header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Правда": Синдром Хирошиме стигао у Србију; на Србију сручена 21 тона уранијума Штампај Е-пошта
четвртак, 28 октобар 2010

  Синдром Хирошиме стигао у Србију

          СУ­БО­ТИ­ЦА – За­хва­љу­ју­ћи хра­бро­сти око 50 срп­ских ле­ка­ра са Ко­со­ва, из Бе­о­гра­да и Су­бо­ти­це, и пред­сед­ни­ку Ги­не­ко­ло­шке сек­ци­је у На­род­ном фрон­ту у Бе­о­гра­ду, др Ду­ша­ну Ста­но­је­ви­ћу, др Го­ра­ну Бе­ли­ћу ко­ји жи­ви у Ко­сов­ској Ми­тро­ви­ци, а ко­ји је на че­лу ти­ма струч­ња­ка, ме­ђу ко­ји­ма су и др Ја­сми­на Дур­ко­вић и др Го­ран Би­ћа­нић из су­бо­тич­ке бол­ни­це и чи­тав ко­ле­ги­јум ле­ка­ра са Ко­со­ва – исти­на о стра­вич­ним по­сле­ди­ца­ма НА­ТО бом­бар­до­ва­ња отва­ра се по­сле де­сет го­ди­на у јав­но­сти, ко­рак по ко­рак, да би на­род овог под­руч­ја био спа­сен би­о­ло­шког уни­шта­ва­ња. Сви ови ле­ка­ри су за­ме­ни­ли Ар­чи­бал­да Рај­са, јер по­је­ди­нач­на све­до­че­ња Ср­ба у све­ту рет­ко су ува­же­на.

 

Др Дур­ко­вић от­кри­ва за „Прав­ду“ да би и овај про­је­кат, ко­ји је по­др­жан још пре три го­ди­не од Ми­ни­стар­ства за на­у­ку Ср­би­је, а за­тим и Ми­ни­стар­ства за раз­вој жи­вот­не сре­ди­не, пао у во­ду да се ни­су по­кло­пи­ла два мо­мен­та исто­вре­ме­но – зах­тев ле­ка­ра са Ко­со­ва да се по­сле де­це­ни­је пре­ки­не за­ве­ра ћу­та­ња о те­шким по­сле­ди­ца­ма ура­ни­ју­ма по жи­вот љу­ди и тај­ног ис­пи­ти­ва­ња ко­је је оба­вље­но у су­бо­тич­кој ги­не­ко­ло­шкој ла­бо­ра­то­ри­ји, на ко­јем је да­но­ноћ­но ра­ди­ло не­ко­ли­ко ле­ка­ра.

– Ра­ди­ли смо го­то­во у тај­но­сти, а ре­зул­та­ти су по­ра­жа­ва­ју­ћи. Нај­же­шћи ге­нет­ски дис­ба­ланс, ге­нет­ске гре­шке про­из­ве­де­не спољ­ном агре­си­јом ука­за­ле су на пра­ви ха­ос ге­нет­ског ма­те­ри­ја­ла, не­појм­љи­вог за људ­ску вр­сту. На­шли смо та­ко­зва­не по­ли­пло­и­ди­је у 40 од­сто ис­пи­ти­ва­них слу­ча­је­ва у су­бо­тич­кој ла­бо­ра­то­ри­ји, где смо ис­тра­жи­ва­ли сва­ки по­ба­чај, а не са­мо про­бле­ма­тич­не труд­но­ће. Ко­ин­ци­ден­ци­ја је би­ла да смо мо­гли да по­ве­же­мо ре­зул­та­те пре и по­сле бом­бар­до­ва­ња, а у по­да­ци­ма ле­ка­ра са Ко­со­ва смо на­шли по­твр­ду о стра­хо­ти по­сле­ди­ца и ста­ња здра­вља де­це и љу­ди, о че­му се ћу­ти. Во­де­ћи љу­ди на­ше ги­не­ко­ло­ги­је и ге­не­ти­ке су схва­ти­ли да ви­ше ни­ка­ква по­ли­ти­ка не мо­же да за­у­ста­ви ху­ма­ност и спа­са­ва­ње жи­во­та љу­ди. Ра­ди­о­ак­тив­ни са­стој­ци из бом­би на­ђе­ни су код ма­ле де­це, от­кри­ва­мо све ви­ше уро­ђе­не ле­у­ке­ми­је и фе­ту­сних де­фор­ма­ци­ја, због ко­јих је до­ла­зи­ло до уги­ну­ћа пло­да у утро­би мај­ке. Са­да је на ти­му ле­ка­ра да до­ка­же да су по­ба­ча­ји последица ге­нет­ског оште­ће­ња. От­ка­зао је, да­кле, ме­ха­ни­зам ће­лиј­ске кон­тро­ле при опло­ђе­њу. У ју­лу у су­бо­тич­кој ла­бо­ра­то­ри­ји смо има­ли ве­ли­ки број до­ка­за, ко­ји су плод на­уч­ног ис­тра­жи­ва­ња. По­зва­ни смо на скуп у Зве­ча­не, где су др Ре­лић и др Ста­но­је­вић ор­га­ни­зо­ва­ли из­ла­га­ње свих ле­ка­ра на те­му шта нас је све сна­шло због ура­ни­ју­ма. До­ка­зи су сву­да око нас, а нај­ви­ше смо их до­би­ли од ле­ка­ра са Ко­со­ва, јер је већ ја­сно да ће 60 на­ред­них ге­не­ра­ци­ја жи­ве­ти са по­сле­ди­ца­ма бом­бар­до­ва­ња, ко­је ли­че на би­о­ло­шки ге­но­цид, на тра­ге­ди­ју на­ро­да са не­за­ми­сли­вим епи­ло­гом – ка­же др Дур­ко­вић.

Она ка­же да је др Ста­но­је­вић већ у пре­го­во­ри­ма о ре­ги­о­нал­ној са­рад­њи на ту те­му са ко­ле­га­ма из Ма­ке­до­ни­је.

– Пла­ни­ра се у Охри­ду ре­ги­о­нал­ни са­ста­нак на ко­ји би би­ли по­зва­ни ле­ка­ри, и Ср­би и Ал­бан­ци са Ко­со­ва, као и ле­ка­ри из Ал­ба­ни­је и Ма­ке­до­ни­је и са дру­гих под­руч­ја Ср­би­је, да ви­ди­мо шта нас је све за­јед­но за­де­си­ло. Ве­зу из­ме­ђу оси­ро­ма­ше­ног ура­ни­ју­ма и кар­ци­но­ма у Ср­би­ји још увек тре­ба до­ка­за­ти. По­сао је огро­ман, а ра­ди­ће га, по­ред на­уч­них ла­бо­ра­то­ри­ја у Бе­о­гра­ду, и ге­нет­ска ла­бо­ра­то­ри­ја у Су­бо­ти­ци, у ко­јој би мо­гли да се от­кри­ју слу­ча­је­ви мал­фор­ми­са­них пло­до­ва, ге­нет­ских мал­фор­ма­ци­ја и оште­ће­ња пло­да.

Ко­ли­ка се опа­сност над­ви­ла над здра­вљем на­ро­да, по­твр­ђу­је и по­да­так да је ла­нац ис­хра­не до­ка­за­но за­тро­ван, а да ура­ни­јум са Ко­со­ва пре­ко Ибра до­ла­зи и у оста­так Ср­би­је. По­сто­ји опа­сност да пре­ко Ве­ли­ке Мо­ра­ве до­ђе до Ду­на­ва, али пра­ва ка­та­кли­зма је ипак на Ко­со­ву, ви­ше не­го у дру­гим де­ло­ви­ма Ср­би­је, јер је та­мо зе­мљи­ште за­га­ђе­но.

Оче­ку­је­мо да ће др­жа­ва по­мо­ћи фи­нан­сиј­ски, али и од све­та оче­ку­је­мо да се укљу­чи, јер ле­ка­ри са Ко­со­ва ва­пе за по­моћ, ка­же др Дур­ко­вић.

Про­је­кат СА­НУ је одо­брен, ле­ка­ри на Ко­сме­ту на­ста­вља­ју са ис­тра­жи­ва­њи­ма и ис­пи­ти­ва­ња по­сле­ди­ца бом­бар­до­ва­ња, о че­му ће „Прав­да“ из­не­ти по­дат­ке у на­ред­ним бро­је­ви­ма. Др Ре­лић ка­же за „Прав­ду“ да ће пре­вас­ход­но би­ти оба­ве­ште­на и Свет­ска здрав­стве­на ор­га­ни­за­ци­ја, ко­ја је очи­глед­но под при­ти­ском.

 

СЗО па­ла на ис­пи­ту

Др Ста­но­је­вић је не­дав­но на пи­та­ње ка­кву по­врат­ну ин­фор­ма­ци­ју оче­ку­је од Свет­ске здрав­стве­не ор­га­ни­за­ци­је (СЗО), ко­ја је 2001. го­ди­не об­ја­ви­ла из­ве­штај у ко­ме сто­ји да у „зо­на­ма у ко­ји­ма је ко­ри­шће­на му­ни­ци­ја са оси­ро­ма­ше­ним ура­ни­ју­мом ни­је нео­п­ход­но те­сти­ра­ти љу­де“, од­го­во­рио:
– Аме­рич­ки уро­лог Ри­чард Сан­ту­ћи из Де­тро­и­та, ко­ји је бо­ра­вио код нас пре две-три го­ди­не као гост кли­ни­ке, по­звао ме је да за­јед­но оде­мо у Мо­зам­бик, где су ишле аме­рич­ке ми­си­је да по­ма­жу љу­ди­ма. Свет­ска здрав­стве­на ор­га­ни­за­ци­ја уме да ра­ди ка­да хо­ће. Ме­ђу­тим, ов­де је очи­то реч о по­ли­тич­кој ства­ри. Не­ко ко во­ди СЗО тре­ба да упу­ти би­ло ка­кав сиг­нал да се ис­пи­та те­рен Ср­би­је, то јест Ко­со­ва, и да тек он­да ка­же има ли или не­ма раз­ло­га за бо­ја­зан, и да ли на­род мо­же или не мо­же нор­мал­но да жи­ви. Ако има­те по­да­так да је ба­че­но то­ли­ко то­на оси­ро­ма­ше­ног ура­ни­ју­ма, нео­збиљ­но је са­оп­шти­ти да не тре­ба ис­пи­ти­ва­ти те­рен Ко­со­ва. Он­да је ту реч о не­кој дру­гој по­за­ди­ни. У том сми­слу, СЗО је па­ла на ис­пи­ту.

Н. Харминц

http://www.pravda.rs/2010/10/24/sindrom-hirosime-stigao-u-srbiju/

 +++

 На Србију сручена 21 тона уранијума

          Тема дана| 25. октобар 2010. | 18:43

СУ­БО­ТИ­ЦА – По­сле пет го­ди­на ра­да на при­ку­пља­њу ли­те­ра­ту­ре и из­ве­шта­ја из здрав­стве­них уста­но­ва под ру­ко­вод­ством про­фе­со­ра Го­ра­на Ре­ли­ћа, тим срп­ских ле­ка­ра је на тра­гу от­кри­ва­ња стра­вич­не исти­не о по­сле­ди­ца­ма ко­је су НА­ТО еска­дро­ни смр­ти иза­зва­ли над српским на­ро­дом, на ко­ји су сру­чи­ли 21 то­ну ура­ни­ју­ма.

Про­фе­сор док­тор Го­ран Ре­лић, ре­дов­ни про­фе­сор Ме­ди­цин­ског фа­кул­те­та у При­шти­ни одн. Ко­сов­ској Ми­тро­ви­ци и пред­сед­ник Ги­не­ко­ло­шко-аку­шер­ске сек­ци­је Дру­штва ле­ка­ра Ко­со­ва и Ме­то­хи­је, ру­ко­во­ди про­јек­том „Уче­ста­лост спон­та­них по­ба­ча­ја, пре­вре­ме­них порођа­ја и по­ре­ме­ћа­ја у раз­во­ју труд­но­ће код же­на на Ко­со­ву и Ме­то­хи­ји и њи­хо­ве новорођенчади на­кон НА­ТО бом­бар­до­ва­ња“, одо­бре­ног од стра­не Ми­ни­стар­ства на­у­ке и техно­ло­ги­је Ре­пу­бли­ке Ср­би­је.

– Апли­ка­ци­ју за овај про­је­кат под­не­ли смо 2005. го­ди­не. Не­ко­ли­ко го­ди­на по­сле НА­ТО бом­бар­до­ва­ња у струч­ној ле­кар­ској јав­но­сти код нас, а и у све­ту, сти­за­ле су алар­мант­не ве­сти о про­бле­ми­ма здра­вља НА­ТО вој­ни­ка и оста­лих зва­нич­ни­ка ме­ђу­на­род­не за­јед­ни­це ко­ји су бо­ра­ви­ли на Ко­со­ву и Ме­то­хи­ји. По­себ­но су из Ита­ли­је сти­за­ле за­и­ста за­бри­ња­ва­ју­ће информа­ци­је. То нам је да­ло за пра­во да се за­бри­не­мо за здра­вље ста­нов­ни­штва, а пре све­га за најосе­тљи­ви­ји део по­пу­ла­ци­је – же­не и но­во­ро­ђен­чад. До­би­ли смо одо­бре­ње за ис­тра­жи­ва­ња, при­ку­пи­ли ли­те­ра­ту­ру, до­ма­ћу и стра­ну, по­себ­но из Ира­ка и Бо­сне. При­ку­пи­ли смо и резулта­те о здра­вљу из ме­ди­цин­ских уста­но­ва на Ко­со­ву и Ме­то­хи­ји – при­ча за „Прав­ду“ док­тор Ре­лић.

Ка­ко ка­же, ка­да су до­би­ли до­вољ­но до­ка­за да по­сто­ји из­ра­зи­та про­ме­на па­то­ло­ги­је, по­себ­но оне ко­ја је би­ла исто­вет­на са ре­зул­та­ти­ма из стра­не до­ку­мен­та­ци­је, док­тор Ре­лић и лекар­ски тим од­лу­чио је да уз по­моћ струч­ња­ка про­ши­ри про­је­кат и укљу­чи ре­ле­вант­не инсти­ту­ци­је и екс­пер­те.

– Пр­ви ре­зул­та­ти ука­зу­ју на по­ре­ме­ћа­је у раз­во­ју труд­но­ће, где је од­нос у Евро­пи и Аме­ри­ци био је­дан пре­ма 4.000 по­ро­ђа­ја у ко­рист нор­мал­ног раз­во­ја труд­но­ће. А код нас тај од­нос је 70 пре­ма 1.600, што го­во­ри да је сте­пен уче­ста­лих по­ба­ча­ја, пре­вре­ме­них по­ро­ђа­ја као и ано­ма­ли­ја но­во­ро­ђен­ча­ди дра­сти­чан. Исто­вре­ме­но, има­мо по­дат­ке о по­ве­ћа­њу ма­лиг­них обо­ље­ња ко­шта­ног си­сте­ма, ко­ји је ор­ган где се нај­ви­ше та­ло­жи ра­ди­о­ак­тив­ни ура­ни­јум. По­том смо ура­ди­ли пи­лот сту­ди­ју ко­ју смо по­сла­ли на ге­нет­ско ис­пи­ти­ва­ње у Су­бо­ти­цу и доби­ли по­ве­ћа­ну уче­ста­лост хро­мо­зом­ских абе­ра­ци­ја. Ра­ди се о по­ре­ме­ћа­ју у раз­во­ју пло­да, одба­ци­ва­њу пло­да од стра­не ор­га­ни­зма, усло­вље­но про­ме­на­ма у ге­ни­ма од­но­сно хро­мо­зо­ми­ма, на­ста­лих због деј­ства ра­ди­о­ак­тив­них ма­те­ри­ја – ка­же док­тор Ре­лић.

Та­ко­ђе, он на­во­ди да је тим ле­ка­ра спре­ман да ко­ли­ко да­нас пот­пи­ше уго­вор из­ме­ђу Меди­цин­ског фа­кул­те­та у При­шти­ни, Здрав­стве­ног цен­тра у Ко­сов­ској Ми­тро­ви­ци и кли­нич­ког цен­тра у Гра­ча­ни­ци. На та три пунк­та узи­ма­ће се ма­те­ри­ја­ли од свих по­ба­ча­ја и сла­ти на ге­нет­ски скри­нинг у Су­бо­ти­цу, ко­ји во­ди док­тор­ка  Ја­сми­на Дур­ко­вић.

– Ми­мо по­ли­ти­ке же­ли­мо да осве­тли­мо тра­гич­не по­сле­ди­це по де­цу, же­не и чи­тав на­род, и спре­чи­мо ко­ли­ко се то мо­же, још ве­ће по­сле­ди­це по здра­вље. На тра­гу смо на­уч­не исти­не да утвр­ди­мо зна­чај и опа­сност од деј­ства ра­ди­о­ак­тив­ног ура­ни­ју­ма. Циљ је да се проце­ни сте­пен ри­зи­ка, а он се утвр­ђу­је до­дат­ним  епи­де­ми­о­ло­шким ис­пи­ти­ва­њи­ма. Ако се то по­твр­ди, он­да ће­мо на­уч­ном исти­ном го­во­ри­ти о ути­ца­ју ра­ди­о­ак­тив­ног зра­че­ња на по­ја­ву стра­вич­них по­ре­ме­ћа­ја из­ра­же­них кроз ма­лиг­ни­те­те раз­ли­чи­те вр­сте, од ко­сти­ју до дру­гих ор­га­на – ка­же док­тор­ка Дур­ко­вић и до­да­је да се на про­јек­ту ра­ди уз ми­ни­мал­ну по­др­шку држа­ве.

– Стра­вич­но је упо­зо­ре­ње да је 21 то­на ура­ни­ју­ма ба­че­на на нас. Реч је о би­о­ло­шком гено­ци­ду, на шта ука­зу­ју до­са­да­шњи по­да­ци. Све те по­дат­ке при­зна­је и НА­ТО – за­кљу­чу­је на­ша са­го­вор­ни­ца.

Н. Хар­минц

http://www.pravda.rs/2010/10/25/na-srbiju-srucena-21-tona-uranijuma/

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 28 октобар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.