header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Литургија у мн. Дубоки поток служена у манастирској трпезарији Штампај Е-пошта
петак, 19 новембар 2010

19. 11. 2010. 10:19h 12:27h | Вестионлине

Артемије служио литургију, Сабор га рашчињава?

         Умировљени владика Српске православне цркве Артемије са око 50 монаха служио је јутрос литургију у трпезарији манастира Дубоки поток пошто је игуман Ромило добио наређење да не сме да откључа цркву. Литургији је присуствовао стотинак верника који су стигли током ноћи и јутрос. Српска правослана црква саопштила је да ће на данашњем заседњу Сабора рашчинити владику Артемија.
 

Како сазнају Вести-онлине у Дубоком потоку се ноћас није спавало јер је јутрос у четири сата почело јутрење, а после тога литургија, све по манастирском типику.

Литургија је јутрос служена у манастирској трпезарији пошто је игуман Ромило одбио да откључа цркву, правдајући се да је добио такво наређење.   

Епархија рашко призренска послала је саопштење у којем каже да је "један од монаха епископа Артемија, Кипријан Кељевић, који је пре доласка у манастир издржавао казну робије, а који је познат по нередима пред манастиром Грачаницом у фебруару 2010, као и сукобу са полицијом у Београду 10. октобра, лично претио игуману Ромилу и одузео му насилно два мобилна телефона, кључ од келије и кључ од возила".

Даље се наводи да је игуман Ромило у "својеврсном статусу таоца у манастиру који су окупирале присталице владике Артемија", иако су му телефони и кључеви касније враћени. "Са оцем Ромилом су у његовој келији двојица свештеника које је епархија одредила да му се нађу при руци уколико буде нових покушаја претњи", пише у саопштењу. 

Епархија наводи да је током литургије Артемија саслуживало девет одбелих јеромонаха и три јерођакона од којих су тројица рашчињени на црквеном суду, а остали на челу са бившим игуманом црноречким Николајем осуђени на вишегодишње црквене забране свештенодејства и причешћа.

"Свештенство и монаштво епархије рашко-призренске које је верно црквеном поретку и надлежним епархијским властима и које не жели да учествује у цепању ризе Светога Саве и црквеног јединства, одлучно је у ставу да се узурпаторима не дозволи улазак ни у један храм епархије рашко-призренске. Свештенство са верним народом већ је ангажовано на више локација да буде спремно да одбрани светиње од покушаја насилног проваљивања", пише у саопштењу.  

У црквеним круговима је речено да ће Сабор најдрастичније реаговати поводом онога што се синоћ и јутрос дешавало у манастиру Дубоки поток и да ће на даншњој седници Сабора владика Артемије највероватније бити рашчињен, јер је "кренуо путем Мираша Дедеића ". 

Ноћас и рано јутрос, када се долазило у Дубоки поток, монаштво које је кренуло из централног дела Србије и до пола сата је задржавано на адмонистративном прелазу. И српски и албански полицајци испитивали су их куда и зашто иду, што раније била пракса када је реч о људима у мантијама.    

У манастиру Дубоки поток јутрос су се појавили и неки од монаха и свештеника који су остали у епархији рашко-призренској. Такође, велики број верника који живе у том делу КиМ од ноћас се налази у манастиру и око њега уз образложење "да брину за безбедност" владике Артемија и његових монаха. Епархија рашко-призренска је саопштила да на јутрашњој литургији владике Артемија није било верника.

Како незванично сазнајемо, од како се пронела вест да је епископ липљански Теодосије изабран за новог епископа епархије рашко-призренске многи монаси који су за време привремене управе опстајали почели су да се пакују. 

Умировљени епископ рашко-призренски Артемије стигао је синоћ, нешто пре 22 сата, на Косово и Метохију, са неколицином монаха који су били у његовој пратњи. Чим је стигао у манастир Дубоки поток Артемије је најавио да ће данас у овом манастиру служити јутарњу литургију.

 

 Кривична тужба против Артемија?

  Међу "најтежим мерама" којима може бити кажњен владика Артемије може се наће и кривична тужба, саопштила је епархија рашко-призренска. Епархија каже да је владика узурпирао манастир Дубоки поток и да не намерава да се са својим следбеницима врати у манастир Шишатовац. Узурпација имовине је, како наводи СПЦ, озбиљан преступ који подразумијева и могућност покретања кривичних тужби при судовима Србије.

            Монаси манастира Црна река послали су током ноћи саопштење у којем оптужују патријарха Иринеја и Синод за прављенеј раскола у СПЦ. Преносимо вам га у целини.

 

Патријарх и Синодалци произвели раскол у СПЦ

Виновници раскола разоткрили себе

Поред живог Епископа рашко-призренског одређен прељубник

Дуготрајни већ напор на стварању раскола у Српској Цркви од стране Патријарха Иринеја и Синодалаца (као и њихових истомишљеника међу Епископима), данас је уродио плодом. Данашњим проглашењем тобожњег Епископа рашко-призренског, поред живог канонског Епископа рашко-призренског Артемија, остварила се њихова давнашња намера и жеља, створен је раскол у СПЦ. Тим чином су се и они сврстали међу расколнике, не ни тако малобројне у историји Цркве.

Пракса која је изричито забрањена канонским устројством Цркве, да се поред живог надлежног Епископа именује други, данас је примењена у Српској Цркви. То је био најсигурнији начин творцима раскола да достигну остварење свога циља.

Тим чином Патријарх је за само неколико месеци након свога избора успео да створи раскол у Цркви - то није успело чак ни његовом претходнику Патријарху Герману, који је као послушник Брозовог режима за време свога мандата произвео два раскола, Македонски и Амерички, али не таквом брзином.

Стварање раскола ни мученичка крв не може опрати, сведочи самосвест Цркве, те су стога и данашњи расколници заправо достојни сваког жаљења, јер су упали у понор из кога нема спасења. Њихова имена остаће црним словима уписана у историји.  

На тај начин виновници раскола, Патријарх и Синодалци - Иринеј Буловић, Амфилохије Радовић, Григорије Дурић, Фотије Сладојевић, незаобилазно и Атанасије Јевтић (свакако и њихови помагачи међу Епископима), и формално су отпали од животворног тела Цркве.

Многобројна и досадашња њихова дела водила су ка расколу и стварала су раскол, али је данашњим чином та трагична стварност и формализована.  

Личност која је проглашена за тобожњег Епископа рашко-призренског осим многих других терета на тај начин на себе је преузела још један велики грех - постала је прељубник и блудник (у духовном смислу). Ко ће са прељубником сутра имати општење и ко ће ризиковати да са њим заједничари у проклетству које је преузео, остаје да се види.  

Изражавајући истинску жалост због нове ране која се наноси телу Српске Цркве, жалећи и нове расколнике који овим чином наслеђују вечну погибао, апелујемо на Србе, у држави Србији и ван ње, да се моле Устројитељу Цркве како би ова најновија дубока рана била што пре залечена, на начин како нас учи Свето Предање, и како је то већ много пута до сада потврђено и указано од стране Светих Отаца.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/97920/Artemije-sluzio-liturgiju-Sabor-ga-rascinjava

Последњи пут ажурирано ( петак, 19 новембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.