header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Српски првојерарх у католичкој процесији (7900 читања) Штампај Е-пошта
среда, 17 новембар 2010

Мали приговор на

«Одговор на допис умиривљеног Епископа Артемија од 13. октобра 2010.»

 

           У свом акту/писму (број 1345 од 12.новембра 2010.у Београду)[1] Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве оптужује Владику Артемија да: « ...сте више пута били спремни да својој сабраћи архијерејима неосновано спочитавате „екуменистичко поступање" приликом официјелних сусрета са представницима инославних Цркава и верских заједница, дотле не видите духовну заједницу и општење са лицима под судом и у стању канонског беспоретка на светим архијерејским Литургијама које сте служили у манастиру Шишатовцу у присуству одбеглих клирика из Епархије рашко-призренске.»[2]  
Image

На овакву оптужбу против Владике Артемија, ја скудоумни, имам приговор, јер је сматрам неоснованом и лажном. У нашем народу се каже да «Ако коза лаже, рог не лаже», те зато постављам аргументе који поткрепљују ставове Владике Артемија по питању екуменистичког заједничарења наших епископима са јеретицима римокатолицима. Како другачије назвати осим «молитвеним општењем» оно што је забележило око камере током посете нашег Патријарха Бечу. Ако је ово неосновано указивање на дубину прожетости појединих епископа СПЦ свејересју екуменизма, онда који још доказ треба да се приложи?

Да не дужим много ево слика са лица места.

 Image

 Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Ово је по мишљењу Потписника Акта Светог Арх.Синода неосновано, али је по логици писца Акта основано да се Владика Артемије оптужује што је служио Свету Литургију са верним народом у коме су били и људи (монаси) против којих се води поступак због тога што су кренули за својим духовником. Тај њихов поступак је толика кривица код екумениствујућих епископа да им они како видимо оспоравају и улазак у Цркву! Крштени су, под истрагом су, кажу да су спремни да прихвате сваку одлуку и пресуду од стране Синода (и прихватили су), осим да се одрекну свог Духовника и аминују насиље које се спроводи над Црквом, па због чега они не могу да присуствују Литургији? Владика Артемије није саслуживао са њима, јер ако јесте онда су, на сликама видимо, са римокатолицима салуживали и Патријарх и епископи са њима, а римокатолици јесу јеретици док одбегли (изгнани) монаси то нису. Ово је само један од приговора на контрадикторни и памфлетистички «одговор» оптужбу коју је Св. Арх. Синод СПЦ упутио Владики Артемију, за друге приговоре остављам место духовнијим и молитвенијим од мене скудоумног  и свегрешног.

Михаило Перовић

__________

           *Све фотографије су преузете са сајта  http://aktines.blogspot.com

            [1] http://www.spc.rs/sr/odgovor_na_dopis_umirivljenog_episkopa_artemija_od_13_oktobra_2010

            2Исто.

            НАПОМЕНА УРЕДНИШТВА:

            Патријарх је приликом посете Бечу присуствовао католичком празнику посвећеном "Блаженој дјевици Марији", који је успостављен због победе Аустријанаца над Турцима у 17. веку. То чак није ни празник из доба док су Запад и Исток били јединствени, него чисто папистичка манифестација.

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 03 фебруар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.