header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Света земља остаје без хришћана Штампај Е-пошта
четвртак, 28 октобар 2010

 ТаНЈуг: Света земља остаје без хришћана

28. октобар 2010. 11:15 > 11:16

У последњих шест деценија проценат хришћана на Западној обали Газе спао са осам на само један одсто. Ситуацију свакако неће поправити ни зид који с мора проћи не би ли се ушло у Витлејем.

У земљи где је живео Исус, цркве се претварају у музеје, хришћанске породице напуштају своје маслињаке и одлазе из села крај Витлејема, родног места Исуса, у Шведску и САД у потрази за бољим животом од оног који им се пружа на окупираној територији, навео је Ројтерс.

Хришћанка Суха Асфур, рођена у Витлејему, живи тамо са супругом, познатим лекаром, који жели да и они оду попут свих преосталих рођака.

Доктор Самир Асфур је за "Глас Америке" изјавио да је финансијска ситуација све гора и да им високи бетонски зид који је Израел подигао на улазу у Витлејем отежава путовање из једног места у друго и да је живот "мизеран за свакога, за све Палестинце, не само за хришћане."

"Израел је поставио безбедносну баријеру и контролне пунктове да се заштити од терористичких напада Палестинаца за Западне обале", каже породица Асфур, која се осећа као да је у затвору.

"Када не можете изаћи из Витлејема, то изгледа као да сте у кавезу. То је као кад ставите птицу у кавез, да не може никуда да одлети. Тако да је живот врло тежак, нема могућности за запошљавање, ни за учење", ракла је Суха Асфур.

Чак и хришћански ходочасници који долазе из целог света да виде место где је Исус рођен морају да пролазе кроз капију на зиду.

Егзодус хришћана са Блиског истока била је и тема недавног скупа римокатоличких бискупа одржаног у Ватикану.

Папа Бенедикт XVI изразио је забринутост због смањења броја хришћана на палестинским територијама и позвао да се размотри како да се очувају најстарије хришћанске заједнице на Блиском истоку.

Хришћани су некада били већина у Витлејему и околним градовима. У рату који је избио 1948. године након стварања Израела многи муслимани са садашње израелске територије дошли су у градове и избегличке логоре на Западној обали.

Муслимани и хришћани повремено су се сукобљавали, али су ипак живели некако заједно у Витлејему, па сада обе стране настоје да негирају да постоје верске тензије и склоне су да за поделе криве израелску окупацију.

Хришћани су већином богатији и образованији и лакше се уклапају у Западни свет и зато лакше одлазе, објашњавају у Витлејему, али има и оних који се враћају.

Ајман Абу ал Зулаф који је иселио у Француску 1998. вратио се годину дана касније у родно село Беит Сахур.

"Без хришћана Света земља, земља Исуса, нема вредности", каже Ал - Зулаф који ради као туристички водич и тврди да хришћани имају велику мисију у Палестини да буду мост ка Западу.

Хана Еиша који је задужен за хришћанске послове у Палестинској управи тврди да би економоска ситуација на коју су утицале деценије сукоба, мењање граница и окупација била боља да неме политичког проблема.

У самом Витлејему број хришхана је са 20.000 у 1995. години опао на 7.500. Мировни процес је 90-их година прошлог века подстакао наду да ће палестинска држава настати уз Израел и неки хришћани су се вратили.

Међутим, када су преговори пропали 2000. године избило је насиље. Ипак после тог другог палестинског устанка, интифаде, против израелске окуапције, економија се донекле опоравила, туристи су се вратили, али њихов пут до Витлејема није једноставан. Још је теже путовање Палестианца у обрнутом смеру.

На Западној обали има хришћана који никада нису видели оближњи Јерусалим. Очито је да само мир може да измени живот у Светој земљи.

http://www.mondo.rs/s187294/Info/Press_izbor/Tanjug-_Sveta_zemlja_ostaje_bez_hri

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 28 октобар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.