header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Школски сајтови без ћирилице Штампај Е-пошта
понедељак, 08 новембар 2010

 Школски сајтови без ћирилице

         Иако је реч о зва­нич­ном пи­сму срп­ске др­жа­ве, ћи­ри­ли­ца је у Ре­пу­бли­ци Ср­би­ји по­ти­сну­та на ака­дем­ске мар­ги­не. Ву­ко­ва азбу­ка, ко­јој се под­јед­на­ко ди­ве свет­ски лин­гви­сти и фо­не­ти­ча­ри, са аспек­та до­ма­ћих ви­со­ко­школ­ских уста­но­ва не за­до­во­ља­ва по­тре­бе ак­ту­ел­не гло­ба­ли­за­ци­је све­га, па ни ко­лек­тив­ног на­уч­ног ин­те­лек­ту­а­ли­зма срп­ског на­ро­да, и за­то је ва­ља укло­ни­ти као не­до­вољ­но ко­смо­по­лит­ску.
 

Ова­кав за­кљу­чак про­из­и­ла­зи из ис­тра­жи­ва­ња не­вла­ди­не ор­га­ни­за­ци­је „Фо­рум на­род­не све­сти“, ко­јим су об­у­хва­ће­не све ви­со­ко­школ­ске ин­сти­ту­ци­је у Ср­би­ји.

Без об­зи­ра на то што се и свет­ски софт­вер­ски ги­ган­ти и њи­хо­ви ов­да­шњи огран­ци и парт­не­ри свој­ски тру­де да опе­ра­тив­не си­сте­ме, дру­штве­не мре­же и пре­тра­жи­ва­че обо­га­те ћи­ри­лич­ном по­ну­дом, по­да­ци о то­ме ко­ли­ко је ћи­ри­ли­ца за­сту­пље­на у ака­дем­ској сре­ди­ни у Ср­би­ји су, нај­бла­же ре­че­но, по­ра­жа­ва­ју­ћи.

Од 225 ви­со­ко­школ­ских уста­но­ва, ко­ли­ко је би­ло укљу­че­но у ис­тра­жи­ва­ње, са­мо тре­ћи­на на сво­јим сај­то­ви­ма ко­ри­сти ћи­ри­ли­цу, док је ла­ти­нич­но пи­смо дво­стру­ко за­сту­пље­ни­је. Др­жав­ни уни­вер­зи­те­ти, до­ду­ше, у не­што ве­ћем бро­ју има­ју обе оп­ци­је, док је код при­ват­них тај од­нос 1: 9 у ко­рист ла­ти­ни­це.

– Та­кви ре­зул­та­ти су­прот­ни су јед­ном од основ­них, чак и за­кон­ски де­фи­ни­са­них ци­ље­ва обра­зо­ва­ња и вас­пи­та­ња – упо­зо­ра­ва То­ми­слав Јо­ва­но­вић, пред­сед­ник „Фо­ру­ма на­род­не све­сти“. – Ве­ћи је про­блем што то зна­чи да ће, уко­ли­ко бу­ду­ћа ин­те­лек­ту­ал­на ели­та на­ше зе­мље за­бо­ра­ви на ћи­ри­ли­цу, она по­ста­ти ту­ђе и на­мет­ну­то пи­смо. Да­ље, та­ква си­ту­а­ци­ја до­ве­ла би Ср­бе до гу­бље­ња де­ла свог иден­ти­те­та и го­то­во да би се из­гу­би­ла ве­за са те­мељ­ци­ма на­ше пи­сме­но­сти: са Ми­ро­сла­вље­вим је­ван­ђе­љем, Срп­ским рјеч­ни­ком Ву­ка Ка­ра­џи­ћа и дру­гим.

Да је ћи­ри­лич­но пи­смо ва­жно обе­леж­је иден­ти­те­та Ср­ба, по­твр­ђу­је и за­ко­но­да­вац, па чла­ном 10. Уста­вом уре­ђу­је: „У Ре­пу­бли­ци Ср­би­ји у слу­жбе­ној упо­тре­би су срп­ски је­зик и ћи­ри­лич­но пи­смо“. Па ипак, ја­вља се не­за­до­во­ља­ва­ју­ћа за­сту­пље­ност ћи­ри­ли­це на сај­то­ви­ма фа­кул­те­та и ви­ших шко­ла.

За­то из НВО „Фо­рум на­род­не све­сти“ апе­лу­ју да сва­ки сајт има и сво­ју ћи­ри­лич­ну вер­зи­ју. Мо­жда чак и са­мо оп­ци­ју „ћи­ри­ли­ца“, са на­по­ме­ном да је ћи­ри­лич­на вер­зи­ја сај­та „у из­ра­ди“.

Опо­ме­на ми­ни­стру про­све­те

Је­дан од основ­них ци­ље­ва ФНС-а је­сте по­ди­за­ње све­сти гра­ђа­на да чу­ва­ње и не­го­ва­ње ет­нич­ког, кул­тур­ног, је­зич­ког, вер­ског, гра­ђан­ског и дру­гог груп­ног, али и пер­со­нал­ног иден­ти­те­та, за ко­ји у овој ор­га­ни­за­ци­ји ве­ру­ју да ни­је са­мо пра­во гра­ђа­на, већ и за­јед­нич­ки ин­те­рес свих у Ср­би­ји.

– Сто­га смо, по­сле при­ку­пља­ња по­ра­жа­ва­ју­ћих по­да­та­ка, пред­у­зе­ли не­ко­ли­ко ко­ра­ка. Пр­ви од њих био је упу­ћи­ва­ње пи­сма свим ви­со­ко­школ­ским уста­но­ва­ма да обра­те па­жњу на упо­тре­бу ћи­ри­ли­це, али, ка­ко смо на­и­шли на лош од­зив, ре­ши­ли смо да се обра­ти­мо ме­ди­ји­ма. Сле­де­ћи ко­рак је ту­жба сви­ма они­ма ко­ји не ко­ри­сте ћи­ри­лич­но пи­смо, и оштра кри­ти­ка ми­ни­стру про­све­те Жар­ку Об­ра­до­ви­ћу, ко­ји је и сам био про­фе­сор – по­ру­чу­ју из „Фо­ру­ма на­род­не све­сти“.

И. Мијушковић

http://www.pravda.rs/2010/11/04/skolski-sajtovi-bez-cirilice/

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 08 новембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.