header image
НАСЛОВНА СТРАНА
У служби "Великог брата" Штампај Е-пошта
четвртак, 02 октобар 2008

РАТЕЛ: КО НЕ ДА ПОДАТКЕ ИЗГУБИЋЕ БРОЈ МОБИЛНОГ

ImageРепубличка агенција за телекомуникације (Рател) намерава да нареди мобилним оператерима да легитимишу све грађане приликом куповине картица за мобилне телефоне са припејд бројевима, као и да попишу све постојеће власнике таквих бројева, којих је у Србији око четири милиона, пише "Ало".
         Они који одбију да на киоску дају личну карту неће моћи да купе припејд број, док ће онима који га већ имају, ако одбију идентификацију, број бити угашен.

Планирано је да грађанин на киоску продавцу да личну карту из које ће овај име и презиме, број личне карте и адресу уписивати у рачунар опремљен посебним софтвером. Те податке би потом слао у базе оператера.

"После терористичких напада у Америци и бројних других широм света, као и чињенице да криминалци за дописивање и разговор најчешће користе припејд бројеве, у све већем броју земаља уводи се обавеза легитимисања и прави се база таквих корисника", каже директор комерцијалних послова "Телекома" Владимир Лучић напомињући да ће идентификација бити уведена следеће године.

У Рателу су потврдили да ће легитимисање бити прописано ускоро, али нису могли да кажу када. У том телу тврде да им база имена треба због потреба телекомуникација, а не из разлога безбедности.

Један од начина употребе те базе је, према речима надлежних у Рателу, да се власницима бројева омогући да промене мобилног оператера, а да задрже исти телефонски број и исту мрежу.

Друга предност је што ће свако и на папиру бити власник свог броја, па ће моћи да добије исти број кад изгуби телефон.

Међутим, стручњаци за безбедност тврде да је ово још један покушај државе да успостави што већу контролу над грађанима.

"Ниједан криминалац и терориста се више не споразумевају телефоном, као што то не раде ни мејловима, већ имају вишеслојну комуникацију. Чак и тајне службе све мање прислушкују телефоне јер знају да се криминалци сад углавном споразумевају шифровано или лицем у лице", каже Радомир М. Мисаљевић, власник српске истраживачке агенције "Правац".

Према његовим речима, посебан проблем је како ће функционисати киосци, који ће морати да имају три софтвера за три оператера, затим читач електронских личних карата које се сад уводе и уз све то рачунар.

(МОНДО)

http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=111203

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 02 октобар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Поштовани, 

Позивамо вас подржите и  медијски испратите протест испред Немањине 24, сутра, у суботу, 24.2. у 12 сати.

Протест је испред Министарства за рад и социјална питања, поводом одузимања деце продицама Тркуља, Алечковић, сада Милојковић из Велике Иванче и многих других којима су одузели дете, а за које не знамо јер нису дошли до јавности.

Организатор је Мила Алечковић, Породични Сабор је подржава.

Са вером у Бога,

Породични Сабор

ЈТ Породични Сабор 
ФБ Породични Сабор

(овде:)

 

+ + +

ДУХОВНЕ ПОУКЕ


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.