header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Мр. Снежана Павловић за "Правду": Тровали нас и плутонијумом Штампај Е-пошта
уторак, 02 новембар 2010

 ТРОВАЛИ НАС И ПЛУТОНИЈУМОМ

        По­ред ве­ли­ких ко­ли­чи­на оси­ро­ма­ше­ног ура­ни­ју­ма, тим струч­ња­ка за де­кон­та­ми­на­ци­ју, у ко­јем је би­ла и Сне­жа­на Па­вло­вић, от­крио је на ју­гу Ср­би­је и ве­о­ма опа­сни плу­то­ни­јум.

Мр Сне­жа­на Па­вло­вић, ди­пло­ми­ра­ни ин­же­њер елек­тро­тех­ни­ке и струч­њак за ра­ди­ја­ци­о­ну си­гур­ност, би­ла је у ти­му струч­ња­ка ко­ји је од 1999. до 2002. го­ди­не вр­шио де­кон­та­ми­на­ци­ју те­ре­на ју­жне Ср­би­је, на ко­је је то­ком бом­бар­до­ва­ња СРЈ НА­ТО де­ло­ва­о про­јек­ти­ли­ма са оси­ро­ма­ше­ним ура­ни­ју­мом. У раз­го­во­ру за „Прав­ду“, Па­вло­вић об­ја­шња­ва и за­што на Ко­со­ву и Ме­то­хи­ји за­га­ђе­ни те­ре­ни ни­кад ни­су де­кон­та­ми­ни­ра­ни.

– Већ то­ком бом­бар­до­ва­ња вр­ше­на су ме­ре­ња и обе­ле­жа­ва­ња те­ре­на, за ко­је се прет­по­ста­вља­ло да су га­ђа­ни про­јек­ти­ли­ма са оси­ро­ма­ше­ним ура­ни­ју­мом. Чи­шће­ње те­ре­на је от­по­че­ло још 1999. го­ди­не – на­во­ди Сне­жа­на Па­вло­вић.

Мр Па­вло­вић ка­же да је од 2000, по пре­по­ру­ци Ми­ни­стар­ства за за­шти­ту жи­вот­не сре­ди­не, сва­ке го­ди­не по не­ко­ли­ко ме­се­ци ра­ђе­но ду­бин­ско пре­чи­шћа­ва­ње те­ре­на ма­ши­на­ма и да је те­рен ју­га Ср­би­је ко­ји је био за­тро­ван већ 2002. са­ни­ран.

Про­стор Ко­со­ва и Ме­то­хи­је, на ко­јем су би­ла нај­ве­ћа деј­ства про­јек­ти­ли­ма са оси­ро­ма­ше­ним ура­ни­ју­мом, ни­је чи­шћен, пре­ма ње­ним са­зна­њи­ма, до 2002. го­ди­не. А пре­ма ин­фор­ма­ци­ја­ма из дру­гих из­во­ра, ни до да­нас ни­је де­кон­та­ми­ни­ран.

– И по­ред стал­них на­ших упо­зо­ре­ња и пре­по­ру­ка, вла­сти Ко­со­ва ни­ка­да ни­су из­вр­ши­ле де­кон­та­ми­на­ци­ју. До­да­тан про­блем ства­ра­ју ко­сов­ске ре­ке, ко­је се ули­ва­ју у два мор­ска сли­ва – егеј­ски и цр­но­мор­ски, и ја­вља се мо­гућ­ност тро­ва­ња ве­ћих по­вр­ши­на – упо­зо­ра­ва Па­вло­вић.

Сне­жа­на Па­вло­вић на­во­ди да се, по пре­по­ру­ци ме­ђу­на­род­не за­јед­ни­це, сва­ка суп­стан­ца чи­ја ра­ди­о­ак­тив­ност пре­ла­зи од­ре­ђе­не гра­ни­це тре­ти­ра као из­вор зра­че­ња пре­ма ко­ме се мо­ра оп­хо­ди­ти на спе­ци­фи­чан на­чин.

– И са­мо је­дан про­јек­тил спа­да у из­вор зра­че­ња. Из­вор зра­че­ња, по де­фи­ни­ци­ји, ни­је опа­сан док не до­ђе­те с њим у кон­такт. Што се ти­че ра­ди­ја­ци­је, мо­же­те до­ћи у кон­такт са из­во­ром зра­че­ња а да то не зна­те, и за­то се ти из­во­ри мо­ра­ју изо­ло­ва­ти. Про­јек­тил са оси­ро­ма­ше­ним ура­ни­ју­мом има 300.000 пу­та снажније зра­че­ње од гра­ни­ца де­фи­ни­са­них за ма­те­ри­јал ко­ји се тре­ти­ра као из­вор зра­че­ња – на­гла­ша­ва на­ша са­го­вор­ни­ца.

Сне­жа­на Па­вло­вић об­ја­шња­ва и ка­ко је до­шло до по­ја­ве плу­то­ни­ју­ма и дру­гих тран­су­ра­на на ме­сти­ма где су па­да­ли про­јек­ти­ли са оси­ро­ма­ше­ним ура­ни­ју­мом.

– То­ком 2002. ура­ди­ли смо би­о­хе­миј­ске ана­ли­зе пра­ха му­ни­ци­је и утвр­ди­ли при­су­ство дру­гих тран­су­ра­на. Оси­ро­ма­ше­ни ура­ни­јум тре­ба да бу­де при­род­ни ура­ни­јум, са од­ре­ђе­ним изо­то­пи­ма, ме­ђу­тим, ка­да га при­пре­ма­ју за про­јек­ти­ле, то ра­де у фа­бри­ка­ма ко­је су не­кад би­ле у слу­жби ну­кле­ар­ног го­рив­ног ци­клу­са, и у чи­јим по­стро­је­њи­ма по­сто­је оста­ци тран­су­ра­на, по­пут плу­то­ни­ју­ма. То дра­стич­но ме­ња ствар, за­то што плу­то­ни­јум не по­сто­ји у при­ро­ди и на­рав­но да мо­же иза­зва­ти ве­ли­ке по­сле­ди­це – за­кљу­чу­је мр Па­вло­вић, ко­ја је да­нас за­по­сле­на у ЈП „Ну­кле­ар­ни објек­ти Ср­би­је“ у Вин­чи, где је ру­ко­во­ди­лац сек­то­ра за ра­ди­ја­ци­о­ну си­гур­ност.

Шест го­ди­на без чи­шће­ња

Сне­жа­на Па­вло­вић на­во­ди да је, ка­да је са ти­мом на­ших струч­ња­ка бо­ра­ви­ла у око­ли­ни Са­ра­је­ва, кон­крет­но у Ха­џи­ћи­ма, за­те­кла те­рен на ко­јем уоп­ште ни­је вр­ше­на де­кон­та­ми­на­ци­ја, а ко­ји је та­ко­ђе га­ђан бом­ба­ма са оси­ро­ма­ше­ним ура­ни­ју­мом 1996.

– Ту­жно је би­ло 2002. ви­де­ти те те­ре­не ко­ји ни­су пип­ну­ти, већ оста­вље­ни она­кви ка­кви су би­ли 1996. По­треб­но је про­блем за­га­ђе­ња ре­ши­ти на из­во­ру и то што пре. Сва­ки тре­ну­так је дра­го­цен – ка­же Па­вло­вић.

Р. Бербатовић

http://www.pravda.rs/2010/11/01/trovali-nas-i-plutonijumom/

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.