header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Руска Црква поздравља рехабилитацију Царске породице Штампај Е-пошта
четвртак, 02 октобар 2008

ИЗ МОСКОВСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ ПОЗДРАВЉАЈУ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ ЦАРСКЕ ПОРОДИЦЕ

 МОСКВА, 01. октобар 2008.г. - Руска Православна Црква поздравља рехабилитацију последњег руског цара Николаја Другог и чланова његове породице.

"Таква одлука се само може поздравити", изјавио је новинарима из Одјела за црквене везе МП свештеник Георгије Рјабих.

Он је подсјетио да су представници Цркве више пута говорили о неопходности корака од стране државе која треба да осуди убиство Царске породице и на тај начин да се успостави историјска правда.

Безусловно, та одлука ће имати важне посљедице за савремену Русију, јер она значи јачање законитости, обнавља историјски континуитет и хиљадугодишњу државну традицију", убијеђен је свештеник.

Извор: Седмица.Ру
С руског: Марија Живковић

 

+++

 ВРХОВНИ СУД РФ РЕХАБИЛИТОВАО ЧЛАНОВЕ ЦАРСКЕ ПОРОДИЦЕ

 МОСКВА, 01. октобар 2008.г. - Президијум Врховног суда РФ размотрио је у сриједу жалбу Велике кнегиње Марије Владимировне о рахабилитацији чланова Царске породице.

"Президијум Врховног суда Руске Федерације одлучио је да призна да је над Царском породицом извршена неоснована репресија и да рехабилитује Романова Николаја Александровича, Романову Александру Фјодоровну, Романову Олгу Николајевну, Романову Татјану Николајевну, Романову Марију Николајевну, Романову Анастасију Николајевну и Романова Алексеја Николајевича", казао је судија.

На тај начин суд је удовољио жалби адвоката Велике кнегиње Марије Владимировне Германа Лукјанова и промијенио одлуку судског вијећа Врховног суда од 8. новембра 2007. године, према којој Николај Други и чланови његове породице нијесу рахабилитовани.

Подсјећамо, да је судско вијеће за кривична дјела Врховног суда РФ донијело 8. новембра 2007. године одлуку да цар Николај Други и чланови његове породице не подлијежу рахабилитацији.

"Судско вијеће тада није дало правне оцјене које је Велика кнегиња поднијела као доказе и није оповргло ниједан аргумент, зато се Марија Владимировна обратила Президијуму Врховног суда Русије и жалбу је требало да размотри девет судија који су требали да дају свој вердикт по том питању, да ли су чланови Царске породице подвргнути политичким репресијама или не", казао је Лукјанов.

На ранијем сусрету са новинарима бранилац је показао копије докумената у којима је указано да је узрок смрти чланова Царске породице управо стријељање, тј. акт примјене права од стране државе, међутим, оцјена о тим документима није била дата. Зато је, по мишљењу Лукајанова, одлука о отказу рехабилитације Царске породице била политичка.

Осим тога, адвокат је подсјетио на изјаву Јакова Свердлова, да је Николај Други "арестант совјетске власти", тј. фактички се налазио под стражом у затвореничком положају.

"До овог момента о тим приликама нијесу дате оцјене, како од стране Јавног тужилаштва, тако ни од стране Врховног суда", казао је Лукјанов.

По мишљењу заступника, правна држава, као што је Руска Федерација, треба читавом свијету да да јасан одговор на дато питање, да ли је цар-Николај Други "арестант власти", жртва политичких репресија. Одговор на то питање биће мјерило тога на ком степену развоја се налази правна држава Русија", казао је он.

Цара-мученика Николаја Другог и чланове његове породице стријељали су бољшевици у ноћи 17. јула 1918. г. у Јекатеринбургу. Почетком 1991. г. локалном тужилаштву је предата прва молба за проналазак тијела која су имала знаке насилне смрти, а 1993. године Јавно тужилаштво поводом тог питања отпочело је кривични поступак. Послије три генетске експертизе које су спроведене 1993. г. у Великој Британији, 1995. г. у САД, 1997. г. у Русији, специјална комисија је закључила да пронађени остаци припадају породици Романових. Одлучено је да се сахране у Петропавловском сабору у Санкт-Петербургу. Кривични поступак је био обустављен.

Извор: Седмица.Ру

С руског: Марија Живковић

http://www.mitropolija.cg.yu/svetigorapres/Saopstenja/svp102008.htm

 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

 "О Српче моје златно, вредност твоја у вери је твојој. Ако би, не дај Боже, неки злокобни ишчупао веру из душе твоје, бићеш јефтинији од замуклог славуја и чудовишнији од очупаног пауна!"

"Брани, дакле, веру своју, јер она брани тебе. Вера ти је извор живота, вера - храна, вера - одело душе твоје, вера - здравље твоје, вера - песма твоја и радост и весеље, вера - вредност твоја, вера - цена бића твога, вера - пламен Божанства у теби, Србине брате мој."

 "Борба за веру борба је за душу; борба за душу борба за прави живот; борба за прави живот борба је за једну вредност већу и вишу од свега света и свега у свету. Јер Христова су уста изрекла ону велику реч: шта користи човјеку да цео свет задобије а душу своју изгуби? Заиста велика и света реч, изречена од најсветијих уста."

"Због тога ти говорим: бори се и не клони! Тајанствени сат времена, навијен руком Створитеља, сваки минут избија и откуцава земни рок земнородним. На сваки откуцај анђели изводе из овог живота чете Божје, и пресељавају их у други свет. Кад избије твој минут, ти ћеш морати оставити све и поћи једино са душом својом. Бори се за душу, да би имао с чим поћи у онај свет. А борба за душу, борба је за веру. Јер је речено и потврђено, да само душа са вером има намену и сврху. Душа без вере нема ни намене ни сврхе. Тако је речено и тако потврђено."

"Кад очуваш веру своју, очувао си душу своју. Кад очуваш душу своју, лако ћеш се растати са овим светом, и лако ћеш ући у живот вечни, који обећа Створитељ благословеним Србима Својим."

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.