header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Д. Жарковић: Еп. Хризостом опет тренира строгоћу Штампај Е-пошта
четвртак, 09 децембар 2010

Драго Жарковић

ВЛАДИКА ЖИЧКИ ОПЕТ ТРЕНИРА СТРОГОЋУ

Из извора блиских епархији жичкој, дознао сам да је 1. децембра ове године епископ жички донео још један наказан акт којим јереја Слободана Илића ставља под забрану свештенодејства, налажући истовремено црквено-судском тужиоцу да напише оптужницу и подигне је против овог благочестивог старца. А то из разлога што се овај стари свештеник Богу молио у Љуљацима са преко хиљуду православних Срба и Њ.П. владиком Артемијем.

Господе, помилуј и спаси епископа Хризостома!

Епископу Хризостому не смета што поједине његове колеге молитвено опште са јеретицима, о чему је ваш сајт у више наврата пружио необориве доказе.

Епископу Хризостому не смета ни то што су поједине његове колеге примиле напрсне крстове и прстење од архијеретика папе.

 Епископу Хризостому не смета ни то што његов свештеник – новотарац Милорад Милидраг уведе надбискупа Хочевара у олтар Вазнесењске цркве у Чачку (која после тога није, нажалост, освештана).

Али, али!

Епископу Хризостому смета, куку њему, што благочестиви људи одлазе код благочестивог владике Артемија да Господу молитву узнесу, да чују речи поуке, наде, утехе...

Зна епископ Хризостом (врло добро он то зна) да су бесрамно погажени канони и Устав СПЦ и да епископ Артемије није рашчињен ни по овоземаљским, ни по Божјим законима, нити се Сабору и Духу Светоме изволе да донесу такву одлуку, већ то учинише претворивши Сабор СПЦ у козачку скупштину надвикивања и надгласавања.

Да ли то епископ Хризостом хоће да се додвори својим налогодавцима, и да им још једном покаже да је бољи и већи католик од папе?

Да ли се и овим поступком испуњава савет аустроугарског министра Бертенштајна из времена Марије Терезије: „Не насиљем унијатити, него настојавати, да на епископске столице дођу људи, који су или лакоми на новац и на земаљске сласти или нехатни и неспособни; па онда потпирати свађу међу клиром и народом, па ће онда народ сам бјежати у Унију.“ (Види: „Одговор римској пропаганди“, Српска штампарија у Загребу 1896, стр. 4).

Ето такви епископи су умислили да су рашчинили епископа Артемија. На њихову жалост, а на радовање рода српског православног, нису га избрисали из књиге живота, из ума и из срца народа нашег.

Ваљало би да епископ Хризостом оде у Љуљаке да види како се служи Богу и роду. Можда би се постидео и покајао што је своје Литургије претворио у саблажњавање народа и ругање Богу, служећи их супротно  прописима и Предању, мислећи ваљда да ће са кордонима наоружаних људи око себе доспети до Царства Небеског.

Нека да Бог да се епископ Хризостом покаје за своје акте, који су лишени хришћанске љубави, за скрнављење богослужбеног поретка и уношење раздора у лаос Божји, и нека се покаје што је извршио гроболомље усред свете Жиче - што је на месту где је почивао прах слугу Божјих направио још једно ругалиште Светом Сави, Светом Николају и Богу - које он зове „гостопримница“. Гостопримница за кога?

Нека Бог помогне епископу Хризостому да се упита, да ли његово гроболомље, и његово новотарско служење призваше прст Божји и опомену Божју кроз земљотрес који задеси његово седиште.

Нека Бог помогне владики Хризостому, да своје одступништво од светоотачког предања, и своје човекомрзје које испољава у задњих неколико година, замени поштовањем светоотачког предања и човекољубљем.

Нека Бог да, да владика Хризостом окрене леђа својим налогодавцима и пригрли стадо своје.

Амин. Боже дај!

На Оданије Ваведења 2010. године

Последњи пут ажурирано ( петак, 11 фебруар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.