header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Још један пример како не треба славити славу Штампај Е-пошта
субота, 18 децембар 2010

СЕНТ АЛБАН – ЛЕПА ПРИЈАТНА СЛАВА 

        Image                            Kоло српских сестара „Краљица Мајка Марија" при цркви Св. Георгије у Сент Албансу у недељу 12. децембра прославило је своју славу Св. Андреј Првозвани. На Литургији у цркви је било више света него што је ова наша популарна црква могла да прими. Стискали су се људи да уђу у цркву и чују проту Борислава Петровића. Домаћица славе је ове године била сестра Јасна Нешовановић.

Након обреда и освећења колача послужен је у црквеној сали славски посни ручак. Пре ручка молитву је изговорила храбро пред око 200 гостију симпатична девојчица Анастазија Ђорћевић (која је стајала на столици да би могли да је видимо) наравно уз помоћ проте Борислава Петровића.

Послужен је посни славски ручак са посном супом од поврћа и незаобилазном рибом. Било је и пуно славских посних колача прављених од меда. Ручак су као и увек припремиле вредне сестре чланице КСС „Краљица Мајка Марија".

Image

Ових дана када је пост међу Србима се доста дискусија око тога да ли за време поста када се одржава слава треба да свира музика или не. Како то обично бива сви имамо своје мишљење о томе. Прота Борислав Петровић је захваљујући на ручку женама из Кола српских сестара „Краљица Мајка Марија" рекао да је „традиција да на славама које организују сестре у цркви Св. Георгије свира музика. Пост представља уздржавање од одређене врсте хране као и свакога облика грешних дела, помисли и жеља, а пригодна музика не може да шкоди". На ове речи проте Петровића најзахвалиније су биле жене које на црквеним славама воле да заиграју српска кола без обзира на године. Како рекоше у шали кола припадају „посној музици" која не може никоме да смета.

Гости су слушали Весну Кобру која се трудила да отпева све старе српске песме са њеног репертоара. У лепој и пријатној атмосфери сестре из Кола српских сестара и њихови гости су прославили славу Св. Андреј Првозвани. А идуће године домаћица славе ће бити сестра Госпава Бранковић.

А ако постите и идете да се причестите у недељу у цркву Св Георгије у Ст. Албансу најбоље би било да пораните због огромног броја верника. Како смо обавештени од наших читаоца гужве су у свим православним храмовима широм Аустралије. Најстарији чланови српских православних црква не памте оволике гужве у српским православним храмовима у време поста. Недељне гужве подсећају на гужве које смо раније виђали само за Бадњи дан. У редовима за причест ове године је огроман број младих верника што посебно радује све нас у српској заједници. Млади родитељи доводе децу која нам измамљују осмех на лицу када их видимо да се стискају у редовима за причест.

Нада Бабић Живана Јовановић

Извор: „Српски глас“, 17. децембар 2010. године.

 

Коментар Уредништва:

„Српски глас“ је новина која излази сваког петка и постоји већ 20 година. Ово је, иначе, једина ћирилична новина на српском језику у Аустралији.

Црква Св. Андреја, о којој се говири у чланку, налази се у Сент Албансу, предграђу Мелбурна.

За разлику од извештаја новинарке „Српског гласа“ која говори само о радости „жена које на црквеним славама воле да заиграју српска кола“, наши сарадници из Аустралије извештавају да је „посна музика“ на слави изазвала и протест једног од старијих чланова ове цркве. Њему је, преко озвучења, да сви чују, старешина храма протојереј-ставрофор Бирисав Петровић, врло „озбиљно“ и „стручно“ објаснио да је то „посна музика“. Извођачица „посне музике“ била је локална певачица Весна Кобра (Калуђеровић) -  (оркестар „Версаћи“).

Пошто је једна од „посних песама“ била је и „Одакле си селе...“, поставља се питање: Ако је ово 'посна музика', како тек онда изгледа 'мрсна'?!

Морамо рећи да наш циљ није да објављивањем овог и сличних прилога осудимо било кога. Убеђени смо да коло српских сестара „Краљица Мајка Марија" при цркви Св. Георгије у Сент Албансу има иза себе много доброчинитељских дела, и радо ћемо објавити сваки прилог који нам пошаљу о својим активностима. Радује нас и сазнање да велики број људи, нарочито младих и деце сваке недеље долази у своје свете храмове у Аустралији. Но, морамо се борити за искорењивање неправославних, чак можемо рећи и светогрдних појава. Са дубоким  жаљењем констатујемо чињеницу да они који су дужни да верни народ поучавају у складу са учењем Цркве то не чине, већ уводе вернике у духовну заблуду.

Молимо све наше посетиоце да нам у ова тешка времена по нашу Цркву и наш народ, за углед служе искључиво мудри Ниневљани „...Е да се поврати и раскаје Бог и поврати се од љутога гнева својега, те не изгинемо“ (Јона 3,9).

Не идимо путем оних које је укоревао премудри Соломон говорећи: „Ради весеља готове се гозбе, и вино весели живе, а новци врше све“ (Проп. 10,19)

Послушајмо Св. Пророка Исаију и повратимо се са небогоугодних путева својих: „И зва вас Господ над војскама у онај дан да плачете и ридате и да скубете косе и припашете костријет; А гле, радост и весеље, убијају говеда, кољу овце, једу месо и пију вино говорећи: једимо и пијмо, јер ћемо сутра умријети. Али Господ над војскама јави ми: неће вам се проститити ово безакоње до смрти, вели Господ, Господ над војскама“ (Иса. 22,12-15).

У 16. глави Откривења, говори се о седам анђела који изливају седам чаша гнева Божијег на земљу. Али, уместо да се људи покају после јасних опомена Божијих, они почеше хулити „на име Бога који има власт над мукама овим, и не покајаше се да му даду славу... И хулише Бога небескога од болова и рана својих, и не покајаше се за дела своја“. (Откр. 16, 9 и 11).

Но, бејаше у историји рода људског град велики у коме живљаше мудри цар са послушним и мудрим поданицима. Овај град беше Ниневија. Посла Бог у Ниневију пророка Јону, да му проповеда реч Господњу. „И устав Јона отиде у Ниневију по речи Господњој; а Ниневија беше град врло велик, три дана хода. И Јона поче ићи по граду један дан хода, и проповеда и рече: јоште четрдесет дана, па ће Ниневија пропасти. И Ниневљани повероваше Богу, и огласише пост, и обукоше се у кострет од највећега до најмањега. Јер кад дође та реч до цара Ниневијскога, он уста са својега престола и скиде са себе своје одело, и обуче се у кострет и седе у пепео. И прагласи се и каза се по Ниневији по заповести царевој и кнезова његових говорећи: људи и стока, говеда и овце да не окусе ништа, ни да пасу ни да пију воде. Него и људи и стока  да се покрију кострећу, и да призивају Бога јако, и да се врати сваки са свога злога пута и од неправде која му је у руку. Ко зна, еда се поврати и раскаје Бог и поврати се од љутога гнева својега, те не изгинемо. И Бог виде дела њихова, где се вратише са злога пута својега; и раскаја се Бог ода зла које рече да им учини, и не учини.“ (Јона, 3, 3-10).

 

СМИСАО И СУШТИНА ПОСТА

Свети Јован Златоусти

Пост снажи пророке,

Пост је извршилац  Закона и чувар душа;

Пост је заштитник тела и његов сарадник.

Пост је непобедиво оружје

противу непријатеља и његових савезника;

Он  је снага мученика

и гонитељ злих духова;

Пост је извор врлина, вођа свештеника,

снага и лепота монаштва

украс светитеља

јер без њега се  ни  богослужења

не  могу служити;

Пост уздиже молитву до неба.

Пост додељује достојанство  и слузи,

Пост је мајка здравља

Предводник омладине,

лепота и  доброта старости,

помоћник аскета.

+++

Свети Јован Залтоуст, у својој беседи у четврту недељу поста говори:

Знате да они који позову неког цара или  принце

украшавају своје домове, али ви, браћо моја, који

кроз сето Причешће примате Христа у свој

духовни  дом, очистите своја тела, очистите га

постом и украсите га скромношћу.

 

Али исти светац, у својој хомилији број 3, говорећи о посту, опомиње:

Ја заиста не говорим о оном посту који  држи

највећи број особа; на само уздржавање од меса

већ такође и од греха....  .... Да не бисмо на крају,

када смо одржали  пост изгубили круну  поста,

треба да разумемо шта и  на који начин је потребно

да обављамо ову радњу; јер и онај фарисеј је

постио, али после је отишао празан и лишен

плодова поста.

 +++

Свети Јефрем Сирин је учио:

Спаситељ је почео своју мисију нашег спасења

постом.  На исти начин, сви они који ходају

стопама нашега Спаситеља граде на овом

темељу почетак својих подвига, јер пост је

оружје  које је Бог установио. Ко  ће избећи

осуду ако ово запостави? Ако је Сам Зако

нодавац постио, како може ико од оних

који треба да испуњавају закон бити

изузет од пошћења?

 +++

Свети пророк Исаија, проповедајући својим савременицима о посту, говорио о одрицању и додавању, то јест о истинском и лажном посту. Дијалог између Бога и људи почиње тиме што људи питају: Зашто да постимо, а Ти не погледа, мучисмо душе своје,  а Ти не хтје знати? (Исаија 58:3) Преко пророка Господ им одговара, и  указује  најпре на погршан а онда на прави пост;

Гле, кад постите, чините своју вољу

и изгоните све што вам је ко дужан.

Ето постите  да се прете и свађате,

и  да бијете песницом безбожно.

Немојте постити тако као  данас,

да би се чуо горе глас  ваш.

Такав ли је пост који изабрах

да човјек мучи душу своју један  дан?;

да савија главу своју као сита

и  да стере пода се костријет и пепео?

То ли ћеш звати пост

и  дан угодан Господу?

 

А није ли ово пост што избрах:

да развежеш свезе безбожности,

да радријешиш ремење од бремена,

да отпустиш потлачене,

и  да изломите сваки  јарам?

Није ли да преламаш хљеб свој гладноме,

и сиромахе прогнане да уведеш у кућу;

кад видиш гола да га одјенеш,

и  да се не кријеш од својега рода?

(Исаија 58:3-7)

 +++

Из Великопосне стихире

Гле,  дан спасења се приближава:

Свети, Велики, Драгоцени  пост

кога је Господ установио.

Отпочнимо пост чишћењем

наших душа и тела од сваког зла,

ово су дани очишћења.

Ако смо  грешили свађом или гњевом,

лажима  или оговарањем,

завишћу  или или крађом.

осуђивањем  других или пијанством,

или блудом, или прождрљивошћу.

одбацимо, браћо,

сва зла дела која смо учинили

и пригрлимо искрено покајање

да бисмо се приближили Богу

помоћу честих молитава.

 

http://borbazaveru.info/content/view/1501/59/

http://borbazaveru.info/content/view/1764/59/

http://borbazaveru.info/content/view/1708/59/

Последњи пут ажурирано ( субота, 18 децембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.