header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Вести онлајн": Еп. Артемије служио данас у Љуљацима Штампај Е-пошта
недеља, 28 новембар 2010

 28. 11. 2010. 04:51h >>15:28h | Р. Лончар - Вести

Више од хиљаду људи код Артемија

        Рашчињењи владика Артемије Радосављевић првог дана Божићњег поста служио је литургију у цркви Светог Јована Претече у шумадијском селу Љуљаци, сазнају ''Вести''.

 

Богослужењу је присуствовало више од хиљаду људи из целе Србије. С обзиром да нису очекивали толики број људи, монаси који живе у Љуљацима нису имали довољно нафоре да поделе свим верницима, иако су је спремили за око хиљаду душа.

Бивши епископ рашко-призренски је у свом обраћању присутнима говорио о екуменизму као о ''највећој пошасти''.

Поновио је да се не одваја од једне Свете апостолске цркве, ни од Светих апостола, ни од Светог Саве, ни од Светих Николаја и Јустина.

Он је додао да не осуђује ни оне који се одвајају, али да, нажалост, ''они сами својим поступцима себи навлаче проклетство'', пренео је за ''Вести'' отац Ксенофонт, донедавно јеромонах у манастир Свет Архангел код Призрена.

Мада је на новембарском заседању Светог архијерејског сабора СПЦ рашчињен и враћен у ред монаха, бивши епископ рашко-призренски Артемије ову одлуку, како је више пута поновио, оцењује неканонском и ништавном, као и претходне одлуке црквених власти које су донете у вези са њим, а своју донедавну Епархију рашко-призренску сматра неканонски узурпираном.

 На црквеном поседу тренутно живи петнаестак калуђера следбеника бившег владике Артемија, а богомоља са пратећим црквеним здањем и осам хектара земље је задужбина протојереја-ставрофора Томислава Марковића и његове супруге Милице из Дортмунда у Немачкој. Њих двоје су и сахрањени у крипти испод цркве, а пре упокојења деценијама су живели у Енглеској и Немачкој где је отац Тома служио као војни свештеник за све православне војнике и официре у тим земљама.

Мада му је првобитна идеја била да посед постане метох манастира Враћевшница, прота Тома је, према речима његових рођака, наследство од мајке тестаментом завештао “српском народу у Епархији жичкој”, а не “раскалашној власти, како државној тако и црквеној”, уз напомену да ће се Бог “постарати да задужбина служи својој намени”.

Након овог сазнања надлежни владика жички Хризостом је забранио монахињама Врацевшнице да долазе иако су раније радо посећивале богомољу у Љуљацима, у којој је прота Тома крстио чак и једног Немца чија је жеља била да постане православац, не зато што је деценијама био српски зет, већ пре свега да и тако искаже солидарност са Србима за време НАТО бомбардовања 1999.године.  

Прота Тома и протиница Милица били су велики добротвори широке руке и топлог срца. Са православном заједницом Свети Петар Цетињски из Дортмунда стипендирао је 300 деце без родитеља, српске ратне сирочади са простора бивше СФРЈ.

Када се упокојио 2004.године опело му је служио митрополит Амфилохије Радовић, пријатељ из студентских дана са Богословског факултета у Београду.

 

Откази вероучитељима

Четворица вероучитеља са севера Косова добила су отказ, а неки од њих претпостављају да се ради о одмазди зато што су присуствовали литургији коју је 19.новембра у манастиру Дубоки поток код Зубиног потока служио бивши епископ рашко-призренски Артемије (Радосављевић).

Реч је о Игору Данчетовићу из Звечана, који је отац шесторо деце, затим о Милану Јездићу из Лепосавића са петоро потомоака, те Бобану Ковачевићу из Косовске Митровице, родитељу четворо деце, као и Николи Мићићу такође из Митровице са петоро малишана и трудном супругом.  

- У акту који нам је уручен са потписом владике Теодосије наводи се да он повлачи свој архијерејски благослов за вршење часне дужности вероучитеља, али без конкретног образложења - изјавио је за "Вести" Јездић.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/99983/Vise-od-hiljadu-ljudi-kod-Artemija-

Последњи пут ажурирано ( недеља, 28 новембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.