода СПЦ, црквена владика је одлучила да владики Артемију привремено забрани чинодејствовање до седнице Сабора који ће бити одржан у новембру.

 

Фонд позива на поновно устоличење Артемија

Црквене власти би на јесењем заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве требало да пониште одлуку о смени владике Артемија и поново га поставе за епископа епархије рашко-призренске, изјавио је на конференцији за новинаре асистент на Правном факултету у Крагујевцу Зоран Чворовић.

На конференцији Фонда истине о Србима требало је да учествује и владика Артемије, али му је, према речима Чворовића, то забрањено одлуком СПЦ.

Чворовић сматра да та одлука потврђује "болно" стање у СПЦ, "јер се једном српском епископу забрањује да говори".

Он сматра да је смена владике Артемија "противуставна и противканонска", због чега се и мора поништити, како би се вратио "ауторитет црквеноправног поретка".

Професор нишког Универзитета Драгиша Бојовић верује да постоји "велики пројекат стварања равнодушности према Косову и Метохији, цркви, нацији, историји, образовању и култури".

 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=09&dd=29&nav_category=12&nav_id=461783

  +++

Саопштење Патријарха српског Г. Иринеја поводом заказане конференције за штампу са темом Тренутно стање у СПЦ

Поводом заказне конференције за штампу на тему Тренутно стање у Српској Православној Цркви желимо да јавности доставимо писмо Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја.

Писмо Патријарха Српског у целости можете прочитати

 http://www.spc.rs/

Последњи пут ажурирано ( среда, 29 септембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.