header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проф. др Вељко Ђурић Мишина: Канонизација Алојзија Степинца и долазак папе у Ниш Штампај Е-пошта
субота, 25 децембар 2010

 Проф. др Вељко Ђурић Мишина

 Јасеновац на путу до Ниша – Други наставак

         Архијереји Српске православне цркве нису дали подршку ниједној супростављеној страни у (грађанском) рату на територији Краљевине Југославије 1941-1945. године. Римокатоличка црква у Независној Држави Хрватској је стала на страну те нацистичко-фашистичке творевине и то исказала на разне начине. То су учинили сви надбискупи и бискупи, и готово сви свештеници. То су чињенице које се могу пронаћи у књигама Ладислауса Хорија, Мартина Бросцата, Авра Манхатна, Едмонда Париса, Марка Аурелија Ривелија и других историчара и публициста. О доприносу Римокатоличке цркве у стварању Независне Државе Хрватске сведочи документарна књига (бившег римокатоличког свештеника) Ђуре Виловића „Крвава црква“.

У месту и улози римокатоличких свештеника постоји обиље фотографија. На појединим од њих јасно се виде како поздрављају усташким поздравом: уздигнутом руком с испруженим прстима. Познато је да се уз такав положај изговарала реченица: За Дом, спремни!

Image

Познаваоци историје знају да је надбискуп врхбосански Иван Евангелиста Шарић објавио песму посвећену Анти Павелићу још 1937. године, после сусрета у базилици Светога Петра у Ватикану.

Пред 70-годишњицу проглашења Независне Државе Хрватске, свештеници под старатељством надбискупа врхбосанског Винка Пуљића дали су свој допринос подсећању. Уосталом, тако је и почело: Поздрав, успостава државе, Јадовно, Чемерница, Голубњача, Јасеновац...

Свој допринос том празнику даће и папа Бенедикт XVI канонизовањем Алојзија Степинца, првог римокатоличког свештеника Независне Државе Хрватске.

А наши архијереји су и даље за то да дочекају папу у Нишу!

Последњи пут ажурирано ( недеља, 26 децембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.