header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Преп. Варсонуфије Оптински о фудбалу: Не играјте ту игру... јер је та игра уведена ђаволом Штампај Е-пошта
недеља, 24 октобар 2010

 ФУДБАЛ И ЦРКВА НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО

("У почетку сам се стидео да трчим по терену у спортским гаћама" свештеник Серафим Мунтјану)

         Како преноси Интерфакс-Религија, 35-годишњи настојник православне цркве у молдавском селу Ниморени свештеник Серафим Мунтјану је организовао фудбалски тим, који игра у првенству земље за ветеране.

Преподобни старац Варсануфије Оптински овако је говорио о фудбалу: "Не играјте ту игру и не идите да гледате њу, јер та игра је такође уведена ђаволом, и њене последице ће бити врло лоше".

Кога треба да слуша православни човек, са ким би требало да се поистовећује? Наравно, Светим Оцима Цркве Православне. А ако обичнан човек треба да слуша речи светих Отаца, онда је то тим пре треба да ради православни свештеник, јер он је одговоран не само за себе, него и за стадо које му је поверио Бог.

Очигледно отац Серафим се још увек није упознао са делима преподобног Варсонуфија Оптинског, и зато сада гради супер-савремени стадион – по сеоским мерилима. „Фудбал — то је моја страст, мој хоби" - признао је отац Серафим. Пре четири године, свештеник је одлучио да сакупи екипу, и да организује тим.

"Авинтул" - тим отца Серафима, је почео да наступа у првенству земље за ветеране и одмах је освојио бронзану медаљу. У овогодишњој сезони тим је тренутно на другом месту. Сам отац Серафим је ове године већ постигао осам голова, играјући у нападу.

На питање како се руководство молдавске митрополије односи према његовој страсти, отац Серафим је одговорио "нико ништа не говори. Кад би ми имали професионалну екипу, то би била друга ствар. Али ми смо аматери, новац за то не добијамо, само трошимо свој лични ... У почетку сам се стидео да трчим по терену у спортским гаћама, излазио сам у панталонама. Онда сам се навикао. И парохијани генерално одобравају. Ипак, по неко суди, осуђује....“ - рекао је свештеник.

Ова исповест свештеника је још један показатељ истинитости пророчких речи преподобног и богоносног оца нашег Варсонуфија Оптинског. Свештеник признаје, да је фудбал његова страст и да је провобитно осећао стид. Али он је успео да угаси грижу савест, и сада без стида трчи полуго у гаћама и мајици. Свети Оци саветују да се поступа у сличним случајевима другачије. Они инсистирају да се слуша глас савести, и да се боримо са својим страстима, а не да им идемо у сусрет. „Дакле, потрудимо се, браћо, да чувамо савест нашу, док се налазимо на овом свету – пише преподобни Ава Доротеј – не допустимо, да нас она обличи у било ком делу: нећемо газити на њу ни за шта и ни у чему, макар то било и нешто најмање“.

http://www.rusfront.ru/600-futbol-i-cerkov-ne-sovmestimy.html

Преузето са: http://www.ihtus.us/ihtus/viewtopic.php?p=38986&sid=9e0a4f02b0762600d344327f25280fc6#38986

Последњи пут ажурирано ( недеља, 24 октобар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.