header image
НАСЛОВНА СТРАНА
В. Димитријевић: Православна мисија и криза вредности Штампај Е-пошта
петак, 03 децембар 2010

Владимир Димитријевић

ПРАВОСЛАВНА МИСИЈА И КРИЗА ВРЕДНОСТИ

          Као што је истицао још Свети Николај Жички, реч „криза“ потиче из грчког језика, и значи „суд“. Свака криза – па и ова коју осећамо у свакодневици економских односа – има свој корен у кризи вредности.

Цивилизација, која је, на први поглед, достигла свој врхунац, никад се није налазила ближе понору него данас: још само корак, и сва наша наука, техника и мудрост господара планете неће нас спасити од амбиса нестанка.

Освалд Шпенглер је, у својој „Пропасти Запада“, западну цивилизацију (а данас смо сви у њој) прогласио за „фаустофску“. А она почива на жудњи за моћи, у чије име се све инструментализује. Сетимо се Фаустовог монолога, када он, загледан у пролог Јеванђеља по Јовану, претумачује Лутеров превод јелинског појма „Логос“ (Смисао, како би превео покојни владика будимски Данило): од Лутерове „Речи“ прелази се на Фаустово „Дело“. А „Дело“ ће му понудити Мефисто, подмлађујући га у вештичијој кухињи и убрзавајући га да самозаборави („Сачувај ме, Боже, од ђаволске брзоплетости“, моли се православни хришћанин сваког јутра.) То је пут Запада: богозаборав и самозаборав, у брзини која брише сећање (култура је памћење, зар не?), у сталној трци за моћи која ће донети задовољство, у CARPE DIEM од кога нема одмора и предаха. И, пошто је фаустовска, наша умирућа цивилизација је мефистофелска (Мефисто води руку свог послушника у двобоју с часним Валентином): жудња за моћи и задовољствима себична је, насилничка и убија све чедно у човеку и око њега. Фауст ће злоупотребити и упропастити Маргарету исто као што Запад злоупотребљава и разара све чиме господари; претворен у обрнутог краља Миду (јер своји додиром не ствара злато, него све обраћа у прах), Запад је метастаза ренесансног антропоцентризма који је Христа уклонио из историје (бар тако мисли!) да не сведочи о његовим непочинствима.

И докле је дошао тај антропоцентризам?

Прелистајмо новине.

„Новости“ („Живот плус“, 14. 12. 2008.) нас извештавају о специјалним оделима за „сајбер секс“, опремљеним чиповима и сензорима за стимулацију „ерогених зона“, где љубавници могу да се воле „на даљину“.

Истог дана, „Новости“ нас обавештавају да су јапански научници усавршили метод за праћење људских мисли – за сада, само слика које се јављају у мозгу. Трговци већ маштају о „менталном маркетингу“ – читању мисли потенцијалних потрошача.

А „Глас јавности“ (11.11.2008.) каже да је Управа за унутрашњу безбедност америчког МУП-а развила технологију за читање „непријатељских мисли и намера“ оних који улазе на аеродроме и у јавни простор.

А религиозност Запада?

Група младих немачких протестаната је Св. Писмо решила да „популарише“ путем календара „Европске сцене из Библије“. Ане Ромер (21), која се за календар сликала као блудница Раава, каже: „Хтели смо да Библију представимо у једном другом светлу, да заинтересујемо младе. Уосталом, нигде у Библији не пише да не смете да се показујете голи“. Пастор Бернд Грасер из Нирнберга, где ће се календар продавати, задовољан је: „Дивно је видети младе како се „душом и телом ангажују за Библију“ („Новости“, 7.12. 2005.)

Па шта да ради Православна Црква у таквом свету?

Као и увек, од самог почетка, њена је дужност да благовести Васкрслога Христа. А то подразумева две ствари: сведочење да се Васкрслим Христом можемо причестити на Светој Литургији и објашњење услова под којима је то могуће. Христос је Бог Који је постао Човек, и Који нас Собом причешћује да бисмо, обожени нествореним енергијама Његовим, наследили Царство и постали усвојени синови и кћери Небеског Оца, Чији је Он Син по пророди. Али, причестити се Христом можемо само ако стремимо ка самонадилажењу, то јест ако се од греха, примашеног живота у палости староадамске природе, кренемо ка светости, животу новоадамске, Христове чистоте. Покајани, исповеђени и причешћени, из храма и са Литургије излазимо у свет, да сведочимо да смо, како пева литургијска песма, „видели Светлост истиниту, примили Духа небескога, пронашли праву веру“, због чега се и „клањамо Светој Тројици, јер нас је Она спасила“. Евхаристија и исихазам, складан спој подвижништва и причасништва (никада једно без другог!) отвара нам пут ка мисионарењу, које је, у најдубљем смислу, могуће изразити речима Св. Серафима Саровског: „Ако стекнеш унутрашњи мир, хиљаде људи око тебе биће спасено“.

Али, свет неће чути нашу реч ако не будемо имали на себи знак Господњи – љубав. „Да смо ми хришћани као што треба, не би било ниједног незнабошца“, вели Свети Јован Златоусти. Умножено безакоње и охладнела љубав знаци су краја света. Зато, како рече отац Серафим Роуз, „много је касније него што мислиш – пожури на дело Божије“! И у времену слома свих вредности, времену репаганизације и ђаволијада свих врста, дело Божје је сведочење, љубављу и жртвом, Христове победе над грехом, смрћу и ђаволом. Као што је један руски духовник рекао бољшевицима: „Ви ћете победити, али после свих победника – победиће Христос!“

Последњи пут ажурирано ( петак, 03 децембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 100 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.