header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Београдски ђаци неће на веронауку! Штампај Е-пошта
субота, 04 октобар 2008

ПРЕСС ИСТРАЖУЈЕ: ВЕРОНАУКА ИЛИ ГРАЂАНСКО ВАСПИТАЊЕ?

 БЕОГРАДСКИ ЂАЦИ НЕЋЕ НА ВЕРОНАУКУ!

Image        Ученици у центру Београда углавном бирају грађанско васпитање, а у унутрашњости Србије више воле веронауку

У основним школама у центру Београда дупло више ученика похађа часове грађанског васпитања него веронауке, показује истраживање Пресса! Ситуација у унутрашњости је другачија, па у Новом Саду, Нишу и Чачку „води" веронаука.

___________________________________________________________________

Веронаука води у унутрашњости

Нови Сад

Према подацима Школске управе Министарства просвете, у Новом Саду 10.281 ученик определио се за веронауку, док је њих 5.052 изабрало грађанско васпитање. Како објашњава начелник Школске управе Јован Вукчевић, интересовање за веронауку веће је у приградским насељима, него у самом граду.

Ниш

У основним школама у Нишу, посебно у нижим разредима када о томе још одлучују родитељи, веронаука је више заступљена од грађанског васпитања. Педагог Станла Мецо каже да родитељи децу нижих разреда уписују на веронауку, али, како они постају старији и сами бирају, више их је на часовима грађанског васпитања.

Чачак

У Моравичком округу није забележена тенденција пада процента деце која похађају верску наставу у односу на грађанско васпитање, изјавила је за Пресс начелница Школске управе у Чачку Драгица Симовић. Од 14.700 ђака у основним и средњим школама у Чачку, више од половине похађа верску наставу, односно њих 8.054.

_________________________________________________________________

Према мишљењу саговорника Пресса, одлука који ће изборни предмет похађати ученици основне школе највише зависи од породице и њиховог односа према вери, али и од способности вероучитеља да децу заинтересују за часове верске наставе.

Директор београдске Основне школе „Јован Миодраговић" Радован Тодоровић каже за Пресс да најновији подаци показују да од укупно 3.604 ученика у 16 школа на општини Врачар грађанско васпитање похађа њих 2.112, док су се за веронауку определила свега 1.492 ученика.

У тој школи за веронауку се ове године изјаснило 296 ђака, а за грађанско васпитање чак 571 ученик. Тодоровић наводи да разлоге слабије посећености часова верске наставе треба тражити у чињеници да Патријаршија која шаље вероучитеље није била најбоље припремљена за почетак реализације веронауке у школама.

- Све је на вероучитељима и на њиховој способности да ђаке заинтересују за верску наставу. Верска настава је јако озбиљна ствар, и мислим да се морало пуно боље припремити за то - каже Теодоровић.

Директор београдске ОШ „Скадарлија" у централној градској општини Стари град Анђелко Кунарац каже за Пресс да је код њих ове године оформљено 16 група за грађанско васпитање и само 10 за веронауку.

- У почетку, када су ови предмети уведени у школу, однос је био пола-пола, али сада више ученика бира грађанско васпитање - наводи Кунарац.

Педагог у Основној школи „Скадарлија" Миља Милић каже да је, по њеном мишљењу, веронауци место у цркви и да једино тамо има прави смисао.

Ипак, у београдској Основној школи „Радојка Лакић" за грађанско се определило 113 ђака, а за веронауку њих 197, и то је једна од ретких школа у центру Београда у којој веронаука има малу предност. Директорка ове школе Бранка Максимовић каже да је то заслуга вероучитеља који знају да заинтересују децу за свој предмет.

Вероучитељ Младен Весић, који предаје у школи „Радојка Лакић", каже за Пресс да ипак треба имати на уму да одлука о похађању верске наставе потиче првенствено из породице.

- Од петог разреда на ту одлуку утиче само дете јер у међувремену заволи веронауку. Веронаука може да се провуче кроз све сфере њиховог живота и понуди им одговоре на многа питања. С обзиром на то колики нам је наталитет и колико имамо првака у Београду, задовољан сам бројем деце која похађају веронауку - каже вероучитељ Весић. Једнак број наставника веронауке и грађанског васпитања

Image

Начелница Одељења за стратегију и развој образовања у Министарству просвете Јасмина Ђелић каже за Пресс да не би требало извлачити било какву генерализацију јер подаци о броју ђака који похађају верску наставу и грађанско васпитање варирају из године у годину.

- Најчешће тај однос на нивоу целе Србије варира негде на пола-пола. То се види и по броју наставника из ових предмета који су ангажовани у школама. Веронаука и грађанско васпитање уведени су 2001. као факултативни предмети у школе, да би 2003. системским законом постали обавезни изборни предмети - каже Јасмина Ђелић.

Image

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=48341&sectionId=33
Последњи пут ажурирано ( субота, 04 октобар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 70 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

 "О Српче моје златно, вредност твоја у вери је твојој. Ако би, не дај Боже, неки злокобни ишчупао веру из душе твоје, бићеш јефтинији од замуклог славуја и чудовишнији од очупаног пауна!"

"Брани, дакле, веру своју, јер она брани тебе. Вера ти је извор живота, вера - храна, вера - одело душе твоје, вера - здравље твоје, вера - песма твоја и радост и весеље, вера - вредност твоја, вера - цена бића твога, вера - пламен Божанства у теби, Србине брате мој."

 "Борба за веру борба је за душу; борба за душу борба за прави живот; борба за прави живот борба је за једну вредност већу и вишу од свега света и свега у свету. Јер Христова су уста изрекла ону велику реч: шта користи човјеку да цео свет задобије а душу своју изгуби? Заиста велика и света реч, изречена од најсветијих уста."

"Због тога ти говорим: бори се и не клони! Тајанствени сат времена, навијен руком Створитеља, сваки минут избија и откуцава земни рок земнородним. На сваки откуцај анђели изводе из овог живота чете Божје, и пресељавају их у други свет. Кад избије твој минут, ти ћеш морати оставити све и поћи једино са душом својом. Бори се за душу, да би имао с чим поћи у онај свет. А борба за душу, борба је за веру. Јер је речено и потврђено, да само душа са вером има намену и сврху. Душа без вере нема ни намене ни сврхе. Тако је речено и тако потврђено."

"Кад очуваш веру своју, очувао си душу своју. Кад очуваш душу своју, лако ћеш се растати са овим светом, и лако ћеш ући у живот вечни, који обећа Створитељ благословеним Србима Својим."

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.