header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Тумачење симболике "Нишког крста" Штампај Е-пошта
субота, 06 новембар 2010

 Српски културни клуб Републике Српске

У сусрет 2013.

Монументални латински крст највећи у Европи (82 м.) биће подигнут на брду Виник, надомак града Ниша у част цару Римског царства - светом Константину Првом Великом (lat. Flavius Valerius Aurelius Constantinus) ( 28. фебруара 274.-22. јуна 337.), римски цар 306.-337.), рођеном у Наисусу (Нишу), а поводом јубилеја 1700. година од проглашења Миланског едикта (313) којим је свети цар Константин озваничио хришћанство. Идејно рјешње крста (крста антихриста) има двојако симболичко значење: у свом горњем дијелу симболизује апсорбовање умањеног православног крста од стране римокатоличког по оној народној  „већа риба гута мању“, али и да је на традиционалном хладном римокатоличком крсту православни крст распет као Исус Христос, као што су хрватски клеронацисти уз благослов Ватикана распели „šizmatički“ православни народ српски.

 

Сл. 1: Изглед правослaвног крста

 

                                        

Сл. 2: Гвоздени „решеткасто-затворски“ крст је „пројектован по законима  златног пресјека божанске фасцинантне пропорције" - тумаче архитекте Миомир Васов и  Драган Златков, аутори идејног решења.

 

Сл. 3: Нишки храм у изградњи посвећен  светом Константину Великом треба да буде завршен до 2013. године са два равна звоника,  који нису примјерени црквеној српско-православној градитељској традицији.

 

 

Напомена Уредништва „Борбе за веру“:

Подсећамо наше цењене посетиоце, да је у екуменистичком патријаршијском гласилу „Православље“, у бр. 1034 од 15. априла 2010, на страни 23, објављен чланак под насловом „На брду Виник највећи крст на Балкану“, следеће садржине:

„Представници Српске Православне Цркве, свих политичких партија, Војске Србије, полиције, привредници Ниша и Градска управа Ниша, потписали су Декларацију о црквено – народном јединству поводом подизања крста светог цара Константина у Нишу. Потписници овог документа заветовали су се на јединство и позвали све Србе у отаџбини и расејању, као и остале православне хришћане, да, сходно могућностима, помогну подизање овог монументалног обележја који ће својом висином од 80 метара и распоном крста од 40 метара бити један од највећих у Европи.

Председник Иницијативног одбора за изградњу крста Драган Милошевић, нишки предузетник, открио је да ће крст бити изграђен од металне конструкције у облику латинског крста, на коме доминира византински крст. Аутори идејног решења су архитекте Миомир Васов и Драган Златков. Крст ће бити видљив из свих делова града и са прилазних путева. Биће осветљен ласерским зрацима који долазе са Христовог монограма који ће стајати изнад Богословије тако да ће се видети и ноћу.

Крст чини централни део комплекса који ће се простирати на 13 хектара, а обухвата још и амфитеатар, хотел, музеј, биоскоп. Да би се туристима дочарао дух римских векова, на менију ће бити храна и пиће оног времена, а запослени ће носити одећу старих Римљана.“

Последњи пут ажурирано ( недеља, 07 новембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.