header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Еп. Артемије: Све рађено са мојим одобрењем Штампај Е-пошта
среда, 10 новембар 2010

 09. 11. 2010. 19:04h |

Артемије пред судом: Све рађено са мојим одобрењем

           Умировљени владика Артемије сведочио је данас на суђењу Предрагу Суботичком, директору предузећа "Раде Неимар“ у Вишем суду у Београду. Он је рекао да у Епархији рашко-призренској, на чијем је челу донедавно био, ништа није рађено без његовог одобрења и својим исказом није теретио оптужене за малверзације са епархијским фондом.
 

 Сведочећи на суђењу Суботичком, владика је рекао да је он давао налоге за исплату средстава из епархијскоиг фонда за изградњу и обнову манастира на Косову и Метохији. Владика је подсетио да то никад није порицао, наводећи да је он примао завршене објекте - храмове.

Суботички је претходно негирао све наводе оптужнице која га заједно са бившим анхимандритом Симеоном Виловским терети за противправно присвајање 350.000 евра из епархијског фонда. Суд је одлучио да против Виловског, који је у бекству, раздвоји поступак док не буде доступан домаћим правосудним органима.  

Суботички се изјаснио о свим појединачним износима из признаница епархијског фонда, као и о свим грађевинским ситуацијама на појединачним објектима и како су трошена средства за њихову реконструкцију. Он је навео да су сви манастири чије је обнова вршена, завршени и у прилог томе суду доставио фотографије.  

У наставку суђења, које је данас почело, суд ће одлучити о предлогу одбране да се Суботичком укине притвор, у коме се налази од средине фебруара.

Суботички и Виловски оптужени су да су од 8. јула 2004. до неутврђеног дана крајем јануара ове године, злоупотребом службеног положаја, незаконито присвојили близу 350.000 евра из благајне Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске.

Виловски је на слободи у Грчкој, пошто је Врховни суд те државе средином јула одбио захтев Србије за његово изручење и уз кауцију га пустило из притвора. Одлуком Српске православне цркве њему је одузет монашки чин и враћено му је световно име.

Према наводима оптужнице, Виловски је, као одговорна особа која је била овлашћена за заступање Епархије рашко-призренске, преко благајне епархије, Суботичком у готовини исплаћивао новац за наводно обављене радове на реконструкцијама и адаптацијама манастира на Космету.

Бивши анхимандрит је давао усмене налоге благајнику Миливоју Марковићу да преко благајне, на руке, директору "Рада Неимара" исплати 349.875 евра, на име фиктивних радова. Овај новац, Суботички је уплаћивао на рачун свог предузећа.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/95597/Artemije-pred-sudom-Sve-radeno-sa-mojim-odobrenjem

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 10 новембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.