header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Миладин Петровић: Још није касно да се разговара у смирењу и љубави Штампај Е-пошта
недеља, 21 новембар 2010

Још није касно да се разговара у смирењу и љубави

БУДИМО ЉУДИ И ПРЕМА ВЛАДИКИ АРТЕМИЈУ

 Мада је још рано говорити о свим могућим последицама  прогона  Његовог преоствештенства владике  Артемија и великог  броја монаха и искушеника, извесно је да ће нам тај брзоплети и непромишљени чин одузети много  сунчаних сати. Просто је невероватно  да су, одједном, на истој страни, у истом колу, гласила попут „Блица“  и званична гласила СПЦ.

 

Нас обичне вернике не чуди „Блицов“ говор мржње јер знамо одакле тај говор долази, али нас чуди и боли  кад тај говор мржње чујемо од црквених гласила и од појединих епископа који у својим изјавама показују пуно мржње према брату у Христу, Владики Артемију. Ко је претходних дана и ноћи пратио актуелна дешавања око заседања Сабора, а није довољно информисан, на основу наших униформисаних гласила  и једностраних пропагандних синодалних саопштења, могао је да закључи да владика Артемије са некаквом војском следбеника осваја (у ствари ослобађа) наше свете манастире на Косову и Метохији. Каква се силна хајка подигла на незаштићеног владику и монахе, али није могла да пригуши речи „Не бој се  се мало стадо...“, јер зна се да Бог није у сили него у правди.

Немилосрдна кампања против владике Артемија се наставља. Може ли Његова Светост патријарх Иринеј да се издигне  изнад те паклене буке и пилатовских поклича са свих страна, и изнад дневне политике, па да онима који траже Артемијево  распињање каже: „Доста! Не поступа се тако са братом и са православним епископом који је 33 године ишао путем Јеванђеља, најужим путем, по  светој српској земљи – Косову и Метохији“.

Да ли је Његова светост имао прилике да види колико су монаси и верни народ привржени владики Артемију и колико му верују. Да ли је, на пример, видео како на литургији плаче владика Артемије, како сви плачу док се моле и певају, како благодатне сузе теку...

Још није касно да се врати мир у СПЦ  који је почео убрзано  да се урушава после смрти Патријарха Павла, човека небеског и анђела земаљског. Ко год је био међу милион људи на последњем испраћају Патријарха Павла, могао је да осети шта је снага вере, богољубља, човекољубља, родољубља  и свега што је окренуто ка добру. Те људе нико није позвао осим њихове савести, Божијег дара, која им је говорила: „Будимо људи, испратимо достојно нашег патријарха.“ 

А шта ће се догодити са том савешћу код људи, кад виде да се цепа наша СПЦ, када виде да се прогањају правоверни а повлашћују они који се полако и сигурно одвајају од учења Светих Отаца Цркве. Можда то неће схватити одмах, али схватиће кад дође време. Није тешко претпоставити да ће  више веровати  владики Артемију него Бајдену и „Блицу“ ...

Није касно да Свети архијерејски сабор СПЦ, још једном, у смирењу и љубави,  осветли све догађаје који су пратили прогон Његовог преосвештенства владике Артемија.  Кола су пошла низ брдо али још могу да се зауставе. 

Да ли смо стварно у ропству о коме пева наша славна песникиња Десанка Максимовић за коју је један од наших епископа рекао да је, такорећи, монахиња.                                                                                                         

Миладин Петровић

 

 У РОПСТВУ 

Некад смо сви знали јасно,
од најнеписменијег сељака
па до господе и деце њине,
шта је родољубиво и часно,
и шта треба да чине
потомци негдањих јунака.

Не могу да познам народ
чије су певали врлине
песници од Бранка до сада.
Српско се стадо мало
све до последњег руна
разбило и ошугало.

Постали ми смо земља
робова и потказивача
и стокатних зеленаша.
Пуне су нам улице сада
поштованих зликоваца,
а затвори невиних робијаша.

На леђима као да грбу
носим од бола и стида,
и улицама кад идем,
као да ми блато баца
поглед охолих странаца
у лице, и сваког дана
вео ми се по вео скида
са ругоба наших и рана.

Десанка Максимовић

Последњи пут ажурирано ( недеља, 21 новембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.