header image
НАСЛОВНА СТРАНА
О предстојећем Сабору Штампај Е-пошта
понедељак, 15 новембар 2010

 Одлуке Сабора СПЦ тек на пролеће

Р. Д. - В. М. | 14. новембар 2010. 20:48

Сабор Српске цркве, чије заседање почиње у среду, трајаће највише три дана. Подела епархија и нови епископи биће на дневном реду у мају 2011.

НОВЕ границе епархија и њихова подела, избор владика, као и положај пензионисаног владике Артемија биће међу темама јесењег Сабора Српске православне цркве, али о већини ових питања архијереји неће донети коначне одлуке. Највише црквено тело окупиће се у среду 17. новембра, а очекује се да заседање траје највише три дана.

Према сазнањима “Новости”, подела (арондација) епархија, о чему се последњих месеци често спекулисало у јавности, биће остављена за следеће мајско заседање. Већина епископа, али и Синод СПЦ, сматра да је реч о крупним потезима за цркву и да се одлука о томе не доноси преко колена. Ово питање наћи ће се на дневном реду заседања, али ће о њему владике само изнети своје мишљење без одлучивања.

Сабору ће присуствовати и умировљени владика Артемије, који ће се пред архијерејима изјаснити поводом преписке коју је водио са Синодом СПЦ. Њему ће бити постављено јасно питање да ли и даље стоји иза ставова да не признаје одлуке црквених органа. Од његовог одговора зависиће будући кораци црквених органа.

Могуће је да против њега буде покренут црквеносудски поступак, али ће одлука о томе бити накнадно донета. Од њега ће, највероватније, бити затражено да се покаје, како би наставио миран живот у манастиру Шишатовац. У врху СПЦ још увек се озбиљно не разматра могућност његовог рашчињења, мада није искључено да ће Сабор потврдити синодску одлуку којом му је забрањено обављање богослужења.

Једно од главних питања у цркви тренутно је и избор нових епископа. На ово је недавно указао и владика бачки Иринеј, који је задужен за односе са јавношћу српске цркве.

- Веома је важно решавање питања регулације и могуће арондације појединих епархија - рекао је владика Иринеј.

- Разлог за то су промене које су наступиле у саставу епископата. То се односи на епархију којом је управљао преминули митрополит Христофор. Слична је ситуација и са Нишком епархијом, у којој је избором владике Иринеја за патријарха остало упражњено место епископа.

Иако је у јавности спекулисано да би на Сабору могао бити изабран и нови владика Рашко-призренске епископије, која је такође без епископа, одлука о томе, највероватније, биће остављена за пролеће.

 

ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС

РЕДОВНО јесење заседање Сабора СПЦ почеће заједничким служењем свете архијерејске литургије у манастиру Светог архангела Михаила у Раковици, 17. новембра 2010. године, које је заказано за девет часова. После литургије биће служен парастос патријарху Павлу. Обележавање годишњице од смрти поглавара СПЦ биће настављено 18. новембра, када ће бити одржана свечана академија.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:307654-Odluke-Sabora-SPC-tek-na-prolece

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 15 новембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.