header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Екуменисти и пацифисти и "часна сестра Дезидерија" Штампај Е-пошта
петак, 12 новембар 2010

Уредништво

 „ЧАСНА СЕСТРА ДЕЗИДЕРИЈА“* ПОНОВО У АКЦИЈИ

          У антицрквеном билтенчићу „Блиц“, појавио се убоги текстић склепан од истргнутих речи владике Артемија, објављених у његовом писму СА Синоду, и монстроузних измишљотина. Да ли су то поново „поверљиви извори из Синода“ обилно снабдели лажима „часну сестру Дезидерију“ за клеветничку кампању против владике Артемија, која се на страницама овог листа годинама води?

 Иако текст није непосредно изашао испод руке "часне сестре Дезидерије", него је посао потписивања обавио њен косовско-метохијски искушеник, ипак се стил препознаје, јер стил је, другови, шта? - стил је, наравно, човек!

Основна тврдња текста је да владика Артемије спрема раскол у СПЦ и стварање своје „истинске Светосавске цркве“. Овај текст је последица паничног страха оних које је владика Артемије својом беспрекорном канонском анализом разобличио као кршитеље Устава СПЦ и канона Цркве Христове, и којима није остало ништа друго осим клевета у „Блицу“ и сарадње са „часном сестром Дезидеријом“ и њеним налогодавцима.

Шта се заиста дешава, посетиоци „Борбе за веру“ могу сазнати из писма угледних српских интелектуалаца епископима СПЦ.

А „Блиц“ као „Блиц“ бљесне једном, двапут, трипут и угаси се. Срби још увек, хвала Богу, умеју да разликују туђим парама плаћене папараце, од слугу Христових на путу Св. Јустина Ћелијског.

_______

*За тумачење речи "Дезидерија" обратити се српским екуменистима, јер они добро познају латински језик.

 +++

Артемије оснива своју цркву

Милан Лакетић | 12. 11. 2010. - 00:02h | Фото: Бета |

Пензионисани владика рашко-призренски Артемије Радосављевић и група бивших монаха манастира Црна река обавестили су Синод Српске православне цркве да ће уколико им се не врати Рашко-призренска епархија, основати нову „истинску Светосавску цркву”.

Уочи другог редовног заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, које ће се одржати 17. новембра у манастиру Светог Архангела Михаила у Раковици, пензионсиани епископ Артемије писмено је отказао послушност Светом архијерејском саобору СПЦ. Повод за ово писмо, које је Артемије, како каже, написао у „егзилу у манастиру Шишатовац” Светом синоду је „привремена забрана свих свештенодејстава” уведена од Синода.

- Част Нам је обавестити Вас да се са истом одлуком, као неканонском, не слажемо, да је не примамо, и да јој се не можемо повиновати - пише Артемије у првом лицу множине, што за одбегле монахе и бивше клирике из манастира Црна река, који су се привремено окућили на имању „грешног Милије крај Чачка”, представља најаву да „нису усамљени и да ће уз подршку неких архијереја, ако им се не врати Рашко-призренска и Косовско-метохијска епархија, основати нову истинску Светосавску цркву!”

Како Нас Синод сматра умировљеним, тј. лишеним управе над Епархијом рашко-призренском, наставља Артемије, Синод је изашао из своје надлежности и показао се недоследним.

- Можда би неко хтео да закључи да је разлог доношењу и израцању наведене казне Наше писмено обраћање Синоду од 13. септембра 2010. године. Међутим, Наша изјава је овде изокренута... и никаквој се, убудуће, Вашој неканонској одлуци нећемо повиновати... Наведени канони немају везе са наведеним оптужбама. Односе се на скитајуће презвитере, ђаконе и ниже клирике. Довођење Нас у везу са овим одредбама сматрамо увредом Нашег епископског достојанства и недопустивим. Ми нисмо оставили нашу Богом Нам даровану епархију, него смо из ње прогнани Вашом вољом - пише у у писму које је датирано још 13. октобра, а јуче упућено лајвећем црквеном телу СПЦ.

И нама, таквом каквим сте нас представили, наставља Артемије, обраћате се као „брату у Христу". Како је то могуће када сте Нас, с једне стране, сврстали у расколнике и јеретике, а с друге стране Нас кажњавате без суда и осуде? Ако Нас, и поред тога, ради администрације и некаквог протокола, представљате још увек и по нужди, као „брата у Христу", само сведочите своју неђоследност уводећи софизам у Цркву Божију. Није ли тиме администрација, заоденута хипокризијом, издигнута изнад душе, Цркве, Бога.

- Неканонски и неуставно, што ће рећи неправедно и неосновано, али зато и узалудно - пише, између осталог, Атемије и додаје "да се зато с неканонскм одлукама не слажемо, не примамо и да им се не можемо повиновати".

Извор: „Блиц“ (штампано издање), петак 12. новембар 2010, стр. 10-11.

Приређивач: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( субота, 13 новембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 48 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.